Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. júna 2021, 9:36
Čas čítania 0:35
Kamila Šebestová

Požiar na srílanskej lodi extrémne poškodil planétu, podľa médií už umrelo 50 korytnačiek a 8 delfínov

Požiar na srílanskej lodi extrémne poškodil planétu, podľa médií už umrelo 50 korytnačiek a 8 delfínov
Zdroj: Wikimedia/Rehman Abubakr/volně k užití
NEWS EKOLÓGIA
Uložiť Uložené

Pri havárii lode sa do mora dostali nebezpečné chemické látky a plasty.

Na prelome mája a júna na srílanskej kontajnerovej lodi MV X-Press Pearl vypukol požiar. Nákladná loď, ktorá sa potopila pri západnom pobreží Srí Lanky, prevážala tony chemikálií. Konkrétne išlo o 1 486 kontajnerov vrátane 25 ton kyseliny dusičnej a ďalších druhov chemických látok a kozmetických prostriedkov. Keď kotvila na pobreží, zachvátil ju požiar. 

Nasledujúce dni zaplavil srílanské pobrežie plast. Podľa srílanského námorného veliteľstva 12. júna Srílančania vyzbierali okolo 1 000 ton úlomkov z 200 kilometrov dlhého pobrežia. Experti sa obávali, že sa do mora vyleje 300 ton pohonných látok, takýto incident však zatiaľ nezaznamenali.

Srílanská vláda požiadala o pomoc Organizáciu Spojených národov. Tá sa momentálne snaží o mobilizáciu partnerov, aby spoločne pomohli Srí Lanke prekonať ekologickú katastrofu. Tamojšie médiá upozorňujú, že na pobreží vraj miestni našli 50 mŕtvych korytnačiek a 8 mŕtvych delfínov. 

„Environmentálna nehoda takéhoto rázu výrazne poškodzuje planétu tým, že sa do ekosystému uvoľňujú nebezpečné látky. Ohrozuje aj životy obyvateľov pobrežných oblastí,“ vysvetľuje koordinátorka OSN na Srí Lanke Hanaa Singerová-Hamdyová.

Odporúčané
Na olympijských hrách bude prvýkrát súťažiť transrodová športovkyňa. Jej účasť vyvolala vlnu protestov ženských vzpieračiek Na olympijských hrách bude prvýkrát súťažiť transrodová športovkyňa. Jej účasť vyvolala vlnu protestov ženských vzpieračiek 21. júna 2021, 7:48
Domov
Zdieľať
Diskusia