Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. novembra 2021, 13:14
Čas čítania 0:48
Martin Adam Pavlík

Nemecká vláda chce zlegalizovať marihuanu, jej plány by mohli dostať podobu zákona už o rok

Nemecká vláda chce zlegalizovať marihuanu, jej plány by mohli dostať podobu zákona už o rok
Zdroj: Unsplash/Matthew Brodeur/na voľné použitie
NEWS MARIHUANA NEMECKO
Uložiť Uložené

Na tomto kroku sa dohodla stredoľavá koalícia vedená sociálnym demokratom Olafom Scholzom.

Keďže éra Angely Merkelovej sa v Nemecku končí, nastupujúca koaličná vláda prichádza s novými plánmi. Po novom tvrdí, že zlegalizuje kanabis a vytvorí tak jeden z najväčších legálnych trhov s marihuanou na svete, píše Vice.

Na tomto kroku sa dohodla stredoľavá koalícia vedená sociálnym demokratom Olafom Scholzom. Pri reforme kanabisu sa v koaličnej dohode uvádza, že vláda chce kontrolovať dodávky kanabisu dospelým na účely spotreby v licencovaných obchodoch. Bude sa tak kontrolovať kvalita, zabráni sa prenosu rôznych kontaminovaných látok, čím sa zároveň zaručí ochrana maloletých.

marihuana
Zdroj: Pixabay/volně k užití (ilustrační foto)

Ďalším krokom bude formálne schvaľovanie troch nemeckých koaličných strán pred vypracovaním návrhu zákona, schválením nového zákona v parlamente a prekonaním právnych predpisov Európskej únie a Organizácie Spojených národov o drogách. Ako ďalej uvádza Vice, všetky spomenuté plány by mohli dostať podobu zákona o rok.

Drogová reforma v Nemecku by mohla spustiť reťazec rýchleho rozšírenia európskeho trhu s kanabisom, ktorý by mal do roku 2025 dosiahnuť hodnotu až 3,2 miliardy eur. „Dôsledky tohto oznámenia koalície sú obrovské,“ povedal Alastair Moore, spoluzakladateľ Hanway Associates, londýnskej poradenskej firmy pre oblasť kanabisu.

Prvou krajinou v EÚ, ktorá oznámila, že zlegalizuje marihuanu, bolo Luxembursko, inde vo svete je marihuana legálna napríklad v Kanade, v niektorých štátoch USA (napríklad Colorado, Kalifornia či New York) alebo v Mexiku.

Domov
Zdieľať
Diskusia