Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. decembra 2021, 12:30
Čas čítania 5:14
Dominik Vetrák

Ako sa Zaklínač zmenil oproti knihám a ktoré zmeny sa podarili? Aký dosah bude mať odhalenie na konci na 3. sériu?

ZAKLÍNAČ NETFLIX
Uložiť Uložené

Tvorcovia seriálu sa výrazne odklonili od kníh a niektorí fanúšikovia sú naštvaní.

V našej recenzii na 2. sériu Zaklínača sme spomínali niektoré zmeny, ktoré tvorcovia urobili a zaskočili tým čitateľov a fanúšikov kníh. Niektoré zmeny sa podarili, iné nie, no celkovo asi platí, že si 2. sériu viac užijú tí, ktorí knihy nečítali.

Zmeny v deji ťa totiž tak trochu vyrušujú a neustále sa nad nimi zamýšľaš a hodnotíš, či sa podarili alebo nie. V článku sa pozrieme na všetky výrazné a niektoré menšie zmeny a skúsime ich zhodnotiť. 

Článok obsahuje spoilery pre knižnú sériu.

Odporúčané
RECENZIA: 2. séria Zaklínača RECENZIA: 2. séria Zaklínača 20. decembra 2021, 12:30

1. Prvá epizóda a Nivellen

Tvorcovia zmenili krátku poviedku Grain of Truth dosť významným spôsobom. V knižnej poviedke sa Geralt a Nivellen nepoznajú. Geralt aj čitateľ sú spočiatku voči postave chladní, keďže dôvod jej prekliatia sa dozvedáme hneď a až postupne zisťujeme, že Nivellen sa zmenil a začal vo svete konať dobro, takže si zaslúži druhú šancu.

Seriál to celé obrátil, najprv z Nivellena urobil starého dobrého Geraltovho kamoša a nakoniec v divákoch vyvolal pocit, že si zaslúži to najhoršie. V knihe nebola prítomná ani Ciri, no to tvorcovia nemohli spraviť inak. Máme dojem, že poviedka mala byť už v prvej sérii pred tým, ako sa Geralt stretol s Ciri, ale keď sa tam nezmestila, poviedku upravili pre 2. sériu. 

Nivellen.
Nivellen. Zdroj: Netflix

2. Zaklínač Eskel

Eskel sa v knihách často neobjavuje, no je obľúbený, čo sa ešte znásobilo po trojici hier, v ktorých sem-tam účinkoval. Tvorcovia seriálu hlavne zmenili jeho charakterové črty a správanie. A to sa fanúšikom vôbec nepáči. Nechápeme celkom ani to, prečo musel zomrieť práve on, keď žije ako v knihách, tak v hrách. Keďže tvorcovia mali k dispozícii veľa nových zaklínačov, mohli zabiť každého z nich.

Odporúčané
KOMENTÁR: Zaklínač je fantasy z teleshoppingu. Zbohom, Geralt, zbohom, Henry Cavill, zbohom, Witcher od Netflixu KOMENTÁR: Zaklínač je fantasy z teleshoppingu. Zbohom, Geralt, zbohom, Henry Cavill, zbohom, Witcher od Netflixu 1. augusta 2023, 10:00

Možno dúfali, že smrť Eskela bude mať na Geralta a spol. väčší emocionálny dosah. Keďže sme ho však pred jeho smrťou poznali asi tak päť minút, ako divákom nám to bolo úplne jedno. Tvorcovia takmer vôbec neukázali vzťah chlapcov (Lambert, Geralt a Eskel vyrastali spolu pod Vesemirovým vedením, pozri koniec animovaného filmu Nightmare of Wolf), takže nechápeme ani to, ako to zasiahlo ostatných zaklínačov. 

P. S. Lambert je tak trochu nepríjemný a odporný. Rozhodne nemuseli zhoršiť charakterové črty úplne všetkých zaklínačov. 

Zaklínač
Zdroj: Netflix

3. Vesemir

Druhá séria predstavila na Kaer Morhen takmer 20 zaklínačov. Osobne sme radi, keďže Sapkowského predstava o tom, že štyria až piati zaklínači spravujú celý hrad, sa nám vždy zdala  divná, nehovoriac o ich financovaní, ale to už je zase úplne iná debata. Škola vlka vedená Vesemirom je na začiatku 2. série celkom silná.

Na jej konci však stoja na nohách už len niekoľkí zaklínači. Prežil Lambert, Coen (ten by mal byť zo školy gryfa), Geralt, Vesemir a ďalší nemenovaný zaklínač. Všetci zomreli v poslednej epizóde, keď Ciri ovláda elfská čarodejnica s menom Deathless Mother a členka The Wild Hunt, ktorá uviazla v tejto dimenzii.

Spoločne so smrťou Eskela dáva začlenenie nových zaklínačov do príbehu zmysel. Sledujeme totiž, ako postupne umierajú všetci Vesemirovi zaklínači a jeho „deti“. A on nemá šancu „porodiť“ ďalšie, keďže k tomu nemá potrebné mutagény. Zaklínači mu vymierajú priamo pred očami a celkom to s ním zamáva.

Odporúčané
RECENZIA: Rozlúčka so zaklínačom Henrym Cavillom je fiasko RECENZIA: Rozlúčka so zaklínačom Henrym Cavillom je fiasko 27. júla 2023, 17:00

Aj preto je ochotný riskovať život Ciri. Zúfalstvo a strach z tejto situácie sa mu dostáva pod kožu a ovplyvňuje jeho rozhodnutia. Je to vítaná zmena, keďže Vesemir je vďaka tomu viac než plochou postavou s jediným účelom – pomáhať Ciri a Geraltovi. 

Zaklínač
Zdroj: Netflix

4. Yennefer a strata jej moci

Yennefer po súboji na Soddene stratí všetku svoju moc. V knihách sa nič také nedeje. Chápeme, že to bolo pre príbeh o Deathless Mother potrebné, no Yen mala k svojim schopnostiam v ideálnom prípade prísť oveľa skôr. Yennefer v knihách aj hrách definovala jej ctižiadostivosť, cieľavedomosť, politické zázemie, Geralt, Ciri a magické schopnosti.

V 2. sérii sa však väčšina týchto tém vytráca do úzadia, respektíve sa im Yen nevenuje vôbec (aj Geralta a Ciri stretáva až na konci). Výsledkom je zbytočne natiahnutý príbehový akt s oveľa menej zaujímavou Yennefer.

Zaklínač
Zaklínač Zdroj: Netflix

5. Rience a jeho jazva

Rience je v knihách obávaným a nebezpečným súperom Geralta a vlastne každého, komu skríži cestu. Geralt si s Rienceom nakoniec poradí, ale predchádza tomu viacero spoločných stretov, počas ktorých má Geralt neraz namále. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 107970 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa príbeh Riencea zatiaľ odlišuje od kníh a prečo sa nám to nepáči.
  • Ktorá dejová línia je v 2. sérii s prehľadom najslabšia a či pochádza z kníh alebo od scenáristov seriálu.
  • Čo znamenajú nové schopnosti Ciri.
  • Ako zmenili vzhľad Triss a Ciri.
  • Čo znamená koniec 2. série pre budúcnosť Zaklínača a v čom sa príbeh veľmi odlišuje od kníh.
Domov
Zdieľať
Diskusia