Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti TV Markíza
4. októbra 2021, 17:30
Čas čítania 4:30
Sponzorovaný obsah

SuperStar existuje už 20 rokov. Zaspomínaj si s nami nielen na jej úspešných súťažiacich

SuperStar existuje už 20 rokov. Zaspomínaj si s nami nielen na jej úspešných súťažiacich
Zdroj: TV Markíza
ZAUJÍMAVOSTI REALITY ŠOU
Uložiť Uložené

Táto šou je natoľko populárna, že ju adaptovali do viac ako 150 krajín a existuje aj hra na playstation.

Reality šou SuperStar existuje vo svete už 20 rokov a na Slovensku sa stihlo odvysielať desať ročníkov. Vedel si, že v tejto šou bol aj Adam Lambert, ktorý momentálne koncertuje s kapelou Queen a že jeden zo slovenských súťažiacich dostal ponuku na spoluprácu s Kygom? Zaspomínaj si s nami na minulé ročníky a zisti zaujímavosti, ktoré si možno nevedel. V spolupráci s TV Markíza ti prinášame pohľad do minulosti tejto úspešnej šou. 

SuperStar
Zdroj: Refresher/reprofoto

Ešte pred tým, ako sa ponoríš do nostalgických momentov, môžeš si pozrieť aktuálnych súťažiacich, ktorí sa možno už čoskoro stanú hviezdami. Či už to bude v hviezdnej rote, alebo budú vypredávať koncertné sály, to sa uvidí. Zákulisie aktuálne prebiehajúcej SuperStar si môžeš pozrieť aj vďaka vlogom v podaní Martina Klinčúcha, Matúša Kolárovského, Krištofa KrálikaMatúša Krnčoka

Ako sa to celé začalo? 

Reality šou vznikla vo Veľkej Británii pred 20 rokmi. Vysielala sa 6. októbra 2001 a volala sa Pop Idol. V Amerike nesie názov American Idol a pre jej veľký úspech sa predala do viac ako 150 krajín, kde sa vysielala pod rôznymi názvami: Australian Idol, Idol či SuperStar. Veľmi známy porotca Simon Cowell, ktorý sa objavil aj ako kreslená postavička v Simpsonovcoch, bol pôvodne v porote britského Pop Idolu, neskôr prešiel do šou American Idol. 

Kelly Clarkson v súťaži American Idol.
Kelly Clarkson v súťaži American Idol. Zdroj: SGranitz/WireImage

Boli tu viaceré známe spevácke hviezdy

Úplne prvou víťazkou v USA sa stala Kelly Clarkson, ktorú mnohí poznáme ako úspešnú speváčku. Na súťaži American Idol sa zúčastnila v roku 2002 a víťazstvom v nej získala kontrakt s hudobným vydavateľstvom RCA Records. Dnes sa pýši 25 miliónmi predaných albumov, 45 miliónmi predaných singlov a viacerými prestížnymi hudobnými cenami.

Objavil sa tu aj Adam Lambert, ktorý sa prepracoval zo speváckej súťaže American Idol až do kapely Queen. Začal s ňou príležitostne koncertovať ešte v roku 2011 a momentálne už dlhodobo spolupracuje s aktívnymi členmi kapely, s ktorými absolvuje turné po celom svete. Objavili sa tu však aj spevácke hviezdy, ktoré porotcovia poslali domov, napríklad Colbie Caillat.

Úspešný súťažiaci Adam Lambert.
Úspešný súťažiaci Adam Lambert. Zdroj: Matt Winkelmeyer/Getty Images


V porotách šou sa objavili hviezdy ako Katy Perry, Jennifer Lopez, Nicki Minaj, Avril Lavigne a u nás to boli napríklad Monika Bagárová, Rytmus, Ben Cristovao či Dara Rolins. Jeden z porotcov tu má čestné miesto, a to nielen vďaka svojim nesmrteľným hláškam. Paľo Habera je totiž v porote všetkých desať ročníkov

american idol, superstar
Zdroj: Steve Granitz/WireImage

Existuje hra na playstation aj Monopoly 

Táto reality šou sa stala natoľko populárnou, že v minulosti existovala aj ako atrakcia v Disney Worlde. Volala sa The American Idol Experience a mohol si si tu vyskúšať, aké je zúčastniť sa na tejto speváckej súťaži. Vznikla dokonca aj hra na playstation. Takisto existujú Monopoly s témou American Idol.

american idol, superstar
Zdroj: Radiofan, English Wikipedia

SuperStar je na Slovensku viac ako 15 rokov

Prvú slovenskú SuperStar sme sledovali azda všetci a finálová jedenástka sa nám doslova vryla do pamäti. Bude to nielen tým, že išlo o prvú šou tohto druhu na Slovensku, ale určite v tom hrá rolu aj fakt, že mnohí z týchto súťažiacich sú populárni doposiaľ.

Napríklad taká Katka Koščová, Zdenka Predná, Tomáš Bezdeda či Miro Jaroš sa so svojou tvorbou uchytili nielen v rebríčkoch rádií, ale občas ich môžeš vidieť aj na televíznych obrazovkách v rôznych reláciách.

