Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. septembra 2021, 6:41
Čas čítania 0:35
Ema Stanovská

Slávny víťazný oblúk v Paríži zabalili do fólie. Zrealizovali tak celoživotný sen známeho umelca

NEWS FRANCÚZSKO
Uložiť Uložené

Na zabalenie monumentu použili 25 000 štvorcových metrov fólie.

„Ako by asi vyzeral víťazný oblúk zabalený do fólie?“ Túto otázku si pred 60 rokmi položil umelec Christo Javačev, sediac vo svojom podkrovnom byte v centre Paríža.

Umelec bulharského pôvodu sa neskôr so svojou manželkou Jeanne-Claude preslávil inštaláciami umeleckého smeru land-art, ktorý spočíva v zahaľovaní predmetov či budov. Známi boli najmä vo Francúzsku. Celoživotný sen o „zabalení“ oblúkovitého monumentu však nikdy nezrealizovali.

Rok po Christovej smrti túto myšlienku zhmotnila starostka mesta Anne Hidalgonová ako gesto na pamiatku dvojice zosnulých umelcov. Pri realizácii sa inšpirovali originálnymi skicami umelca. Podľa jej slov pár tvoril „najvýraznejšie diela súčasnej doby“. Na zabalenie monumentu použili 25 000 štvorcových metrov fólie a dielo dokončili za jeden deň. Pozrieť si to môžeš v časozbernom videu nižšie.

Víťazný oblúk, nachádzajúci sa na námestí Étoile, patrí medzi hlavné dominanty Paríža. Postaviť ho dal Napoleon Bonaparte na znak svojej sily a víťazstva vo všetkých vojnách, ktoré vyhral.

Domov
Zdieľať
Diskusia