Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. júna 2021, 7:16
Čas čítania 1:10
Viktor Kniš

Ako hlasoval senát Najvyššieho súdu, ktorý zrušil nevinu Kočnera a Zsuzsovej?

NEWS VRAŽDA JÁNA KUCIAKA
Uložiť Uložené

Najvyšší súd pošle prvostupňovému súdu inštrukcie, na ktoré dôkazy sa má pozrieť detailnejšie, aby mohol rozhodnúť dôveryhodne.

Senát Najvyššieho súdu, ktorý zrušil Kočnerovu nevinu, hlasoval v pomere 3 : 0. Pre Denník N to potvrdil predseda senátu Peter Paluda. Členmi senátu boli Dana Wänkeová a Ivetta Macejková.


Verejnosť sa konkrétne detaily z odôvodnenia rozhodnutia Najvyššieho súdu dozvie o niekoľko týždňov. „Bude to trošičku dlhšie, na začiatku júla plánujem dovolenku. Predpokladám, že ku koncu júla. Dúfam, že nebudem musieť žiadať o predĺženie lehoty na napísanie rozhodnutia, lebo ide o citlivú vec,“ povedal Paluda.


Predseda senátu otvorene kritizoval senát Špecializovaného trestného súdu Ruženy Sabovej. „Celkovo spôsobil napadnutý rozsudok v tejto oslobodzujúcej časti zmätok, nebol prehľadný,“ zopakoval sudca. Pri čítaní prvostupňového rozsudku ho najviac zarazilo, že oslobodzujúca časť nemala svoju vnútornú logiku. Nevidí však problém v tom, že o veci bude rozhodovať rovnaký senát Špecializovaného trestného súdu ako predtým.

Na snímke predseda senátu Najvyššieho súdu (NS SR) Peter Paluda sa rozpráva s novinármi po verejnom zasadnutí na NS SR v kauze vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej v Bratislave.
Na snímke predseda senátu Najvyššieho súdu (NS SR) Peter Paluda sa rozpráva s novinármi po verejnom zasadnutí na NS SR v kauze vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej v Bratislave. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák


„Senát dostane záväzný pokyn odvolacieho súdu, kde bude presne pomenované, špecifikované po jednotlivých úkonoch a dôkazoch, ktoré treba urobiť. Bude pod kontrolou a tlakom verejnosti, aby všetky tieto dôkazy boli vykonané. Aby boli logickým spôsobom zhodnotené a aby bolo na základe nich rozhodnuté,“ zdôraznil s tým, že v súvislosti s vyhodnocovaním súkromnej komunikácie medzi obžalovanými sa núka potreba jej dešifrovania, k čomu môže poslúžiť aj nový znalecký rozsudok. Necháva to na vyhodnotenie Špecializovaného trestného súdu.

Domov
Zdieľať
Diskusia