Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. októbra 2021, 15:30
Čas čítania 2:42
Dominik Vetrák

James Bond zarobil v kinách rekordnú sumu. Každý chce vidieť famóznu a emotívnu rozlúčku s Danielom Craigom. Darí sa aj Venomovi 2

James Bond zarobil v kinách rekordnú sumu. Každý chce vidieť famóznu a emotívnu rozlúčku s Danielom Craigom. Darí sa aj Venomovi 2
Zdroj: Sony Pictures
FILMY A SERIÁLY JAMES BOND NO TIME TO DIE VENOM 2
Uložiť Uložené

Po dlhom čase v kinách padajú rekordné tržby.

Box Office, teda kinotržby, zažívajú od začiatku pandémie veľmi náročné časy. Otváracie víkendy už zďaleka nie sú také atraktívne, filmy zarábajú celkovo oveľa menej (niekedy len polovicu z toho, čo by zarobili pred covidom) a ľudia sa tak trochu odučili chodiť do kina. Veľa noviniek totiž premiéruje aj na streamovacích platformách. Avšak stále je tu nádej na to, že postupne sa vrátime k tomu, čo bolo kedysi.

Aj to je však dosť smutné, keďže už vtedajší stav tržieb bol celkom pesimistický. Teda aspoň v rámci menších filmov a originálnej filmovej tvorby. Tá sa po pandémii takmer výlučne presunie na streamingové platformy a kiná budú v prvom rade o veľkých blockbusteroch. A práve tie tam teraz zarábajú slušné peniaze. 

Odporúčané
Október: 10 najočakávanejších filmov a seriálov na Netflixe, HBO, na Apple TV+ a ostatných streamingových platformách Október: 10 najočakávanejších filmov a seriálov na Netflixe, HBO, na Apple TV+ a ostatných streamingových platformách 3. októbra 2021, 15:30

Rekordný Venom

Venom 2 premiéroval v USA, kde za otvárací víkend zarobil 90 miliónov dolárov. Jednak je to najlepší otvárací víkend od začiatku pandémie a v podstate od premiéry Star Wars: The Rise of the Skywalker z decembra 2019, jednak je to o 10 miliónov lepší otvárací víkend ako v prípade jednotky. Vzhľadom na súčasnú situáciu je to veľký úspech. Venom 2 rozhodne prekonal očakávania.

Na premiéry z ostatných krajín sa ešte len čaká, no je vysoko pravdepodobné, že sa stane 5. najlepšie zarábajúcim filmom tohto roka (kompletnú tabuľku si môžeš pozrieť tu). Venom však bude bojovať s Jamesom Bondom. No Time to Die je nepochybne kvalitnejší film, ktorý si zaslúži zarobiť oveľa viac, ale diváci sa na toho Venoma proste veľmi tešia, takže bude zaujímavé sledovať, ktorý z tejto dvojice blockbusterov nakoniec v kinách zarobí viac.

Venom 2
Zdroj: Sony Pictures

Zahanbiť sa nenechal ani James Bond

Bond zatiaľ premiéroval vo viacerých krajinách sveta okrem USA a Číny. Najväčšie trhy tak ešte len pridajú desiatky miliónov dolárov. Bond zatiaľ z tých niekoľkých krajín zarobil veľmi pekných 120 miliónov dolárov. Nový Bond je prvým hollywoodskym filmom, ktorému sa v covidovej ére podarilo zarobiť v zahraničí (v krajinách mimo USA) viac ako 100 miliónov dolárov za otvárací víkend bez toho, aby premiéroval v Číne (USA a Čína sú krajiny s najväčšími tržbami z kín).

Odporúčané
Skvelý film Posledný súboj je hollywoodskym prepadákom, zatiaľ čo slabšie filmy ako Venom 2 a Halloween zabíja zarábajú viac Skvelý film Posledný súboj je hollywoodskym prepadákom, zatiaľ čo slabšie filmy ako Venom 2 a Halloween zabíja zarábajú viac 18. októbra 2021, 16:30

Navyše, v sobotu film zarobil vo Veľkej Británii 11,4 milióna dolárov, čo v krajine znamenalo najlepšie jednodňové tržby pre film zo série o Jamesovi Bondovi. V súčasnosti sa môžeme baviť len o takýchto úspechoch a rekordoch. Odhadnúť, či sú filmy zárobkové, ako sú na tom dobre, respektíve zle a podobne bolo veľmi náročné a v niektorých prípadoch nemožné už pred pandémiou.

Dnes tak musíme čakať len na reportáže z iných webov, ktorým sa podarí dostať k hollywoodskemu účtovníctvu, a ani to nemusí byť presné. Jedno je isté, Hollywood zarába oveľa menej a niektoré filmy, ktoré by boli poľahky zárobkové, sa možno následkom covidu ocitnú v červených číslach.

James Bond
Zdroj: MGM

 
Stovky miliónov dolárov zarába aj Duna a Shang-Chi

Ako Bond, tak aj Venom 2 boli tituly, ktoré by pred pandémiou ašpirovali na prekonanie hranice miliardy dolárov zarobených v kinách. Takto im však zrejme bude chýbať pár stoviek miliónov.

Na záver tu máme Dunu a Shang-Chiho. Marvelský hrdina sa stal prvým filmom pandemickej éry, ktorému sa na domácej pôde (USA) podarilo prekročiť hranicu 200 miliónov dolárov zarobených v kinách. Celosvetovo má na konte 386 miliónov dolárov a čoskoro prekročí hranicu 400 miliónov dolárov. Taká Black Widow zastala na 378 miliónoch dolárov celosvetovo.

Najlepšie filmy 2021
Zdroj: Warner Bros.

Čo sa týka Duny, tá stále čaká na premiéru v USA a iných krajinách. Momentálne sa hrá v obmedzenom množstve kinosál v rámci 32 krajín a po 3 týždňoch postupného pridávania premiér zarobila 100 miliónov dolárov. Na porovnanie, Bondovi sa podarilo zarobiť v zahraničí 120 miliónov dolárov. Duna nepochybne zarobí menej, ale to nikoho neprekvapí. Filmy Dennisa Villeneuva nezarábajú v kinách miliardu dolárov, aj keď by vzhľadom na ich kvalitu rozhodne mali.

Odporúčané
Svet Marvelu: Venom a Spider-Man sa stretnú v MCU. Aká je budúcnosť postáv vzhľadom na koniec Venoma 2? Svet Marvelu: Venom a Spider-Man sa stretnú v MCU. Aká je budúcnosť postáv vzhľadom na koniec Venoma 2? 16. októbra 2021, 12:30

Očakávame, že celosvetové tržby sa znížia hlavne po 21. októbri, odkedy bude Duna dostupná aj na streamovacej platforme HBO Max. Veríme však, že kiná v USA budú plné a že diváci budú chcieť vidieť tento film práve v kinách a ideálne v IMAX-e, keďže film je na to priam stvorený. Ak chceš vidieť dvojku, rozhodne bež do kina, nech film zarobí dostatočné množstvo peňazí na to, aby štúdio Warner Bros. odsúhlasilo natočenie pokračovania. 

Domov
Zdieľať
Diskusia