Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
20. júna 2021, 7:37
Čas čítania 0:47
Jakub Paulík

Pred maďarským konzulátom v Košiciach nakreslili dúhovú vlajku. Mladí saskári podpichujú Orbána

ZAUJÍMAVOSTI LGBT+
Uložiť Uložené

Reagovali tak na prijatie zákona, ktorý v Maďarsku zakazuje pred neplnoletými deťmi hovoriť o LGBT+.

Mladí saskári z Košíc sa rozhodli vyjadriť svoj symbolický protest pred maďarským konzulátom nakreslením dúhy. Poukazujú ním na kontroverzný zákon znemožňujúci rozprávať pred neplnoletými osobami v Maďarsku o komunite LGBT+.

V Maďarsku sa prednedávnom dohodli na vyškrtnutí LGBTI+ ľudí z komunity. Schválili zákon, ktorý zakazuje v blízkosti neplnoletých ľudí hovoriť o homosexuáloch. Rozhodli sme sa preto pred maďarským konzulátom v Košiciach nechať malý pozdrav,“ napísali na Facebooku.

Premiérovi Viktorovi Orbánovi odkázali, že „tradičná rodina čelí iným výzvam než homosexuálom“ a jeho zákon lásku rovnakých pohlaví určite nezastaví. Ich symbolický akt ocenila aj poslankyňa Jana Bittó Cigániková. Na sociálnej sieti napísala, že je „proti vyškrtnutiu LGBT+ z komunity“.

„U ľudí, ktorí do komunity nepatria, to môže ovplyvniť spôsob, akým budú vnímať LGBT+. Pretože keby od začiatku videli, že to je úplne normálne a niekto má jednoducho inú sexuálnu orientáciu či zmení rodovú identitu – podstúpi tranzíciu –, tak v dospelosti by k nim boli pravdepodobne tolerantnejší a akceptovali ich. Ale keď sa o tom nebude v ich mladosti hovoriť a do ich 18 rokov to bude pre nich cenzurovaná téma, je veľký predpoklad, že takíto ľudia budú ku komunite skôr netolerantní,“ vyjadril sa k novej maďarskej legislatíve pre Refresher spoluzakladateľ LGBT+ portálu Dúhy.sk Ondrej Vrábel.

Odporúčané
Zákaz rozprávania o LGBT+ komunite je ako zákaz informovania o existencii ľavákov, hovorí spoluzakladateľ Dúhy.sk (Rozhovor) Zákaz rozprávania o LGBT+ komunite je ako zákaz informovania o existencii ľavákov, hovorí spoluzakladateľ Dúhy.sk (Rozhovor) 18. júna 2021, 14:30
Domov
Zdieľať
Diskusia