SuperStar
Zdroj: Refresher/reprofoto

Aj napriek tomu, že vyhrala Katka Koščová, suverénne najúspešnejším z tejto partie sa stal Miro Jaroš. Jeho videá majú desiatky tisíc videní a už pred pár rokmi sa v našom rozhovore vyjadril, že odmieta 90 % koncertov ročne. Tvorí pod svojím vlastným vydavateľstvom a napísal úspešný singel Nova aj pre superstaristku Dominiku Mirgovú.  

Bývalí súťažiaci spomínajú na prvý ročník

Na SuperStar zaspomínal v našom nedávnom rozhovore Tomáš Bezdeda. „Mal som 18 rokov a ten projekt som ani poriadne nepoznal. Bol som introvert a neveril som si. Do súťaže ma prihlásil spolužiak zo strednej, ktorý veril, že viem spievať. Nevedel som ako a zrazu som bol vo finále.“ 

Odpovedal aj na otázku, prečo je ešte stále slobodný. „Problém je v tom, že ženy si často myslia, že im nebudem verný. Je problém nájsť dievča, ktoré bude tolerovať, že sa so mnou napríklad ženy fotia na koncertoch. Dievča, ktoré je silné a bude si veriť.“

Tomáš Bezdeda
Zdroj: Refresher/Ľubo Baran

„Mnohí z nás sa počas roka po súťaži stali milionármi vrátane mňa. Svoj debutový album som nahrával v Izraeli, veľkú časť toho, čo som zarobil, som investoval do nového albumu. Popritom som začal míňať na veci, po ktorých som ako mladý vždy túžil – ozvala sa moja vášeň pre platne, napožičiaval som kadekomu peniaze. Z peňazí, čo som si ušetril, som žil dva roky,“ spomína na SuperStar v rozhovore Miro Jaroš. 

Získali si popularitu vďaka Hviezdnej rote

Prvé ročníky SuperStar boli populárne aj bizarnými vystúpeniami z Hviezdnej roty. Určite si pamätáš Štefana Lukáča, známeho ako Roko, ktorý sa preslávil práve svojím rapovým a dokonca aj tanečným vystúpením. V ďalších sériách síce neuspel, no stala sa z neho internetová legenda a hudbe sa venuje aj naďalej. Momentálne však svoju kariéru už ukončil. 


Niet človeka, ktorý by si nepamätal Ivana, ktorý porotu dojal až k slzám. Nie však srdcervúcou pesničkou, ale v súvislosti s textom, ktorý si v piesni od Michala Davida pozmenil. Z pesničky Colu, pijeme colu nakoniec bolo „pijeme domu“. Ivan sa však nevzdal a na svojom nevídanom talente si postavil kariéru. O niekoľko rokov neskôr sa objavil v ďalšej talentovej šou, kde so svojou kapelou odohral notoricky známu pesničku, samozrejme, s vlastným textom. Na ostatných z Hviezdnej roty si môžeš zaspomínať v našom článku

Sú úspešní, aj keď nevyhrali

10 ročníkov SuperStar vyprodukovalo veľa hviezd, ktoré sa veľmi dobre uchytili, a to aj napriek tomu, že možno súťaž nevyhrali. Nedá sa zabudnúť ani na Bena Cristovaa, Martina Harricha, Celeste Buckingham či Dominiku Mirgovú

Ben Cristovao odštartoval svoju hudobnú kariéru vo veľkom štýle a na konte má viaceré spolupráce, v jeho trackoch hosťovali napríklad Supa, Samey, Ego a mnohí ďalší. Fanúšikov si nezískal len vďaka spevu, ale aj na sociálnych sieťach, na Instagrame ho dnes sleduje 797-tisíc ľudí

Niektorí súťažiaci boli síce skritizovaní, no dotiahli to aj napriek tomu veľmi ďaleko. Príkladom je aj Timotej Májsky, ktorý má momentálne na Instagrame 85-tisíc sledovateľov a všimol si ho aj svetoznámy DJ a producent Kygo, ktorý s ním chcel údajne nadviazať spoluprácu

ben cristovao
Zdroj: ČTK/AP/Peter Dejong

SuperStar odhaľuje ďalšie talenty

Momentálne beží na televíznych obrazovkách TV Markíza a TV Nova ďalší ročník SuperStar, ktorý čoskoro odhalí toho najšikovnejšieho speváka či speváčku z Česka alebo zo Slovenska. Už teraz si mohol vidieť niekoľko veľmi nadaných spevákov, ale aj bizarných vystúpení z prvých kôl. Kto z nich postúpi do divadla a ďalej, do finálovej jedenástky, ešte uvidíme.

SuperStar môžeš sledovať každý piatok na TV Markíza o 20.30 h alebo v predstihu na VOYO.

Ako to však vyzerá v zákulisí, si môžeš pozrieť vo vlogu, ktorý moderujú hviezdy seriálu Pán profesor Martin Klinčúch, Krištof Králik, Matúš Kolarovský a dopĺňa ich Matúš Krnčok. Zábavným spôsobom ti ukážu nádejných adeptov na víťazov a niektoré veci sa objavia exkluzívne iba v tomto vlogu. 

 

Domov
Zdieľať
Diskusia