Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
29. decembra 2014, 16:15
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Next gen GTA V ponúka najdetailnejší a najživší herný svet vôbec (Recenzia)

TECH GTA V
Uložiť Uložené

Aký je pohľad z prvej osoby? Čo pribudlo v next-gen verzii a oplatí sa ju kupovať?

Po roku sa vraciame do Los Santos - mesta plného skorumpovaných, ale i poctivých policajtov, gangstrov, zbohatlíkov, žoldnierov, normálnych ľudí, ale aj Trevora, Franklina či Michaela. Dnes sa nebudeme pozerať na misie, príbeh, postavy, a tak ďalej. To všetko som už vychválil do nebies naposledy. Dnes sa zameriame na progres, ktorý ponúkol „next-gen“.

 
Obrázky neoznačené logom Rockstaru pochádzajú priamo z hry pomocou screenshotu v mobile.

Grafika
Asi ako naši futbalisti minulý rok a dnes. Jednoducho, krása pozerať. Zlepšila sa dohľadnosť do diaľky, textúry v diaľke i nablízko, detaily postáv, budov a áut, osvetlenie a zdroje svetla, pribudlo množstvo detailov a ďalšie. Povedzme si to na rovinu. Aktuálna generácia konzol nepriniesla next-gen, skôr current-gen, môžeme hovoriť o akomsi moste ku skutočnému next-genu. Jedným z najväčších nedostatkov v grafike je vykresľovanie, ktoré niekedy nestíha načítavať textúry či vegetáciu v reálnom čase. Veľmi to nevadí, avšak je to rušivé. Textúry všeobecne prešli veľkým upgradeom. Prerobenie detailov postáv, áut a celého mesta je ohromujúci. Jazdu nádherným Los Santos si jednoducho budete vychutnávať. O tom ale neskôr. Dizajn áut prešiel výraznou skrášľovacou kúrou, Audinky sa oveľa viac lesknú a jednoducho vás to k nim ťahá. Jazda autom a obdivovanie iného vozidla nikdy nebolo príjemnejšie. Občas vás mrzí, že nedokážete ovládať dva vozy naraz.

Next gen GTA V ponúka najdetailnejší a najživší herný svet vôbec (Recenzia)

Vegetácia, teda rastlinstvo, stromy a iná zeleň, je ohromujúca. V prípade, že sa bavíme o PS4 verzii. Ohromujúci je aj rozdiel medzi PS3 a PS4 verziou. Netvrdím, že by sa v hre nemohlo nachádzať hustejšie osídlenie lesov, no taká tráva po kopcoch je úžasná, rovnako ako kvety či kry. Spokojný som bol aj s púšťou plnou kojotov. 

Ak hovoríme o technickej stránke, musíme však Rockstaru konečne niečo vytknúť. A to hustotu obyvateľstva a dopravných prostriedkov. V mnohých prípadoch je až tragická. Ak nie ste v centre, na diaľnici či inej vysoko frekventovanej komunikácii, zaplačete. Nie, že by ste sa nemali na čom odviesť, ale výber nie je bohatý. Najmä na púšti si pekné auto budete naozaj vážiť. Extrém bol, keď som na bicykli prešiel takmer míľu, kým som narazil na auto (v mestskej časti pod kopcami). Obyvateľov je takisto niekde viac a niekde menej. R* už minulý rok vysvetľoval, prečo je tomu tak. Ako som hovoril, v centre mesta, pod Vinewoodom, no proste v noblesnejšej časti mesta budete narážať na kopec ľudí, no v odľahlých končinách, normálnych uliciach atď. ich opäť bude príliš málo. Tak nejak sme dúfali, že mesto bude preplnené NPC, žiaľ, nestalo sa. Unity sa rozlohou mesta nemôže s Los Santos porovnávať, avšak GTA zase na nové AC nestačí v hustote NPC. Aj keď, samozrejme, nemôžeme tak úplne porovnávať NPC v Unity s tými v GTA V, keďže v gamese od bratov Houserovcov robia „tí panáčikovia“ oveľa viac činností a najmä v rôznych automobilových prostriedkoch.

