Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. decembra 2021, 11:04
Čas čítania 0:46
Eduard Starkbauer

Chaos v slovenských opatreniach si všimli aj vo Francúzsku. Tamojší denník upozorňuje na nejasnú komunikáciu vlády

NEWS FRANCÚZSKO KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Dôvodom je aj chaos okolo Sputnika V či prílišné sústredenie sa na celoplošné testovanie.

Francúzsky denník Liberation si všíma, že Slovensko napriek najrýchlejšiemu rastu nakazených na svete uvoľňuje opatrenia. Tvrdí, že vládni predstavitelia ustupujú nespokojným občanom. Nekonzistentnosť komunikácie ilustruje vyjadrením ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského, ktorý sám uznal, že „otvorenie obchodov je z epidemiologického hľadiska riskantné opatrenie, no má za cieľ hlavne upokojiť ľudí“.

Denník ako symbol nezvládnutej situácie okolo pandémie uvádza skúsenosť s ruskou vakcínou Sputnik V, ktorú hodnotí ako fiasko. Pripomína, že osobná iniciatíva vtedajšieho premiéra Igora Matoviča ublížila z dlhodobého hľadiska celonárodnej vakcinačnej stratégii a jeho osobne stála v konečnom dôsledku aj miesto na čele vlády. 

sputnik
Zdroj: TASR/AP, TASR/František Iván

Za ostatný týždeň sme na Slovensku zaznamenali takmer 1 100 prípadov na 100 000 obyvateľov denne. Blížiace sa vianočné sviatky vytvorili tlak zo strany podnikateľov a obyvateľov na uvoľnenie opatrení, a to aj napriek tretej najnižšej zaočkovanosti v rámci Európskej únie. 

Odporúčané
Slovenka Denisa žije v Paríži, stážuje v Louis Vuitton: Škola ma celkovo vyjde 48 000 eur, ako študenti makáme od rána do večera Slovenka Denisa žije v Paríži, stážuje v Louis Vuitton: Škola ma celkovo vyjde 48 000 eur, ako študenti makáme od rána do večera 20. januára 2024, 9:30

Iným dôvodom nedostatočnej zaočkovanosti je podľa Liberation aj kladenie dôrazu na celoplošné testovanie. Francúzsky denník hodnotí, že Slováci boli v tomto smere disciplinovaní, no testovanie nedokázalo pandémiu zastaviť. Doplnil aj poznatok, že susedná Česká republika, ktorá je na tom v rámci pandemickej situácie podobne ako my, zavádza od roku 2022 povinné očkovanie seniorov, pričom na tento krok nepotrebovala finančnú motiváciu.

Domov
Zdieľať
Diskusia