Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. septembra 2021, 10:54
Čas čítania 1:04
Ema Stanovská

VIDEO: Rozhorúčená láva ničí Kanárske ostrovy, zhorelo už sto domov. Podľa prezidenta to „nebude rýchla erupcia“

VIDEO: Rozhorúčená láva ničí Kanárske ostrovy, zhorelo už sto domov. Podľa prezidenta to „nebude rýchla erupcia“
Zdroj: ČTK/ABACA/AA/ABACA
NEWS PRÍRODNÉ KATASTROFY
Uložiť Uložené

„Láva je nezastaviteľná. Nemôžeme robiť vôbec nič, len pokračovať v opatreniach, aby nenastali ešte väčšie škody než tie, o ktorých vieme, že nastanú,“ povedal Sergio Rodriguez, starosta mesta El Paso.

Horúca láva zo sopky Cumbre Vieja, ktorá vybuchla na Kanárskych ostrovoch na španielskom ostrove La Palma, sa šíri krajinou. Dosiaľ zničila najmenej sto domov. Preventívne evakuovali 5-tisíc ľudí, 500 z nich boli turisti. Informoval o tom portál Independent.

„Láva je nezastaviteľná. Nemôžeme robiť vôbec nič, len pokračovať v opatreniach, aby nenastali ešte väčšie škody než tie, o ktorých vieme, že nastanú,“ povedal Sergio Rodriguez, starosta mesta El Paso.

Doktor vulkanológie španielskeho geografického inštitútu Stavros Meletlidis povedal, že erupcia vyryla do zeme niekoľko kráterov. Situácia sa podľa neho môže zmeniť z minúty na minútu. „Nebude to rýchla erupcia,“ povedal prezident Kanárskych ostrovov Ángel Víctor Torres.

Ľudia na Twitteri zdieľajú zábery, na ktorých vidieť, ako rieky lávy tečú dole svahom, ničia pôdu a rýchlo sa šíria smerom k pobrežiu. Podľa odborníkov ide o 17 až 20 miliónov kubických metrov lávy.

Domov
Zdieľať
Diskusia