Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
8. januára 2022, 10:21
Čas čítania 0:52
Martin Adam Pavlík

Omikron môže byť nebezpečnejší pre deti. Hrozí vyššie riziko hospitalizácie, tvrdí imunológ.

Omikron môže byť nebezpečnejší pre deti. Hrozí vyššie riziko hospitalizácie, tvrdí imunológ.
Zdroj: TASR/AP/Martin Meissner
NEWS KORONAVÍRUS KORONAVÍRUS SLOVENSKO OMIKRON
Uložiť Uložené

Zdeněk Hel vyzýva rodičov, aby dali svoje ratolesti čím skôr zaočkovať.

Podľa českého imunológa Zdenka Hela variant omikron síce spôsobuje v priemere slabšiu formu ochorenia covid-19, ale pravdepodobnosť hospitalizácie u detí je o čosi vyššia než pri predchádzajúcich vlnách pandémie, informuje televízia TA3.

„Vaše dieťa bude vystavené variantu omikron, nedá sa tomu zabrániť,“ povedal vedec, ktorý pôsobí v USA, pre portál iDnes.cz. Hel však dáva rodičom návod, ako sa na omikron môžu lepšie pripraviť. „Podstatné je, že pokiaľ vaše dieťa spĺňa podmienky na vakcináciu, teda je staršie než päť rokov, je dôležité dať ho čo najskôr zaočkovať,“ zdôraznil.

Český imunológ zároveň pripomenul, že prípadné riziká spojené s ochorením covid-19, ktoré zahŕňajú aj dlhý covid, stonásobne až tisícnásobne prevyšujú akékoľvek riziká spojené s vakcináciou. Jasne však dal najavo, že treba zachovať pokoj a neprepadnúť panike.

děti a sociální sítě
Zdroj: Getty Images/Stefano Guidi


„V žiadnom prípade nemá zmysel panikáriť alebo sa prehnane obávať o zdravie svojho dieťaťa. U prevažnej väčšiny detí bude mať covid-19 mierny priebeh s príznakmi, ktoré sú porovnateľné s inými respiračnými chorobami, napríklad s chrípkou,“ priblížil Hel.

Podotkol, že miernejšie príznaky by mali mať obzvlášť deti, ktoré ešte nedosiahli päť rokov. Imunológ zdôraznil, že prirodzený imunitný systém u týchto detí je výborne vybavený na obranu pred covidom a pravdepodobnosť ťažkého priebehu s hospitalizáciou je teda veľmi nízka. Podľa TA3 Hel v každom prípade dúfa, že čoskoro bude schválená aj vakcína pre deti, ktoré sú mladšie než päť rokov.

Domov
Zdieľať
Diskusia