Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. júna 2021, 11:43
Čas čítania 1:48
Tímea Krauszová

V zelených okresoch sa žije skoro ako po starom, bude od pondelka medzi nimi aj ten tvoj?

NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Od pondelka 14. júna sa covid automat znovu mení.

Od pondelka 14. júna sa covid automat znovu zmení. Pribudnú zelené okresy, ktoré len monitorujeme, ale neplatia tam žiadne obmedzenia napríklad v reštauráciách či v školách, informuje Denník N.

V zelených okresoch je situácia najlepšia

Aj hromadné podujatia sú v zelených okresoch voľnejšie, ale nie bez obmedzení: na státie možno využiť do 50 % kapacity, na sedenie (v interiéri aj v exteriéri) do 75 % kapacity s maximálnym počtom 1 000 ľudí vonku a 500 v interiéri. Naďalej platí povinnosť nosiť rúška v interiéri, v exteriéri na hromadných podujatiach.

V žltých okresoch môžeš jesť aj v interiéri, no pri jednom stole môže byť maximálne 6 ľudí alebo členovia jednej domácnosti. V oranžových môžeš v interiéri jesť tiež, ale pri stole môžu sedieť maximálne 4 ľudia (alebo členovia jednej domácnosti). V ružových a červených okresoch môžeš jesť len na terasách alebo si kúpiť jedlo cez okienko.

Odporúčané
Od júla budú v Európskej únii platiť covidové pasy, na dovolenku sa dostaneš s týmito potvrdeniami Od júla budú v Európskej únii platiť covidové pasy, na dovolenku sa dostaneš s týmito potvrdeniami 9. júna 2021, 11:05

zelených okresoch naďalej platí v obchodoch a obchodných centrách obmedzenie jeden zákazník na 15 štvorcových metrov.

žltých a oranžových okresoch bude namiesto respirátora stačiť rúško. Svadobné hostiny, pohreby, kary, bohoslužby a podobné podujatia sú povolené, platí však obmedzenie 100, resp. 50 ľudí v interiéroch a 250, resp. 100 ľudí v exteriéroch, najviac však na 50 % kapacity daného miesta. Akvaparky a kúpele sú povolené, okrem návštevy nemocníc nie je potrebné mať negatívny test.

ružových a červených okresoch naďalej platí povinnosť nosiť respirátor vo všetkých interiéroch a na terasách reštaurácií mimo času nutného na jedenie a pitie. Interiéry reštaurácií zostávajú v týchto okresoch zatvorené. V červených okresoch sú na rozdiel od ružových zakázané aj svadobné hostiny, pohreby a zostávajú tu zatvorené aj akvaparky a kúpele, ktoré sa v ružových okresoch otvoriť môžu.

Platia rovnaké obmedzenia pri službách či taxíkoch, do fitka ti stále netreba test.

Rozdelenie okresov

Druhý stupeň varovania (červená): okres Kysucké Nové Mesto, okres Myjava

Prvý stupeň varovania (ružová): okres Banská Štiavnica, okres Skalica, okres Trenčín

Druhý stupeň ostražitosti (oranžová): okres Bánovce nad Bebravou, okres Bardejov, okres Bytča, okres Čadca, okres Gelnica, okres Humenné, okres Levice, okres Námestovo, okres Nové Mesto nad Váhom, okres Piešťany, okres Rimavská Sobota, okres Ružomberok, okres Senica, okres Sobrance, okres Spišská Nová Ves, okres Trnava, okres Tvrdošín, okres Vranov nad Topľou, okres Žilina

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022, 12:00

Prvý stupeň ostražitosti (žltá): okres Banská Bystrica, okres Bratislava I – V, okres Detva, okres Dolný Kubín, okres Dunajská Streda, okres Galanta, okres Hlohovec, okres Ilava, okres Kežmarok, okres Komárno, okres Košice I – IV, okres Košice-okolie, okres Krupina, okres Levoča, okres Liptovský Mikuláš, okres Lučenec, okres Malacky, okres Martin, okres Medzilaborce, okres Michalovce, okres Nitra, okres Nové Zámky, okres Partizánske, okres Pezinok, okres Poltár, okres Poprad, okres Považská Bystrica, okres Prešov, okres Prievidza, okres Revúca, okres Rožňava, okres Sabinov, okres Senec, okres Snina, okres Stará Ľubovňa, okres Svidník, okres Trebišov, okres Veľký Krtíš, okres Žarnovica, okres Žiar nad Hronom, okres Zlaté Moravce, okres Zvolen

Monitoring (zelená): okres Brezno, okres Púchov, okres Šaľa, okres Stropkov, okres Topoľčany, okres Turčianske Teplice

Domov
Zdieľať
Diskusia