Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. januára 2022, 19:30
Čas čítania 2:44
Ivan Koribanič

Slovenský týždeň v športe: Petra Vlhová získala malý krištáľový glóbus, Zdeno Chára legendou NHL a prvé víťazstvo hádzanárov na ME

Slovenský týždeň v športe: Petra Vlhová získala malý krištáľový glóbus, Zdeno Chára legendou NHL a prvé víťazstvo hádzanárov na ME
Zdroj: TASR/Martin Baumann, Getty Images/Bruce Bennett-Staff, TASR/František Iván
ŠPORT PETRA VLHOVÁ ŠTEFAN SVITKO ZDENO CHÁRA
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Uplynulý týždeň priniesol v slovenskom športe množstvo zaujímavostí. Prehľad toho najzaujímavejšieho ti prinášame v tomto článku.

Petra Vlhová získala malý krištáľový glóbus

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová vyhrala v aktuálnej sezóne 5 zo 7 slalomov. Dvakrát skončila druhá – raz v americkom Killingtone, keď slalom vyhrala Američanka Mikaela Shiffrinová, a druhýkrát v poslednom slalome pred olympiádou.

Ten pretekárky absolvovali v rakúskom Schladmingu. Matematika však bola jasná už pred pretekmi. Čísla hovorili jednoznačne v prospech Petry Vlhovej. Pred pretekmi mala slovenská lyžiarka 580 bodov, druhá Shiffrinová zaostávala o 240 bodov.

Do konca sezóny čakajú lyžiarky už iba dva slalomy. To znamenalo, že ak si Vlhová chcela vytvoriť nedostihnuteľný bodový náskok pred Shiffrinovou, v Schladmingu musela skončiť do 3. miesta. 

To sa jej napokon aj podarilo. V pretekoch obsadila 2. miesto. Slalom napokon vyhrala Mikaela Shiffrinová. Petra Vlhová si tak zabezpečila zisk malého krištáľového glóbusu v slalomovej disciplíne. Doposiaľ získala 660 bodov, druhá Shiffrinová má 440 bodov.

Ak by aj Američanka obidva zostávajúce slalomy vyhrala a Vlhová by nezískala ani bod, Shiffrinová by po konci slalomovej sezóny mala iba 640 bodov.

Petra Vlhová má po víkendovom zjazde a superobrovskom slalome vytvorené skvelé podmienky na to, aby pomýšľala aj na zisk veľkého krištáľového glóbusu. V celkovom poradí je síce stále prvá Mikaela Shiffrinová s 966 bodmi, no druhá Petra Vlhová má 929 bodov.

Petra Vlhová počas slalomu v alpskej kombinácii žien na Majstrovstvách sveta v alpskom lyžovaní v talianskom stredisku Cortina d'Ampezzo 15. februára 2021.
Petra Vlhová počas slalomu v alpskej kombinácii žien na Majstrovstvách sveta v alpskom lyžovaní v talianskom stredisku Cortina d'Ampezzo 15. februára 2021. Zdroj: TASR/AP

Štefan Svitko na Rely Dakar

Jediný slovenský motocyklový zástupca na tohtoročnej Rely Dakar Štefan Svitko skončil na celkovom 12. mieste. Podarilo sa mu to po tom, čo v záverečnej, 12. etape skončil na 18. mieste. 

Celkovým víťazom Rely Dakar v kategórii motocyklov je Brit Sam Sunderland. Za uplynulých päť rokov sa mu Rely Dakar podarilo vyhrať už druhýkrát.

Pre Štefana Svitka síce ide za posledné tri roky o najhoršie umiestnenie, stále však môžeme hovoriť o kvalitnom umiestnení. V roku 2019 skončil ôsmy, v roku 2020 na 11. mieste a v roku 2021 opäť na 8. mieste.

Na 44. ročníku Rely Dakar, ktorý sa konal v Saudskej Arábii, sa predstavilo 114 pretekárov. Kapacita podujatia je pritom až 200 miest.

Zdeno Chára, legenda NHL

Zdeno Chára nastúpil v sobotu už na svoj 1 635. zápas v základnej časti NHL. Týmto zápasom sa tak v historickom rebríčku obrancov dostal na 2. miesto. O túto priečku sa delí s ďalším obrancom Scottom Stevensom.

Na dorovnanie rekordného Chrisa Cheliosa treba Chárovi odohrať ešte 16 zápasov. Slovenský obranca je v tabuľke všetkých hráčov na 10. mieste. Zdeno Chára za celú svoju kariéru nazbieral 668 bodov. Strelil 207 gólov a na ďalších 461 nahral.

Zdeno Chára odohral svoj 1 635. zápas proti Washingtonu Capitals. Za tento tím hrá okrem slávneho ruského útočníka Alexandra Ovečkina aj slovenský obranca Martin Fehérváry. Ten hrá v 1. formácii. Zdeno Chára hrá v 2. formácii.

Zdeno Chára (vľavo).
Zdeno Chára (vľavo). Zdroj: TASR/AP

Historické víťazstvo slovenských hádzanárov na ME

Slovenskí hádzanári začali účinkovanie na ME prehrou proti favorizovaným Nórom 25 : 35. Už v ďalšom zápase však dokázali zvíťaziť proti Litve 31 : 26. V F-skupine, ktorá je hraná v košickej Steel Aréne, tak zaznamenali historicky prvé víťazstvo na európskom šampionáte.

V tabuľke teda majú dva body. O postup zo skupiny Slováci zabojujú v priamom súboji proti Rusku už v pondelok o 18.00 h. Do hlavnej fázy sa zo základnej skupiny prebojujú dva tímy.

Slovenskí hádzanári potrebovali na prvé víťazstvo v rámci európskeho šampionátu až 4 majstrovstvá Európy. Na nich odohrali 10 zápasov, 9-krát prehrali a raz remizovali. Až 11. zápas práve proti Litve bol víťazným.

Slovenskí hádzanári
Zdroj: TASR/František Iván

Milan Škriniar strelil víťazný gól, Albert Rusnák má nový klub

Milan Škriniar je stálou súčasťou základnej zostavy talianskeho Interu Miláno. V nedeľu 9. januára odohral slovenský obranca celý zápas proti Laziu Rím. V 67. minúte strelil Milan Škriniar víťazný gól hlavičkou. Inter Miláno tak zápas vyhral 2 : 1. Pre Milana Škriniara to bol už tretí gól v sezóne. Inter Miláno je aj vďaka nemu na 1. mieste v talianskej Serie A. 

Slovenský ofenzívny futbalista Albert Rusnák si našiel nový klub. Po tom, čo mu jeho bývalý klub Real Salt Lake nepredĺžil zmluvu, sa špekulovalo, kto sa stane jeho novým zamestnávateľom. Hovorilo sa dokonca aj o argentínskej Boce Juniors.

Albert Rusnák napokon zostane hrať v americkom MLS za tím Seattle Sounders. S dvojnásobným víťazom Major League Soccer podpísal zmluvu do konca sezóny 2022/2023 s opciou na ďalší rok.

Domov
Zdieľať
Diskusia