Next gen GTA V ponúka najdetailnejší a najživší herný svet vôbec (Recenzia)
Next gen GTA V ponúka najdetailnejší a najživší herný svet vôbec (Recenzia)

Detaily

Mesto je nimi doslova preplnené. Ľudia žijú, rozprávajú sa medzi sebou, reagujú na vás pohybom, ale aj slovne. Majú pri sebe svojich domácich miláčikov, niektorí sa nevzdajú svojho obľúbeného tátoša len tak ľahko a dajú vám to pekne vyžrať. Policajti sa prechádzajú mestom a papkajú šišky, na lúke sa pasú kravy, v lese počuť ruju majestátnych jeleňov. Los Santos je pravdepodobne najživšie, najbohatšie a najatraktívnejšie mesto herného priemyslu vôbec. Rozloha, celkový výzor a architektúra, rozloženie budov a feeling je jednoducho nádherný. Jedným z príjemných prekvapení pre mňa bola samotná hĺbka maličkostí, na ktorých R* pracoval. Prešiel som misiu, dostal som celkom do tela, ale policajtom som ušiel. Cestou k autu som ovalil kladivkom NPC. Padol na zem mŕtvy, vzápätí som však pocítil stratu života a následnú smrť. Než som stihol zareagovať, roztrhal ma jeho pes. Odvtedy som každého jedného psa zrazil, dokopal alebo podrezal. Nie, zjesť sa nedajú. V každom prípade, PETA bude mať z GTA opäť radosť. Zvierat výrazne pribudlo, pričom uťať sekerou hlavu psíkovi či jeleňovi alebo krave z prvého pohľadu je tak trochu brutálne.

Next gen GTA V ponúka najdetailnejší a najživší herný svet vôbec (Recenzia)
Next gen GTA V ponúka najdetailnejší a najživší herný svet vôbec (Recenzia)


Potešil ma aj fakt, že všetky tri hlavné postavy v Los Santos koexistujú v reálnom čase. Ako Trevor som raz náhodne stretol na diaľnici Franklina, použil som granátomet a za minútku-dve mi od neho prišla SMSka, že by som mohol aspoň zacvakať nemocničné poplatky, keď už som ho tam dostal. Inokedy som zas hral za Franklina, uvidel nádherné auto a ukradol ho. Následne mi prišla SMSka od Michaela, že Amanda (jeho žena) vie, že to ja som jej ho šlohol. Celkom haluz, čo?

Los Santos

Ako som spomínal, hovoríme o najkrajšom, najdetailnejšom, najbohatšom a najzábavnejšom meste v hrách vôbec. Na diaľnici sú havárie, rieky sú pokojné, ale aj búrlivé. Cez deň vás očarí nádherný dizajn, textúry a vzhľad mesta. Slnečné lúče sú proste úžasne spracované, tiene sa ukážu v reálnom čase, farby sú taktiež brilantné, pričom nie sú až príliš jemné. Temné Liberty City už v pamäti len sem tam zarezonuje (najmä pri spomienke Patricka McCrearyho o prepade Liberty City Bank). Los Santos je slnečné, pestrofarebné a dokonale opisuje kontrast medzi prírodou a živým veľkomestom. Prechádzky a jazdy na bicykli lesom, popri rieke a na vrchol Mount Chilliadu si vychutnáte dosýta. Najmä, keď viete, že nie ste sami. Oproti vám idú turisti alebo ďalší cyklisti. V LS nikde a nikdy nie ste sami. Teda, len ak nie ste na púšti uprostred noci, ale aj tam vás pokuskávajú kojoty (ale len trošku). V lesoch a pri poľovačke si ale dávajte pozor. Puma nie je kamarát.

Next gen GTA V ponúka najdetailnejší a najživší herný svet vôbec (Recenzia)

Ak som hovoril o krásnych farbách cez deň, v noci sa pripravte na dupľom taký zážitok. R* uvádza, že upgradovaná verzia obsahuje až trikrát viac svetelných zdrojov. Vidíte teda samé neonky z obchodov, svetlá z áut, lámp, budov, dokonca aj mobilov. Noc je nebezpečná, no nádherná. Nie je to Driveclub, ktorý predefinoval pojem „jazda v noci“, avšak zvýšená pozornosť neuškodí. Samostatnú kapitolu tvorí dážď. Doslova sa teším na jasnú noc, kedy začne liať. Jednoducho odstavím auto a sledujem tú nádheru. 

