Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. júna 2021, 21:20
Čas čítania 2:19
Daniel Mikolášik

Väzneného Prataseviča priviedli na tlačovku o unesenom lietadle. Niektorí novinári na protest odišli, vraj to bolo divadlo

Väzneného Prataseviča priviedli na tlačovku o unesenom lietadle. Niektorí novinári na protest odišli, vraj to bolo divadlo
Zdroj: ČTK/AP
NEWS BIELORUSKO RAMAN PRATASEVIČ
Uložiť Uložené

Bieloruského novinára vraj násilím donútili klamať, myslia si jeho blízki.

Bieloruský novinár Raman Pratasevič, ktorý bol zadržaný pri vynútenom pristátí lietadla spoločnosti Ryanair v Minsku, vystúpil v pondelok na tlačovej konferencii zvolanej bieloruským ministerstvom zahraničných vecí.

Konferencia bola venovaná incidentu s lietadlom, ktoré 23. mája počas letu z Atén do Vilniusu donútili pristáť v bieloruskej metropole pre falošnú bombovú hrozbu. Počas pristátia Prataseviča zadržali a momentálne je vo vyšetrovacej väzbe. Rovnaký osud postihol aj jeho ruskú priateľku Sofiu Sapegovú. 

Odporúčané
Som vinný a Lukašenka si vážim, má gule z ocele. Bieloruský novinár vystúpil v televízii, podľa jeho rodiny ho mučili Som vinný a Lukašenka si vážim, má gule z ocele. Bieloruský novinár vystúpil v televízii, podľa jeho rodiny ho mučili 4. júna 2021, 12:47

Niektorí novinári na protest opustili tlačovku

Ako informoval portál Belaruspartisan.by, Prataseviča doviedli na tlačovú konferenciu tesne pred jej začiatkom. Podľa tohto portálu najmenej desať novinárov a diplomatov následne demonštratívne opustilo miestnosť, kde sa konala tlačová konferencia.

Jeden z nich, spravodajca britského verejnoprávneho telerozhlasu BBC Jonah Fisher, na svojej stránke na sociálnej sieti Twitter vysvetlil, že sa nemieni zúčastňovať na brífingu, na ktorom je Pratasevič z donútenia.


Na margo Pratasevičovej prítomnosti na brífingu bieloruský minister zahraničných vecí Anatoľ Hlaz uviedol, že „zmeny v zozname účastníkov boli urobené na poslednú chvíľu: dozvedeli sme sa o Ramanovom želaní komunikovať s médiami, našla sa legálna možnosť, ako to urobiť, tak je tu“.

Raman Pratasevič
Zdroj: TASR/AP


Prataseviča pritom zadržiavajú vo vyšetrovacej väznici bieloruskej KGB. Vo svojom vystúpení pred novinármi v sále označil za smiešne všetky medializované správy, podľa ktorých ho vo vyšetrovacej väzbe zbil Alexandr Lukašenko osobne. „Ani komentovať to nebudem, je to smiešne,“ vyhlásil Pratasevič.

Domov
Zdieľať
Diskusia