Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. septembra 2021, 21:20
Čas čítania 4:11
Viktor Kniš

Vyšetrovatelia NAKA, ktorí idú po krku vysokopostaveným politikom a oligarchom, pôjdu do väzby, rozhodol súd

NEWS NÁRODNÁ KRIMINÁLNA AGENTÚRA
Uložiť Uložené

Najelitnejší vyšetrovatelia na Slovensku čelia vážnym obvineniam.

Okresný súd Bratislava III zobral do väzby vyšetrovateľov najexponovanejších káuz Jána Čurillu a Pavla Ďurku. Vraj by na slobode mohli pokračovať v trestnej činnosti a mohli by ovplyvňovať svedkov. Do väzby ide aj vyšetrovateľ Milan Sabota. 

Na súde vznikla neprehľadná situácia, keď sudca okresného súdu najprv argumentoval, že Čurillu a Ďurku berie do väzby, lebo sa priznal Milan Sabota. Sabota však popiera, že by sa priznal k páchaniu trestnej činnosti, len súhlasil s tým, že sa dej skutku udial tak, ako je opísaný. 

Advokát oboch vyšetrovateľov NAKA Peter Kubina tvrdí, že skutok nie je trestným činom, práve naopak, rozhovory, ktoré zachytili odpočúvacie zariadenia v kancelárii, a nasadený tajný agent sú bežnou operatívnou činnosťou vyšetrovateľov. 

Všetci vyšetrovatelia NAKA sa odvolali, o väzbe bude rozhodovať aj krajský súd. 

Vyšetrovateľov obvinili zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a zo zločinu marenia spravodlivosti formou spolupáchateľstva. Za obvinením stojí bratislavský krajský prokurátor Juraj Chylo.

Odporúčané
Ako polícia od volieb stíha poslancov od Matoviča, Kollára aj Pellegriniho rad-radom Ako polícia od volieb stíha poslancov od Matoviča, Kollára aj Pellegriniho rad-radom 7. mája 2022, 16:30

Čurilla a Ďurka vyšetrujú najexponovanejšie kauzy ako Očistec, Judáš a Mýtnik. V tých podľa špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica, odchádzajúceho policajného prezidenta Petra Kovaříka a Veroniky Remišovej zo Za ľudí dôkazná situácia ukazuje na vysokopostavených politikov a ekonomicky vplyvných oligarchov. Čurillu a Ďurku, paradoxne, neobvinili v týchto kauzách, ale v kauze týkajúcej sa bývalých mafiánov zo skupiny takáčovcov. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo zadržali vyšetrovateľov NAKA, ktorí idú po krku vysokopostaveným politikom a oligarchom.
  • Ako kauzu opisuje Robert Fico a čo na jeho verzii nesedí.
  • Kto bol tajný agent, ktorý pracoval medzi policajtmi NAKA.
  • Prečo došlo k zadržaniu práve v pondelok a čo hrozilo ľuďom z inšpekcie, ktorí proti NAKA zakročili.
  • Ako sa vyšetrovatelia zastali svojich kolegov a na aké nelogické postupy upozornili.
NAKA
Zdroj: TASR

Policajti z inšpekcie zasahujú o 5 minút 12

Ešte v nedeľu koloval po médiách a sociálnych sieťach realizačný návrh na zadržanie niekoľkých policajtov inšpekcie vrátane bývalej šéfky vyšetrovacieho tímu Diany Santusovej.

Z realizačného návrhu vyplýva, že Národná kriminálna agentúra si chcela posvietiť práve na ľudí, ktorí majú blízko k policajnej inšpekcii. V dokumente sa spomína okrem Santusovej aj operatívec Ján Kaľavský, aj bývalý šéf NAKA Branislav Zurian. Hlavou skupiny, ktorá vraj podnikala kroky proti vyšetrovateľom z tímu Očistec, je údajne hľadaný exsiskár Peter Košč. Známy je aj pod prezývkou „pán X“, momentálne po ňom pátra polícia. 