V meste nájdete plno aktivít ako napríklad: jóga, šípky, striptíz, preteky áut, lodí, lietadiel, rôzne vedľajšie misie, 50 náhodných udalostí, náhodných okoloidúcich či totálnych magorov, lov zvery, zoskoky padákom, bountyhunter misie, tuning áut (neónové podsvietenie poteší) a kopec iných možností.

Next gen GTA V ponúka najdetailnejší a najživší herný svet vôbec (Recenzia)
Next gen GTA V ponúka najdetailnejší a najživší herný svet vôbec (Recenzia)
 

FPS

Prvok, na ktorého hodnotenie a hrateľnosť vôbec bola zvedavá väčšina publika. Každý si kládol otázku, ako do čerta spracuje R* FPS tak, aby bavil väčšinu, ak nie všetkých hráčov a aby nemal výrazné nedostatky? Nuž, veľmi ťažko. Dúfam, že niektoré chybičky ešte do príchodu PC verzie vyladia. Stavím sa, že bude skutočne úžasná a ponúkne viacero exkluzivít pre PC hráčov, ktorí si to jednoducho za tú trpezlivosť zaslúžia. Aký je teda pohľad z prvej osoby?

Je úžasný, inovatívny, nebezpečný, no najmä zábavný. Jazda autom je trochu náročná, najmä, keď nemáte dobrý rozhľad do strán (FOV – Field of View sa však našťastie dá rozumne upraviť). Samotný jazdný model je dosť nezvyčajný. Možno ale len vadí, že som týždeň predtým ešte hral Driveclub, to sa vám potom v GTA V jazdí ťažko. Keď si ale zvyknete, jazdenie je nesmierne zábavné a jednoduché, dupľom, ak hráte za Franklina s jeho špeciálnou schopnosťou. V GTA V si musíte zvyknúť na pár vecí, avšak, ak ich ovládnete, hra bude hneď pôsobiť lepšie. Na jazdu na motorke si zvyknete okamžite. FPS pohľad tu bol potrebný ako soľ a dodáva hre vskutku novú dimenziu trávenia času a zážitkov. Len si skúste jazdiť mestom v plnej rýchlosti na motorke vo FPS. Každá sekunda bez havárie bude stimulovať vašu hladinu adrenalínu. Za toto si R* zaslúžia každý cent, čo dostanú.

Next gen GTA V ponúka najdetailnejší a najživší herný svet vôbec (Recenzia)

Dobre spracovaná je aj chôdza či strieľanie. Najmä pohľad priamo cez mieritká je pre sériu výrazným posunom vpred. Toto nám v GTA-čkach jednoducho chýbalo a som veľmi rád, že R* si to včas uvedomil. Pohľad sa pri šprinte trochu kolíše, vidíte svoj tieň, no nevidíte dozadu. Maličká nepríjemnosť a nezvyk, keď vám nejaký Ballas natiahne pravačku odzadu, s vami to buchne o zem a dotrhajú vás vypustené psy. No proste úžasný zážitok.

S príchodom FPS sa museli vytvoriť nové animácie a je ich fakt neuveriteľne veľa. Chôdza, interakcia s prostredím a zariadeniami či zbraňami. Samotné zbrane sa môžu pýšiť novým dizajnom, animáciami ako prebíjanie, strieľanie, mierenie, a tak ďalej. Veľkou výzvou boli aj interiéry áut či kokpity lietadiel. Budíky fungujú reálne, je však škoda, že sa nedá nastaviť aj ukazovateľ v km/h. Vidíte, ako vaša postava radí, pozerá sa do spätných, udiera do volantu, keď narazí a ukazuje prostredník nedočkavým pirátom. Žiaľbohu, na spätné už asi neostával čas alebo boli jednoducho príliš zložité a brali veľa výkonu. V lietadlách a helikoptérach som FPS vôbec nevyužíval, nevidel som toho toľko, čo som potreboval, najmä v misiách. FPS je vítaným, skvelým a nesmierne podareným doplnkom. Má síce pár nedostatkov, ako napríklad pohľad dozadu, kedy toho príliš veľa nevidíte, ak nie ste v džípe, avšak stále ide o perfektnú prácu. Mnohí budú namietať aj na FOV, ktorý je aj pre mňa tak trochu sklamaním. Pevne verím, že v PC verzii bude ešte viac dotiahnutý.

