Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
7. februára 2022, 18:30
Čas čítania 2:42
Martin Adam Pavlík

RECENZIA: Nightmare Alley

RECENZIA: Nightmare Alley
Zdroj: 20th Century Studios
FILMY A SERIÁLY BRADLEY COOPER FILMY 2022 GUILLERMO DEL TORO NIGHTMARE ALLEY NOVÉ FILMY
Uložiť Uložené

Aká je najnovšia krimi dráma oscarového režiséra Guillerma del Tora s hviezdnym obsadením?

Záhadný hlavný hrdina s temnou minulosťou, plaché dievča, do ktorého sa zamiluje, šarmantná, no zlovestná femme fatale a kolotoč nepredvídateľných udalostí, z ktorých ťa bude miestami od strachu poriadne mraziť. Aj tak sa dá v skratke charakterizovať snímka Nightmare Alley, skvele kombinujúca napínavý krimi triler so srdcervúcou dojemnou drámou.

Jej režisérom je v Hollywoode dobre známy 57-ročný Mexičan Guillermo del Toro. Nakrútil filmy Blade 2, Hellboy, oceňovaný Pan's Labyrinth či podieľal sa na scenári k trilógii Hobit. Pred piatimi rokmi sa mu podarilo nadchnúť amerických akademikov a získať Oscara za fantazijnú drámu The Shape of Water.

Silný príbeh o moci, zrade, pokušení aj vytriezvení

V novinke Nightmare Alley, ktorú nájdeš v kinách pod názvom Ulička nočných môr, del Toro spracúva silný príbeh o láske, moci, zrade, pokušení, odpustení aj vytriezvení. Nenechal preto nič na náhodu a do popredných úloh obsadil silné herecké kalibre.

Nightmare Alley
Zdroj: CinemArt SK


Vo filme nájdeš Bradleyho Coopera, Cate Blanchett, Willema Dafoea, Rooney Maru alebo Toni Collette. Mexický režisér, ako to uňho býva zvykom, sa podieľal aj na scenári, tentoraz s Kim Morganovou. Nejde však o ich originálny príbeh, adaptovali rovnomenné dielo amerického spisovateľa Williama Lindsaya Greshama z roku 1946. A veru dali si záležať. 

Hlavnou postavou filmu zasadeného do obdobia druhej svetovej vojny je tajomný čudák Stanton Carlisle (Bradley Cooper), o ktorom nevieme veľa, no už od prvých minút je nám jasné, že nie je žiaden „anjelik“ a všade, kde sa objaví, to čoskoro smrdí problémami.

Výrazné odkazy na starú školu

Snaží sa utiecť čo najďalej od svojej minulosti, a hoci pôsobí ako jednoduchý vidiečan bez štipky rozumu, je poriadne prefíkaný a má jasné plány o svojej budúcnosti.

Odporúčané
RECENZIA: Maestro. Natočil Bradley Cooper s Netflixom jeden z najlepších filmov roka? RECENZIA: Maestro. Natočil Bradley Cooper s Netflixom jeden z najlepších filmov roka? 22. decembra 2023, 14:00

Stanton sa vkradne do cirkusu, kde mu ponúknu prácu a nevypytujú sa na to, kto je a odkiaľ pochádza. Kolektív čudákov a ľudí, čo sa jednoducho snažia prežiť v neľahkom svete, je mu sympatický a rýchlo doň zapadne.

Nightmare Alley
Zdroj: CinemArt SK


Najviac pozornosti však venuje plachej Molly (Rooney Mara). Snaží sa získať jej srdce a presvedčiť ju, že má na viac než predvádzať lacné kúsky pre pár divákov. Nad ich spočiatku úspešnou a šťastnou budúcnosťou sa však čoskoro objaví tmavý mrak. Ten prichádza po tom, ako sa na scéne zjaví psychiatrička Lilith Ritter (Cate Blanchett).

Práve ona poriadne preverí ich lásku a pokojné spolunažívanie. Nightmare Alley zo všetkého najviac pripomína „oldschoolové“ filmy noir (Double Indemnity, The Killing alebo Touch of Evil) či už námetom, psychológiou postáv alebo výrazným kontrastom farieb.

Postupné odkrývanie kariet

Už od prvých minút nás vtiahnu impozantné prepracované a náročné zábery dánskeho kameramana Dana Laustsena (za kamerou stál napríklad aj pri vydarených akčných jazdách John Wick 2 a 3), no aj štýl rozprávania. Tvorcovia sa tu jasne riadia heslom čím menej divák vie, tým lepšie. A funguje to skvele. 

Nightmare Alley
Zdroj: CinemArt SK

Guillermo del Toro nás skúsene vedie množstvom uličiek aj odbočiek a my sa v nich spolu s ním radi strácame a radi sa v nich bojíme. Vie, že sledovanie filmu je najvzrušujúcejšie, keď divákovi neodhalí hneď na začiatku všetky karty, ale postupne ich odkrýva, vďaka čomu ho často šokuje, prekvapuje alebo uchvacuje.

Odporúčané
Hunger Games: Balada o hadoch a vtáčatkách (Recenzia) Hunger Games: Balada o hadoch a vtáčatkách (Recenzia) 16. novembra 2023, 15:30

V Nightmare Alley vidno kus poctivej „filmárčiny“. Cítiť, že mexický režisér maximálne ctí diela klasického Hollywoodu (obdobie zhruba do 60. rokov minulého storočia). Len máloktorý súčasný režisér dokáže točiť takým starosvetským spôsobom a navodiť dojem, že sme sa vrátili o niekoľko desiatok rokov späť. Samozrejme, nie každému to bude sedieť. Ak však miluješ krimi trilery alebo historické melodrámy, budeš možno až nadšený.

Bradley Cooper ako vypočítavý manipulátor? 

Štyridsaťsedemročný Bradley Cooper po geniálnom výkone v hudobnej dráme Star Is Born opäť dokazuje všetkým pochybovačom, že je vyzretý, kvalitný herec, že sa dokáže ľahko prevteliť do hocijakej podoby a dostať zo seba maximum. Táto rola vypočítavého manipulátora, čo sa nebojí ísť cez mŕtvoly, mu vskutku sadla. 

Nightmare Alley
Zdroj: CinemArt SK

Nightmare Alley je zatiaľ najpríjemnejším filmovým prekvapením roka, kde sedí takmer všetko a jediným mínusom je hádam len mierne prepálená dĺžka (takmer dve a pol hodiny) či mierne „ploché“ vedľajšie postavy. Napriek tomu ide o jeden z najlepších filmov, aké kedy vôbec del Toro nakrútil, aj preto dávame Nightmare Alley osem a pol bodu z desiatich.

Ak si film videl, nezabudni ho ohodnotiť v našej databáze.
Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia