Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Hygge štýl
11. decembra 2021, 8:30
Čas čítania 4:16
Sponzorovaný obsah

4 filozofie, ktorými by sme sa mali inšpirovať od severských krajín

4 filozofie, ktorými by sme sa mali inšpirovať od severských krajín
Zdroj: Unsplash/Kelly Sikkema
KULTÚRA DÁNSKO
Uložiť Uložené

Ako je možné, že prežívajú chladné a tmavé zimy a patria k najšťastnejším národom? Objav aj ty tajomstvo šťastného života.

Dánsko, Švédsko, Fínsko, Nórsko a Island zvyčajne nájdeme na prvých priečkach rebríčkov krajín, kde sú ľudia najšťastnejší. Tajomstvo šťastného života obyvateľov týchto krajín nespočíva len v nastavení štátu, ale v samotnom životnom štýle. 

Určite si už počul o hygge ako o tajomstve šťastného života či severskom minimalizme. V spolupráci s e-shopom Hygge štýl sme pre teba pripravili niekoľko tipov, ako sa pravidlami týchto krajín inšpirovať a zlepšiť tak svoj život. 

viac informácií
hygge, severské krajiny, pohodlie
Zdroj: Unsplash/Stella Rose

1. Minimalizmus nielen v rámci dizajnu

Minimalizmus je pre severské krajiny typický, a to nielen čo sa týka dizajnu. V duchu minimalizmu zariaďujú nielen svoje príbytky, ale doslova ním žijú. Žiť minimalisticky neznamená len to, že máš doma nábytok v jednom tóne, ale aj to, že ho tam nemáš zbytočne veľa a každá vec, ktorú nakupuješ, je niečo, čo naozaj potrebuješ. To sa týka nielen nábytku, ale aj oblečenia, jedla či celkovo tvojho života. 

minimalizmus, škandinávsky minimalizmus, obývačka
Zdroj: Unsplash/Minh Pham

Ako sa aj u nás hovorí: niekedy je menej viac. Práve v duchu minimalizmu preto radšej nakupuj kvalitné, no hodnotné veci, ktoré ti dlho vydržia, nie sú súčasťou obrovskej veľkovýroby a podporuješ tak lokálny podnik či umelca. Severský minimalizmus je zároveň ovplyvnený známym hygge, takže kombinuje praktickosť a zároveň pohodlnosť, zemité odtiene a prírodné materiály. V severských domovoch by si preto našiel možno minimum dekorácií, no desiatky sviečok, vankúšikov a mäkučkých diek, lebo sú neodmysliteľnou súčasťou hygge.

2. Hygge ako filozofia pre šťastný život

Dánske hygge je často základom spokojného a šťastného života ľudí v severských krajinách. Toto slovo označuje istú filozofiu či životný štýl. Hygge sa odráža v tom, ako si tu zariaďujú domácnosti, trávia voľný čas, ako sa obliekajú, ale aj vo zvukoch, vôňach či v pocitoch. Hygge je synonymum pokoja, spomalenia a užívania si týchto momentov. 

Možno ani netušíš a nejaké prvky hygge aplikuješ aj vo svojom živote, keď si dávaš pravidelný „selfcare“ vo vani so sviečkami. Ak to má byť naozaj hygge, mobil musí zostať vo vedľajšej izbe. Hygge je čokoľvek, čo ťa naplní hrejivým pocitom spokojnosti.

Hygge štýl
Zdroj: Hygge štýl

Či je to ležanie pod dekou s knihou v ruke a so zapálenými sviečkami, prechádzka v parku so psom, alebo posedenie pri káve s priateľmi. Inak práve kávu s priateľmi označujú Švédi slovom fika, no ide o akýsi rituál, keď si tú kávu s priateľmi naozaj užívaš a venuješ pozornosť iba im. Mobil na stole sem rozhodne nepatrí a takéto prestávky aplikujú aj v práci, vďaka čomu v nej dosahujú vyššiu efektivitu. 

Hygge si môžeš jednoducho navodiť doma aj ty, pomôžu ti huňaté deky, voňavé sviečky či mäkučké svetre a teplé vlnené ponožky, ktoré nájdeš v e-shope Hygge štýl. Môžeš nakúpiť nielen pre seba, ale aj pre svojich blízkych – voňavá sviečka či teplé ponožky sú ideálnym darčekom na Vianoce. Zároveň si tu môžeš v blogu prečítať, ako sa priučiť tomuto kúzlu šťastného života.

Objav hygge štýl
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Hygge Štýl (@hyggestyl.sk)

3. Vážme si to, čo máme 

Minimalizmus sa netýka len vecí, ale aj celkovej životnej filozofie, ktorou sa ľudia v škandinávskych krajinách riadia. Aplikujú ju v rámci svojej práce, ale aj samotného živobytia.

