Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
24. septembra 2021, 11:56
Čas čítania 1:21
Kamila Šebestová TASR

Obnovíme tvrdé tresty vrátane popráv a amputácií, tvrdí jeden z vodcov Talibanu

NEWS AFGANISTAN TALIBAN
Uložiť Uložené

Militantná organizácia sa riadi islamským právom šaría. Jeho súčasťou sú tvrdé tresty, ako napríklad bičovanie, odsekávanie končatín a popravy.

„Všetci nás kritizovali za verejné popravy na štadiónoch, ale my sme nikdy nekritizovali trestné zákony v cudzine... Nikto nám nebude prikazovať, aké máme mať zákony,“ povedal jeden z vodcov Talibanu Núrruddín Turábí. Tresty vo forme popravy alebo odsekávania rúk za krádeže sú podľa neho nevyhnutné v rámci boja so zločinom.

„Budeme nasledovať učenie islamu a naše právo bude postavené na základe Koránu,“ dodal Núrruddín Turábí. Taliban sa podľa neho zatiaľ nerozhodol, či bude popravovať verejne.

Krátko po prevzatí moci v krajine vodcovia vyhlásili, že opäť zavedú islamské právo šaría. Jeho súčasťou sú tvrdé tresty, ako napríklad bičovanie, odsekávanie končatín a popravy.

„Zmenili sme sa,“ tvrdí pritom Núrruddín Turábí. „Povoľujeme používanie televízorov aj mobilných telefónov. Ľudia môžu fotografovať aj nakrúcať videá,“ dodáva predstaviteľ Talibanu. Občania môžu podľa neho nakrúcať popravy či odsekávania končatín a šíriť ich na sociálnych sieťach. Myslí si, že to bude mať pozitívny účinok v podobe odradenia ľudí od páchania trestných činov.

Núrruddín Turábí.
Núrruddín Turábí. Zdroj: TASR/AP Photo/Felipe Dana

Nie div, že státisíce Afgancov naďalej utekajú z krajiny. Niekoľko z nich v posledných dňoch zachytila aj polícia na Slovensku. Utečencov zastavila na železničnej stanici v Trenčíne a v nákladnom aute v Košiciach. 

Odporúčané
Na amerických vojakov v Afganistane údajne zaútočila tajomná bytosť: monštrum pripomínajúce obra zabilo jedného z nich kopijou Na amerických vojakov v Afganistane údajne zaútočila tajomná bytosť: monštrum pripomínajúce obra zabilo jedného z nich kopijou 31. marca 2024, 9:30

„Cudzinci uviedli, že pochádzajú z Afganistanu a majú od 15 do 30 rokov. Ešte v noci si skupinu mladých mužov prevzali policajti cudzineckej polície,“ vyjadruje sa k prípadu v Trenčíne polícia. V Košiciach objavili v nákladnom aute šesť Afgancov.

„Vyšetrenie potvrdilo, že traja z nich sú maloletí, preto boli odovzdaní pracovníkom úradu práce, sociálnych vecí a rodiny,“ dodala polícia. 

Afganci, ktorí uviazli vo svojej domovskej krajine, naďalej žiadajú o pomoc Západ. Boja sa, že život pod vládou Talibanu bude rovnaký ako počas jeho prvého obdobia vládnutia.

Taliban vládol v Afganistane tvrdou rukou v rokoch 1996 až 2001. Odsúdení vrahovia boli počas tohto obdobia verejne popravení jedným výstrelom do hlavy, ktorý spravidla vykonal rodinný príslušník obete. Rodina mala možnosť nechať vinníka žiť, v takom prípade dostali finančnú kompenzáciu, ktorú však Taliban nazýval „krvavými peniazmi“.

Pre odsúdených zlodejov bolo tradičným trestom odseknutie ruky. Ak bola lúpež vykonaná na ceste, prípadne diaľnici, previnilcovi amputovali ruku aj nohu.

Odporúčané
Príslušník špeciálnych jednotiek, ktorý šiel evakuovať ľudí z Afganistanu: Plač v lietadle po odlete bol srdcervúci (Video) Príslušník špeciálnych jednotiek, ktorý šiel evakuovať ľudí z Afganistanu: Plač v lietadle po odlete bol srdcervúci (Video) 1. septembra 2021, 14:30
Domov
Zdieľať
Diskusia