Next gen GTA V ponúka najdetailnejší a najživší herný svet vôbec (Recenzia)

Nedostatky

Ani GTA V nie je dokonalé. Naposledy sme to hre odpustili a odniesla si 10 z 10, dnes to však tak nebude. R* mal čas reagovať na výzvy hráčov po celom svete a mohol niektoré veci spraviť inak. Osobne mi veľmi chýbal nový singleplayerový obsah (aj keď sa šepká, že niečo sa kuchtí). Nejaké príbehové misie pre našu hlavnú trojicu či zaujímavé vedľajšie misie. Strangers and Freaks, preteky či toľkokrát sľubované heisty (tých sa dočkáme v januári pre Online časť) mohli byť doplnkom aj pre singleplayer. Nedočkáte sa však ničoho, aj keď boli zmienené akési malé úlohy, akosi som sa k nim nedostal.

Počas hrania ma veľmi štvala polícia. Naháňali vás za každú somarinu. Zrazenie ľudí, obyčajný „čakan do hlavy“ či pohadzovanie si granátu po diaľnici. Všetko im vadí! Ale nie, teraz vážne. Fízli sú jednoducho iritujúci. Zbavíte sa ich ľahko, avšak doba, kým vás prestanú prenasledovať je nekonečná, zbytočne zdĺhavá a mnohokrát aj nepríjemná. Najmä počas misií si zanadávate. Niekedy stačí, že zrazíte na chodníku čo i len jednu osobu. Nemôžete ani vytiahnuť sekeru a len tak sa „zabaviť“ v meste. GTA nikdy nebolo o dodržiavaní pravidiel a slušnom spôsobe života, mohlo sa teda prihliadnuť aj na spracovanie Wanted systému.

Next gen GTA V ponúka najdetailnejší a najživší herný svet vôbec (Recenzia)

Sklamala aj deštrukcia. Či je to už pri nárazoch áut alebo kontaktoch s malými objektami, nadšení nebudete. Na jednej strane je praktické, že auto sa vám hneď nerozbije, na strane druhej je smutné, že keď v 200vke vrazíte do protiidúceho auta, maximálne sa vám pokrčí plech. Inokedy zase stačí jeden náraz alebo pád a zablokuje sa vám koleso, čo automaticky znamená konečnú. Pozor si musíme dávať aj na kry, akékoľvek stromčeky a aj na niektoré stĺpy. Všetko vás jednoducho odrazí, aj keď je to maximálne nereálne a frustračné. 

GTA V pre XO a PS4 je skvelou zábavou. Užijete si FPS, samotné misie s viacerými možnosťami prejdenia (najmä heisty), úžasné a živé mesto, obsiahlejší soundtrack, nové zvieratá, výrazný grafický posun či vynikajúce postavy (Trevor je jednoducho extrémny prípad). Chýba však viac obsahu, prekáža pár nedostatkov a FPS nie je dotiahnuté do konca. GTA V je aj tak jednoznačnou voľbou aj ako oneskorený darček. Je smutné, že najlepšie hry na „next-gene“ sú stále porty z old-genu. Tento port je ale vynikajúci a určite dal Rockstaru zabrať. Ak ste hru nehrali na starých konzolách, pokojne si dajte plný počet. Za mňa to je tentokrát 9,5/10. Hru si môžeš kúpiť v Brlohu a už čoskoro dostanete darček v podaní nového Gejmera od LokalTV.

Next gen GTA V ponúka najdetailnejší a najživší herný svet vôbec (Recenzia)

Next gen GTA V ponúka najdetailnejší a najživší herný svet vôbec (Recenzia)
Next gen GTA V ponúka najdetailnejší a najživší herný svet vôbec (Recenzia)
Next gen GTA V ponúka najdetailnejší a najživší herný svet vôbec (Recenzia)
Next gen GTA V ponúka najdetailnejší a najživší herný svet vôbec (Recenzia)
Next gen GTA V ponúka najdetailnejší a najživší herný svet vôbec (Recenzia)
Next gen GTA V ponúka najdetailnejší a najživší herný svet vôbec (Recenzia)
Next gen GTA V ponúka najdetailnejší a najživší herný svet vôbec (Recenzia)
Next gen GTA V ponúka najdetailnejší a najživší herný svet vôbec (Recenzia)
Domov
Zdieľať
Diskusia