Zatiaľ čo iné národnosti bývajú silno zamerané na úspech a sú silne materiálne orientované, v severských krajinách sa ľudia zameriavajú na prežívanie prítomného momentu a viac si užívajú to, čo majú. Ako opísal vo svojom blogu Nór, ktorý žil istý čas v Spojených štátoch, „zatiaľ čo Američania snívajú o úspechu, ktorý ich posunie k bohatstvu, škandinávska spoločnosť je zameraná na zdokonaľovanie priemerného života“. Aj tu je to prepojenie s hygge, keďže Škandinávci nepotrebujú bazén a obrovský dom, aby boli šťastní, viac im záleží na tom, aby mali akurátny dom, v ktorom sa cítia dobre a môžu tu so svojou rodinou prežívať príjemné chvíle.

dánsko, severské krajiny, cyklisti
Zdroj: Unsplash/Febiyan

Pravidlo vážiť si, čo máme, aplikujú však aj v kuchyni, a preto tu v reštauráciách aj domácnostiach varia hlavne z lokálnych produktov a snažia sa z nich využiť čo najviac, teda využiť aj to, čo sa môže zdať ako odpad. Touto filozofiou sa dnes inšpirujú mnohé ďalšie bistrá a podniky po celom svete, no nie je na škodu aplikovať ju aj vo svojej domácnosti. Šetríš tak nielen planétu, ale aj peniaze a, samozrejme, to, čo je domáce, je lepšie aj pre tvoje telo. 

4. Zdravý životný štýl je prirodzená súčasť života

Práve predchádzajúce pravidlo je úzko spojené aj so zdravým životným štýlom, ktorý tu ľudia vedú. Využívajú krásy prírody, ktorou sú obklopení, a celoročné chodenie na prechádzky či športovanie je pre nich úplne prirodzené.

Nórsky výraz „gå på tur“ znamená v preklade ísť sa prejsť, pričom cieľ prechádzky nie je podstatný, ide skôr o samotné chodenie. Mnohokrát prechádzku vnímame iba ako spôsob, ako sa niekam presunúť, a málokedy vyjdeme z domu len tak, aby sme sa prešli, vnímali prírodu, vône a farby okolo nás. Môže to však mať veľmi pozitívne účinky a ide o efektívny spôsob, ako spomaliť a zbaviť sa stresu a zároveň byť fit. Práve vlnené svetre či čelenky v štýle hygge sú nielen pohodlné, ale aj ideálne na chladnejšie zimné dni, a to nielen na vysedávanie doma, ale aj počas osviežujúcich prechádzok vonku.

fínsko, les, prechádzka, pes
Zdroj: Unsplash/Zac Farmer

Škandinávske krajiny sú chladné, no majú tu pravidlo – nie je zlé počasie, iba zlé oblečenie, a tak chodia na rôzne túry a prechádzky v akomkoľvek počasí, čo môže mať viacero zdravotných benefitov. Namiesto behania vo fitku behajú vonku, a to platí aj pre bicyklovanie a ďalšie športy. Nešportujú tu však preto, lebo chcú byť fit, je to skrátka prirodzená súčasť ich života. Skús sa aj ty pri športe zamerať viac na samotný proces ako cieľ. Zaujímavosťou je, že ak tu náhodou niekto priberá alebo nevyzerá úplne fit, ľudia sa tu vzájomne podporujú a nenechajú svojho kamaráta upadať. 

Nájdi šťastie ukryté v momentoch

Aj napriek tomu, že ľudia v škandinávskych krajinách zažívajú temné a ponuré zimy, dokážu sa radiť k najšťastnejším ľuďom na svete. A to práve preto, lebo majú viaceré filozofie, ktorých podstata je často spomalenie, užívanie si prítomného momentu a hľadanie pohodlia a pozitivity v nich. Namiesto toho, aby si šomral, že je vonku škaredo, môžeš sychravé počasie využiť na to, aby si sa doma zamotal do deky, zapálil si sviečku, ktorá ti navodí príjemnú atmosféru, a už ti stačí len nechať sa zahriať teplým čajom či kakaom. 

Objav aj ty čaro pohodlia, momentov, v ktorých na chvíľu vypneš, vykašleš sa na sociálne siete a všetky povinnosti, ktoré máš. Dopomôžu ti k tomu aj produkty, ktoré nájdeš na webe Hygge štýl. Alebo môžeš niekomu, kto je neustále v behu a zaneprázdnený, vyskladať hygge balíček pod vianočný stromček aj s krátkym návodom, ako spomaliť.

Nakupovať
Hygge štýl
Zdroj: Hygge štýl
Domov
Zdieľať
Diskusia