Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. júna 2021, 13:34
Čas čítania 1:06
Kamila Šebestová

Vláda sa ospravedlnila zbitým Rómom z Moldavy nad Bodvou za brutálny zásah polície

POLÍCIA SR RASIZMUS A PRÁVA MENŠÍN
Uložiť Uložené

Po rokoch sa obete policajného násilia dočkali čiastočnej spravodlivosti.

Od policajnej akcie v Moldave nad Bodvou prešlo osem rokov. Pre obete to boli dlhé roky plné nespravodlivosti, utrpenia a domáhania sa pravdy. 

Policajnú brutalitu vraj policajti v júni 2013 bezdôvodne páchali na mužoch, ženách aj deťoch. V osade zasahovalo viac ako 60 policajtov. Šiesti Rómovia vypovedali, že ich bezdôvodne a brutálne bili. Podľa vtedajšej inšpekcie Ministerstva vnútra SR, ktorá zásah preverovala, však policajti konali v súlade so zákonom. Prokuratúra následne Rómov, ktorí boli v pozícii poškodených, obžalovala z trestného činu krivej výpovede a viacero slovenských súdov to potvrdilo.

Obete násilia vinu odmietali. Celý proces vnímali ako nespravodlivý. Pridali sa k nim aj aktivisti, opoziční politici či mnohé známe osobnosti, ktoré zásah odsúdili. Prípad sa dostal až na Európsky súd pre ľudské práva, ktorý dal Rómom za pravdu a uznal nemajetkovú ujmu 20-tisíc eur a 6 500 eur ako náhradu za právne náklady.

Domov
Zdieľať
Diskusia