Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. februára 2022, 20:18
Čas čítania 1:02
Martin Adam Pavlík TASR

Ukrajina dala Rusku ultimátum. Do 48 hodín musí podrobne vysvetliť svoje vojenské aktivity na hraniciach

Ukrajina dala Rusku ultimátum. Do 48 hodín musí podrobne vysvetliť svoje vojenské aktivity na hraniciach
Zdroj: TASR/AP/Alexei Alexandrov
POLITIKA RUSKO RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT UKRAJINA ULTIMÁTUM
Uložiť Uložené

Ukrajinský minister zahraničných vecí to oznámil na Twitteri.

Ukrajina žiada od Ruska podrobné vysvetlenie týkajúce sa jeho vojenských aktivít v oblastiach susediacich s územím Ukrajiny a na polostrove Krym, ktorý vláda v Kyjeve považuje za dočasne okupované územia.

Na svojom konte na sociálnej sieti Twitter to v piatok oznámil ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba s tým, že Ukrajina dáva Rusku na odpoveď 48 hodín.

Kuleba podľa agentúry UNIAN vysvetlil, že Ukrajina sa rozhodla oficiálne uplatniť mechanizmus znižovania nebezpečenstva v súlade s oddielom III Viedenského dokumentu o opatreniach na budovanie dôvery a bezpečnosti.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/AP/Alexei Alexandrov


Viedenský dokument bol prijatý 30. novembra 2011 na plenárnom zasadnutí Fóra Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) pre bezpečnostnú spoluprácu vo Viedni.


Jeho cieľom je znížiť riziko vojenských konfliktov v zóne OBSE. V súlade s týmto dokumentom si 56 účastníckych štátov OBSE pravidelne vymieňa informácie o svojich ozbrojených silách, vojenskej organizácii, ľudských zdrojoch a hlavných systémoch zbraní a vybavenia.

Krajiny sa takisto delia o informácie o svojom obrannom plánovaní a rozpočtoch. Na základe Viedenského dokumentu teraz Kyjev žiada Ruskú federáciu, aby podrobne objasnila vojenské aktivity v oblastiach susediacich s územím Ukrajiny a na dočasne okupovanom Kryme.

Ukrajinská vojačka oddychuje v blízkosti frontu v Donecku, kde bojujú s proruskými separatistami.
Ukrajinská vojačka oddychuje v blízkosti frontu v Donecku, kde bojujú s proruskými separatistami. Zdroj: TASR/AP Photo/Andriy Dubchak


Podľa tohto dokumentu Rusko musí špecifikovať oblasti, kde vykonáva vojenské činnosti, uviesť dátumy ich ukončenia, ako aj názvy, podriadenosť, počet vojenských útvarov, rovnako ako druhy používaných zbraní a vojenského vybavenia. 

Ak Rusko vyžiadané informácie neposkytne alebo dodá neúplné informácie, Ukrajina sa obráti na Ruskú federáciu a ďalších signatárov Viedenského dokumentu a požiada o zvolanie mimoriadnej schôdzky, na ktorej Rusko bude musieť poskytnúť vysvetlenie. Kuleba v mene Ukrajiny prízvukoval, že bude naďalej využívať všetky diplomatické príležitosti na zaistenie bezpečnosti Ukrajiny.

Domov
Zdieľať
Diskusia