Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. júna 2021, 10:33
Čas čítania 0:58
Viktor Kniš

Česko výrazne mení očkovaciu stratégiu: žiadna registrácia, stačí prísť, keď ideš okolo vakcinačného centra

NEWS CESTOVANIE KORONAVÍRUS OČKOVANIE
Uložiť Uložené

Česi zjednodušujú očkovaciu stratégiu pre tých, ktorí sa zatiaľ nerozhodli dať si pichnúť vakcínu proti koronavírusu.

Vo svete sa šíri variant koronavírusu s označením delta. Podľa odborníkov existujú len dve možnosti: buď udrie silná tretia vlna, alebo zvýšime zaočkovanosť obyvateľstva. Česi sa problému postavili čelom a menia vakcinačnú stratégiu tak, aby čo najviac vyšli v ústrety každému, kto sa zatiaľ nerozhodol, že sa dá zaočkovať. Práve zjednodušovanie systému môže byť jednou z ciest, ako presvedčiť váhajúcich ľudí. 

O zmenách informuje Nový Čas na základe slov českej hlavnej hygieničky Pavly Svrčinovej, podľa ktorej by nová stratégia mohla platiť od konca júla. 

Po novom sa budú môcť Česi prísť do očkovacích centier prihlásiť na vakcináciu bez predchádzajúcej online registrácie. Rozhodnúť sa môžu priamo na mieste, kde ich môžu okamžite zaočkovať a zároveň si môžu okamžite rezervovať aj termín druhej dávky, a tak nebudú odkázaní na čakanie na SMS správu. Ak im blížiaci sa termín druhej dávky nebude vyhovovať, môžu si ho jednoducho zmeniť. 

Odporúčané
Variant delta na Slovensku: jeho rozšírenie je len otázkou času. Čo to pre nás znamená? Variant delta na Slovensku: jeho rozšírenie je len otázkou času. Čo to pre nás znamená? 17. júna 2021, 15:30

V rámci zmeny stratégie premýšľa Česká republika nad skrátením intervalov medzi prvou a druhou dávkou na najnižšiu odporúčanú hranicu. Kým teraz očkujú vakcínou od Pfizeru-Biontechu po 42 dňoch, po novom by to mohla byť len polovica, ako odporúča samotný výrobca. Česko chce podávať svojim občanom aj tretiu dávku, aby sa zabezpečil dostatok protilátok. K preočkovaniu však zatiaľ neexistuje dostatok konkrétnych dát. Predmetom rokovaní je, aby ľudia zaočkovaní Astrazenecou dostali tretiu dávku Pfizeru. 

Slovensko zatiaľ nad zmenou očkovacej stratégie neuvažuje, minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský len naznačil, že vláda sa zaoberá napríklad možnosťou výhod pre zaočkovaných, respektíve tzv. očkovacou lotériou alebo inými motivačnými bonusmi.  

Domov
Zdieľať
Diskusia