Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. decembra 2021, 8:11
Čas čítania 1:16
Viktor Kniš TASR

Idú po krku oligarchom a mocným, generálna prokuratúra si v ich prípade dáva načas. Vyšetrovatelia NAKA sú naďalej obvinení

NEWS NÁRODNÁ KRIMINÁLNA AGENTÚRA
Uložiť Uložené

Voči Pčolinskému aj Haščákovi obvinenie zrušili, vyšetrovatelia NAKA zatiaľ čakajú, kým sa generálna prokuratúra vyrovná s námietkou zaujatosti.

O sťažnostiach štyroch vyšetrovateľov voči uzneseniu o vznesení obvinenia zatiaľ prokurátor nerozhodol. Generálna prokuratúra by mohla prostredníctvom paragrafu 363 obvinenia zrušiť podobne ako v prípade Jaroslava Haščáka alebo Vladimíra Pčolinského. Aj Krajský súd v Bratislave si myslí, že Čurillu a spol. stíhajú bezdôvodne. Elitní policajti z tímu Očistec pracujúci na Národnej kriminálnej agentúre vyšetrujú najzávažnejšie kauzy, inšpekcia ich však podozrieva, že v týchto veciach ovplyvňujú konanie cez svedkov. 


„O sťažnostiach obvinených nebolo doposiaľ rozhodnuté, a to vzhľadom na skutočnosť, že obhajca dvoch obvinených podal voči prokurátorovi Generálnej prokuratúry SR (GP SR), ktorý má vec pridelenú, námietku zaujatosti,“ spresnil hovorca GP SR Dalibor Skladan.


Vysvetlil, že príslušný prokurátor sa najskôr musí vyrovnať s predmetnou námietkou zaujatosti a až potom bude možné rozhodnúť o sťažnostiach.


Štvoricu vyšetrovateľov a šéfa inšpekcie zadržali vyšetrovatelia inšpekcie 13. septembra. Obvinili ich zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a zločinu marenia spravodlivosti. Dvoch z nich obvinili v trestnej veci ovplyvňovania pravdivosti výpovedí svedkov. Vyšetrovateľ NAKA Pavol Ďurka čelí aj obvineniu z trestného činu marenia úlohy verejného činiteľa z nedbanlivosti.

Odporúčané
Ako polícia od volieb stíha poslancov od Matoviča, Kollára aj Pellegriniho rad-radom Ako polícia od volieb stíha poslancov od Matoviča, Kollára aj Pellegriniho rad-radom 7. mája 2022, 16:30

Generálneho prokurátora Maroša Žilinku už v súvislosti s paragrafom 363 kritizujú okrem politikov aj vysoké inštancie súdnej moci. Denník N upozornil, že spôsob, akým generálny prokurátor ruší obvinenia, sa nepáči ani Najvyššiemu súdu. Prokuratúra by nemala suplovať súdy, myslia si. „V tejto súvislosti potom treba povedať, že takéto hodnotenie dôkazov, to je hodnotenie s konečnou platnosťou, v žiadnom prípade neprislúcha ani prokurátorovi (či už dozorovému, alebo generálnemu), a to v žiadnom štádiu trestného konania,“ konštatoval Najvyšší súd. Žilinku už kritizovala aj súdna rada. 

Aj dočasne poverený policajný prezident Štefan Hamran tvrdí, že Žilinka nepostupuje štandardne. Tvrdí, že nevie, či je generálny prokurátor súčasťou temných síl, ale napriek tomu sa mu jeho postup nepozdáva. „Nepoznám pozadie pána Žilinku, niektoré veci sú však pre mňa úplne nepochopiteľné. Necítim sa komfortne, keď sú vyšetrovatelia NAKA stále obvinení, i keď podľa súdu nič zlé neurobili,“ hovorí Hamran v rozhovore pre Aktuality

Domov
Zdieľať
Diskusia