Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti Red Bull.
3. septembra 2021, 8:35
Čas čítania 2:47
Sponzorovaný obsah

Chystáš sa na Red Bull 400? Jakub Šiarnik ti poradí, ako sa čo najlepšie pripraviť

Chystáš sa na Red Bull 400? Jakub Šiarnik ti poradí, ako sa čo najlepšie pripraviť
Zdroj: Tomas Bukoven / Red Bull Content Pool
ŠPORT
Uložiť Uložené

Slovenský šampión ti prezradí, ako sa dá zvládnuť najťažších 400 metrov v tvojom živote.

Najťažší 400-metrový beh si na Slovensku v roku 2021 odbaví už svoju štvrtú edíciu! Štrbské Pleso privíta 11. septembra tých najodvážnejších jedincov aj tímy a veríme, že sa opäť bude na čo pozerať. Pri tejto príležitosti nám Jakub Šiarnik, bežec, ktorý má na svojom konte niekoľko pódiových umiestnení na pretekoch, prezradil, aký je podľa neho recept na ich zvládnutie.

Vyhni sa ťažkým raňajkám a nezabudni na rozcvičku

Jakub má na konte hneď osem štartov na pretekoch Red Bull 400 a z toho šesť pódiových umiestnení. Slovenský skialpinista a jeden z najväčších fanúšikov pretekov Red Bull 400 Jakub Šiarnik si minulý rok vybehol tri skokanské mostíky – Štrbské Pleso, Zakopané a Bischofshofen –, a preto vie, o čom hovorí. 

Red Bull 400
Zdroj: Red Bull Content Pool/Filip Nagy

Odporúča predovšetkým vhodnú obuv a oblečenie, keďže preteky sa konajú na Štrbskom Plese a počasie nie je zrovna najteplejšie. Dôležité sú podľa neho aj ľahké raňajky a veľa tekutín. Ťažkým jedlám by si sa mal teda vyhnúť. Jakub zároveň odporúča, aby si si šetril sily a nezanedbal rozcvičku. „Keď sa bavíme o Štrbskom Plese, určite odporúčam trailové tenisky. Ak by hrozilo, že bude pršať, treba mať agresívnejší dezén podrážky, aby sa ti nešmýkalo. Je potrebné dobre sa zahriať a už 45 minút pred štartom sa začať hýbať. Čo by som však ešte opäť pripomenul, tesne pred štartom sa naozaj trochu sústreď a ‚nevykecávaj sa‘, aby si dobre dýchal a správne sa nastavil,“ odporúča Jakub Šiarnik.

Hlavne to neprepáliť v úvode 

To, ako tento beh neprepáliť, sa najlepšie naučíš počas tréningov, Jakub však má jeden zásadný tip: „Vo všeobecnosti je jasné, že nemôžeš ísť hneď naplno. Ak si myslíš, že vyrazíš nadoraz a tou istou rýchlosťou to vydržíš až hore, už teraz ti viem povedať, že to nedokáže nikto.“

Red Bull 400
Zdroj: Red Bull Content Pool/Filip Nagy

Po maximálnom výkone to budeš musieť na vrchole mostíka hlavne predýchať. „Zober si vodu, a ak sa dá, nájdi si miesto možno trochu bokom od ľudí alebo pri okne, kde je toho kyslíka trochu viac. Dvihnúť si nohy určite pomáha, pretože dostaneš krv späť do obehového systému. Telu treba dopriať to, čo si prirodzene pýta. Už keď si to zvládol a si hore, skús si to tam aj vychutnať, urobiť si fotku a dopriať si pocit eufórie. Netreba zabúdať dobre sa po výkone odmeniť,“ vymenúva ďalšie rady slovenský špecialista na Red Bull 400.

Cestou dole si to odbehni

Na záver má Jakub Šiarnik pre všetkých bežcov ešte jeden dobrý tip: „Nepoužívam lanovku, ale dole si to z mostíka zbehnem. Telo pohybom pomáha odbúravať kyselinu mliečnu, ktorú máš v nohách nahromadenú. Každý to už možno zažil, keď bol v horách na túre a po prestávke sa nevedel ľahko pohnúť.“ Bežecké preteky Red Bull 400 sú známe svojou extrémnou náročnosťou, no táto výzva stojí za vyskúšanie: „Určite sa pridaj. Výkon bude bolieť, ale dobrý pocit pretrvá,“ uzatvára Šiarnik.

Red Bull 400
Zdroj: Red Bull Content Pool/Filip Nagy

Zaregistruj sa čím skôr

Preteky sa budú konať už budúcu sobotu (11. septembra) a registrovať sa ešte stále môžeš na webeRed Bull 400 je svetová séria najťažších behov na strmých skokanských mostíkoch. Lokality, v ktorých sa preteky organizujú, podliehajú jedinému pravidlu: štyristovka sa môže uskutočniť iba na kopcoch určených na zoskoky na lyžiach alebo na samotných výškových skokanských mostíkoch.

Red Bull 400
Zdroj: Red Bull Content Pool/Phillip Carl Riedl

V roku 2018 sa premiérovo podarilo preteky priniesť aj do Vysokých Tatier a tento rok sa akcia vracia na rovnaké miesto už po štvrtýkrát – na Štrbské Pleso na veľký mostík (s označením HS 136), ktorý bol pred príchodom pretekov Red Bull 400 naposledy využitý počas lyžiarskej freestylovej súťaže v roku 2003. 

Myšlienka využitia letných opustených skokanských mostíkov napadla v roku 2011 Rakúšanovi Andreasovi Bergerovi. Výzva bola jasná: behom čo najrýchlejšie prekonať klasickú atletickú 400-metrovú vzdialenosť na netradičnej trati skokanského mostíka; od konca dopadu až po rozjazdovú lávku s maximálnym uhlom sklonu 37 stupňov (75 % prevýšenie). Red Bull 400 sa tak stal najkratším a najextrémnejším globálnym 400-metrovým behom.

Ak sa chceš zúčastniť na pretekoch Red Bull 400, máš poslednú možnosť. Kapacita je takmer naplnená, no ešte stále sa môžeš registrovať do štafetových tímov. Stihnúť to však musíš do 5. 9. 2021 do 23.59 h, keď sa končí online registrácia. Ak potrebuješ motivovať alebo sa chceš dozvedieť viac o tom, aké je to, zdolať Red Bull 400, môžeš si pozrieť krátky dokument s Jakubom.

Zaregistruj sa na Red Bull 400

Domov
Zdieľať
Diskusia