Odporúčané
Boja sa nás, hovorí Šanta o Ficovi a Kaliňákovi. Máme dosť dôkazov, toto je historický zlom Boja sa nás, hovorí Šanta o Ficovi a Kaliňákovi. Máme dosť dôkazov, toto je historický zlom 24. apríla 2022, 15:30

Snahou údajnej organizovanej skupiny na inšpekcii má byť podľa NAKA dosiahnutie väzobného stíhania pre osoby, ktoré spolupracujú s políciou na objasňovaní káuz a „ktorým bude následne pod hrozbou ďalšieho trvania väzby, respektíve odsúdenia ponúknutá takzvaná posledná možnosť, aby krivo obvinili členov tímov Očistec a Fénix...“.

Prečo vyšetrovateľov najexponovanejších káuz obvinili? 

Kauzu môže verejnosť poznať najmä vďaka Robertovi Ficovi, ktorý ju interpretuje ako krivdu v neprospech bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika.

Šéf Smeru tvrdí, že trojica takáčovcov – Matej Zeman, Csaba Dömötör a Peter Petrov – zosnovala falošné výpovede v neprospech Kováčika. Obvinení z krivých výpovedí síce sú, ale tieto výpovede sa netýkajú bývalého špeciálneho prokurátora. Týkajú sa Ľudovíta Makóa a Františka Böhma a úplatku za developerský projekt. Dve nezávislé trestné veci nemajú spoločné nič okrem hlavných aktérov s výnimkou Kováčika.

Robert Fico pred časom zverejnil SMS správy medzi operatívcom Jánom Kaľavským a vyšetrovateľom Jánom Čurillom. Podľa šéfa Smeru ide o dôkaz manipulácie s výpoveďami, pretože v správach inštruuje jeden policajt druhého, ako má svedok vypovedať.

NAKA sa dlhodobo bráni, že nejde o inštrukcie, ale o zhrnutie výpovede a dokazovať to má dátum poslania správy.

Inšpekcia zároveň tvrdí, že vyšetrovatelia NAKA kryjú takáčovcov, lebo ich používajú ako univerzálnych svedkov. Pri nedávnom zásahu inšpekcie, ktorá si povolala na pomoc hraničnú políciu zo Sobraniec, vraj obvinení policajti NAKA zmarili zadržanie svedka Mateja Zemana, ktorý aj vďaka ich pomoci utiekol. 

Odporúčané
Vyšetrovatelia NAKA sa možno dostanú vyššie ako k Bödörovi či Gašparovi. Policajný exfunkcionár Chudý hodnotí rok 2021 v kauzách Vyšetrovatelia NAKA sa možno dostanú vyššie ako k Bödörovi či Gašparovi. Policajný exfunkcionár Chudý hodnotí rok 2021 v kauzách 28. decembra 2021, 14:30

Advokát vyšetrovateľov Peter Kubina tvrdí, že obvinenie je postavené na výpovedi jedného svedka a dôkazná situácia je natoľko slabá, že ju Čurilla aj Ďurka ešte počas výsluchu vyvrátili. „Celé obvinenie vychádza podľa nášho názoru z krivej výpovede jedného konkrétneho svedka, respektíve jednej osoby pána Kaľavského a hovorí o veciach, ktoré aj jeho inkriminujú. Táto výpoveď je pomerne ľahko vyvrátiteľná, čo sa už aj čiastočne stalo v pondelok na výsluchoch.“

Z uznesenia o vznesení obvinenia vyplýva, že policajná inšpekcia mala k dispozícii aj odpočúvacie zariadenia nainštalované v kancelárii policajtov NAKA. Spomínaným svedkom je „agent“ Ján Kaľavský – bývalý operatívec, ktorý najprv s Ďurkom a Čurillom spolupracoval a potom proti nim svedčil pre inšpekciu. Vyšetrovatelia NAKA preto podávajú trestné oznámenie pre krivú výpoveď a pýtajú sa, prečo Kaľavský nie je obvinený tiež. Proti obvineniu podali sťažnosť. 

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Kolegovia Čurillu a Ďurku: Vyšetrovať budeme naďalej

Svojich kolegov sa jednohlasne zastali vo vyhlásení všetci vyšetrovatelia 1. a 2. oddelenia vyšetrovania odboru Bratislava Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru, ktorí tvrdenia o možnom páchaní trestnej činnosti odmietajú. Sú presvedčení, že ak by mali vedomosti o tom, že sa tak dialo, a boli by dôvody na obvinenie i zadržanie, takéto prípady by odhalili a riešili ako mnohokrát počas svojej praxe.

Domov
Zdieľať
Diskusia