Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. decembra 2021, 9:27
Čas čítania 0:56
Adam Novosad

Mercedes: Keby sme zažalovali FIA na civilnom súde, Hamilton by titul dostal naspäť, ale v F1 by to znamenalo pohromu a odchod

Mercedes: Keby sme zažalovali FIA na civilnom súde, Hamilton by titul dostal naspäť, ale v F1 by to znamenalo pohromu a odchod
Zdroj: TASR/AP Lars Baron
NEWS FORMULA 1
Uložiť Uložené

Inžinier britskej stajne vysvetlil, prečo Mercedes nežaloval FIA na civilnom súde.

Keby Mercedes zažaloval Medzinárodnú automobilovú federáciu (FIA) na civilnom súde, podľa svojich právnikov by s prehľadom zvíťazil a zrejme by Lewis Hamilton s odstupom mesiacov či rokov získal svoj ôsmy majstrovský titul. Tento krok by však viedol ku katastrofe a k zemetraseniu v motošporte, uvádza F1 Online.

Brazílsky novinár Adauto Silva získal exkluzívny rozhovor s inžinierom z F1 tímu Mercedesu, ktorý prezradil, že stajňa zvažovala obrátiť sa na civilný súd, lebo odvolanie na Medzinárodný odvolací súd FIA podľa nich nemalo veľký zmysel, keďže FIA by v tom prípade aj tak súdila seba.

 Lewis Hamilton.
Lewis Hamilton. Zdroj: TASR/AP Lars Baron

Mercedes si bol istý svojím víťazstvom na civilnom súde, ale po konzultácii s právnikmi pochopil dôsledky, ktoré by zo súdneho procesu vyplynuli.

„Rozhodnutie o majstrovskom šampionáte by bolo odložené. Neboli by žiadne vyjadrenia ani oslavy, nič, pretože na všetko by bolo uvalené embargo, až kým by neprišiel rozsudok. To by mohlo trvať mesiace, lebo FIA by sa v tomto namáhavom boji medzi právnikmi snažila docieliť odloženie verdiktu,“ vysvetľoval inžinier Mercedesu.

Odporúčané
Tomáš je prvým Slovákom, ktorý pracuje ako traťový komisár na pretekoch F1. V boxe mi kýval aj Sergio Pérez Tomáš je prvým Slovákom, ktorý pracuje ako traťový komisár na pretekoch F1. V boxe mi kýval aj Sergio Pérez 25. marca 2024, 9:30

Najväčším problémom by však bola poistka, ktorú má FIA voči subjektom, ktoré by ju potenciálne chceli zažalovať. „Bol by to náš koniec s FIA a motošportom pod hlavičkou FIA,“ skonštatoval inžinier.

V praxi by to znamenalo, že Mercedes ako tím by musel odísť zo všetkých šampionátov riadených FIA, čo sa vraj po internej konzultácii ukázalo ako nesprávne rozhodnutie, lebo majitelia tímu chceli v F1 pokračovať. Mercedes sa však bude zo strateného majstrovského jazdeckého titulu dlho spamätávať.

Späť
Zdieľať
Diskusia