Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. októbra 2021, 15:30
Čas čítania 1:30
Richard Balog

Dom, aký si ešte nevidel. Má 1 000 štvorcových metrov, vlastné stajne, pristávaciu plochu aj vnútorný bazén

Dom, aký si ešte nevidel. Má 1 000 štvorcových metrov, vlastné stajne, pristávaciu plochu aj vnútorný bazén
Zdroj: se svolením BoysPlayNice
KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY
Uložiť Uložené

Pravdepodobne najkomplexnejší rezidenčný projekt, aký sme na území Slovenskej a Českej republiky mali možnosť vidieť.

Pre každého znamená slovo luxus niečo iné, avšak tentoraz sa na jeho definícii určite zhodneme. Dokonale totiž charakterizuje nehnuteľnosť, ktorú si dnes ukážeme prostredníctvom záberov od BoysPlayNice.

Ide o veľkolepé bývanie, za ktorého vzhľadom stojí tím architektov z ateliéru ADR a na území Slovenskej, respektíve Českej republiky nemá obdobu. S predstavovaním začneme od začiatku. 

Na mieste súčasnej stavby sa pôvodne nachádzal areál starej tehelne. Majiteľ sa do pozemku zamiloval, keď nad ním letel vo vrtuľníku, a ihneď ho kúpil. Jednou zo základných myšlienok architektonického návrhu bolo využitie výhľadov z domu smerom na vrcholy Českého stredohoria. Napríklad z centrálnej chodby je vidieť na horu Říp a zároveň na hrad Házmburk, zatiaľ čo z jedálne a kuchyne sa otvára výhľad na celé stredohorie. 

Odporúčané
Podkrovný byt v modernom štýle na úpätí lesa. Zabudneš v ňom na všetky problémy a možno ti prinesie aj pasívny príjem   Podkrovný byt v modernom štýle na úpätí lesa. Zabudneš v ňom na všetky problémy a možno ti prinesie aj pasívny príjem 5. októbra 2021, 17:31

Zadaním majiteľa bolo vytvoriť obytný komplex pre celú rodinu vrátane budovy pre správcu areálu. Súčasťou požiadaviek boli okrem samotného domu taktiež vinice s pivnicou na výrobu vína, športovisko, stajňa pre kone, hangár a pristávacia plocha pre vrtuľník. Z pôvodnej tehelne sa zachoval len komín, ktorý sa následne rozobral a tehly architekti využili na stavbu už spomínanej pivnice. 

Konceptom riešenia bola v neposlednom rade aj nenápadnosť areálu z diaľky a dispozičná, respektíve úžitková jednoduchosť. S ohľadom na to architekti vyriešili novostavby horizontálnymi hmotami. Celková podlažná plocha domu je presne 1 003 štvorcových metrov a výmera pozemku predstavuje viac ako 82 500 štvorcových metrov. 

Jednotlivé objekty sú umiestnené rovnomerne na celom pozemku v logickom usporiadaní – dom pre správcu pri vjazde a rodinné sídlo na hrane svahu s dokonalým výhľadmi na okolitú zeleň a hory. Priestor následne vypĺňajú už spomínané vinice na južnom svahu, vínna pivnica či tenisové kurty a volejbalové ihrisko. V najvyššom bode pozemku leží stajňa, hangár a heliport. 

Hlavná nehnuteľnosť je stavba monolitickej formy s dĺžkou viac ako 100 metrov, sústredená na detailné vyznenie použitých materiálov. Charakteristickými prvkami sú atmosféra interiéru, intenzívne prepojenie s exteriérom, jednoduchosť a prirodzenosť, ako aj pokora ku kontextu miesta a potrebám majiteľa. 

Zariadenie a vybavenie vnútorných priestorov korešponduje s celkovým vzhľadom, pričom medzi dominantné prvky patria kusy nábytku od dizajnérskych značiek Vitra, HAY, Minotti alebo Boconcept či osvetlenie Flos, Niche a Foscarini.

Projekt na okraji obce Kostelec nad Ohří vznikal približne 6 rokov, avšak musíme uznať, že finálny výsledok stojí za to.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Linka News.

BoysPlayNiceBoysPlayNiceBoysPlayNiceBoysPlayNice
Zobraziť galériu
(30)
Domov
Zdieľať
Diskusia