Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová
9. júna 2021, 17:55
Čas čítania 1:44

Deti, ktoré vyrastajú na vegánskej diéte, sú slabšie, nižšie a môžu mať problémy s kosťami

Kategória:
Zdravie
Uložiť Uložené

Vedci študovali takmer dvesto detí vo veku 5 až 10 rokov, aby zistili, ako sa im na vegánskej strave bude dariť.

Vegánske deti sa stále viac dostávajú do pozornosti vedcov a lekárov, ktorí skúmajú, aký má vegánska diéta vplyv na zdravie dospievajúcich ľudí. Hoci vegánstvo je pre našu planétu veľkým pomocníkom, nutriční experti často upozorňujú na potrebu pestrej diéty. O to viac pri deťoch.

Vedci z University College v Londýne v spolupráci s varšavským inštitútom zdravia detí preto študovalitakmer dvesto detí vo veku 5 až 10 rokov, aby zistili, ako sa im na vegánskej strave bude dariť. Výsledky zverejnili v časopise American Journal of Clinical Nutrition.

Je vegánstvo pre malé deti zdravé?

Vegánske deti majú lepšie srdcovo-cievne zdravie a menej telesného tuku. Avšak chýbajúce živočíšne produkty majú vplyv na ich rast, na zdravie kostí a vytvára sa u nich časom aj deficit niektorých minerálov.

Takéto sú zistenia vedcov, ktorí monitorovali 187 zdravých detí. Spomedzi nich 63 detí boli vegetariáni, 52 vegáni a 72 „všežravci“. Tím vedcov vyhodnocoval dáta o raste, zložení tela, rizík na rôzne kardiovaskulárne ochorenia a množstvo mikronutrientov, pričom porovnávali vegetariánov a vegánov s ostatnými deťmi.

7. júna 2021, 14:30 Čas čítania 5:33 Trip si na Slovensku kúpiš bez problémov aj cez internet: odborník nám prezradil, či sú legálne drogy bezpečné Trip si na Slovensku kúpiš bez problémov aj cez internet: odborník nám prezradil, či sú legálne drogy bezpečné

Deti bez obmedzení v stravovaní boli zvolené tak, aby sa ich skupina čo najviac podobala ostatným deťom: mali podobný vek, pohlavie, vzdelanie či bydlisko (mestské alebo vidiecke prostredie). V priemere boli deti na vegetariánskej diéte 5,9 roka a deti na vegánskej diéte nejedli živočíšne produkty 5,3 roka.

Výsledkom štúdie je, že deti, ktoré sa stravovali výlučne vegánsky, boli v priemere o 3 centimetre nižšie. Mali o 4 – 6 % nižší obsah minerálov v kostiach a mali až trojnásobne vyššiu šancu na deficit vitamínu B12 v porovnaní s deťmi bez obmedzení v stravovaní. Na druhej strane mali o 25 % nižšiu úroveň lipoproteínov s nízkou hustotou (ľudovo nazývané ako „zlý cholesterol“) a mali aj menej telesného tuku.

Nestačí nejesť mäso

Podľa jednej z autoriek štúdie doktorky Małgorzaty Desmondovej mali vegánske deti najväčšie zastúpenie nespracovaných potravín v jedálnom lístku. To je kľúčové pre nízku úroveň telesného tuku, vďaka čomu majú tieto deti aj nižšie riziko srdcovo-cievnych ochorení. „Na druhej strane nízky príjem proteínu, kalcia a vitamínov B12 a D môže vysvetľovať ich menej priaznivý obsah minerálov a vitamínov v kostiach.“

20. marca 2024, 9:30 Čas čítania 6:25 Týždeň som bola frutariánkou: Po rokoch som mala nonstop ploché brucho. Zmohla ma však frustrácia a neustály hlad Týždeň som bola frutariánkou: Po rokoch som mala nonstop ploché brucho. Zmohla ma však frustrácia a neustály hlad

Vegetariánske deti prekvapili horším srdcovo-cievnym zdravím. Vedci však zistili, že na ich jedálnom lístku bolo pomerne veľa spracovaných potravín s nižším obsahom vlákniny a nezdravým obsahom cukrov v porovnaní s vegánmi. „Len prechod na rastlinnú diétu nie je zárukou zdravia, stále si musíme vyberať zdravé jedlá,“ dodávajú autori.

Výsledkom štúdie je, že pre zlepšenie zdravia by sa mala strava detí, ktoré nekonzumujú živočíšne produkty, dopĺňať o chýbajúce vitamíny D a B12. Rodičia, ktorí chcú doma vychovávať vegánov alebo vegetariánov, by mali myslieť na zdravie svojich detí v širšom kontexte. Zdravie kostí je pre deti kľúčové, práve počas dospievania strava ovplyvňuje, či budú v budúcnosti trpieť osteoporózou alebo inými ochoreniami.

3. decembra 2019, 14:13 Čas čítania 9:35 Dokument o vegánstve The Game Changers vyvoláva búrlivé diskusie. Čo tvrdia odborníci? Dokument o vegánstve The Game Changers vyvoláva búrlivé diskusie. Čo tvrdia odborníci?
Domov
Zdieľať
Diskusia