Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. júna 2021, 8:36
Čas čítania 1:38
Viktor Kniš

„Arabi to nemajú, n***i to nemajú.“ Lekár v priamom prenose na RTVS zaútočil na černochov

NEWS TELEVÍZNE ŠOU
Uložiť Uložené

Keď lekár Ladislav Košťál vyslovil rasistické pomenovanie černošskej rasy, moderátorka sa usmievala a prikyvovala.

Aktualizované o 11.45 h o stanovisko RTVS 

Verejnoprávna televízia RTVS v živom vysielaní v rámci relácie Dámsky klub odvysielala rozhovor s primárom oddelenia chirurgie ruky a komplexu operačných sál Nemocnice Ružinov Ladislavom Košťálom. Odborník v priamom prenose zaútočil na černochov. 

Košťál
Zdroj: Dámsky klub/reprofoto

„Arabi to nemajú, n***i to nemajú...“

Košťál odpovedal na otázky týkajúce sa amputácie končatín, ale aj iných ťažkých prípadov, ktoré musel ako odborník riešiť priamo v operačnej sále. Vysvetľoval, ako funguje zotavovanie nervových zakončení, a plynule prešiel k problematike karpálnych tunelov, pričom vysvetlil, že ide o tlak na nervy hornej končatiny. 

Keď sa pokúsil divákom sprostredkovať informáciu, že podľa jeho skúseností ide o chorobu špecifickú pre Európanov, dodal, že karpálny tunel nemajú ľudia žijúci v arabských krajinách a n***i. 

„Pacienta to v noci budí, musí si otriasať ruku. Keď nezaberie konzervatívna injekčná liečba, treba to operovať. My (Európania – pozn. red.) toho máme strašne veľa, Arabi to nemajú, n***i to nemajú. Je to asi dané Európou,“ povedal.

Odporúčané
Minister Mikulec nosí 40-tisícový model hodiniek Hublot. Tvrdí, že je to dar a replika Minister Mikulec nosí 40-tisícový model hodiniek Hublot. Tvrdí, že je to dar a replika 8. júna 2021, 12:35

Moderátorka Iveta Malachovská sa pod rúškom usmievala a súhlasne prikyvovala. Dodala, že Európania používajú ruky inak ako ľudia inde na svete.  

Afroameričania slovo n***r používajú ako „výraz na označenie svojich priateľov a spojencov z jednej skupiny“. Je to pre nich prostriedok na identifikovanie sa. Jeho použitie bielymi ľuďmi je však stále absolútne neprípustné a dehonestujúce. Černochov týmto pomenovaním oslovovali južanskí otrokári.

Štatút hovorí jasne: moderátor má povinnosť osobe odobrať slovo 

Tex Štatútu programových pracovníkov a spolupracovníkov RTVS hovorí o rozvoji kultúrnej identity obyvateľov Slovenskej republiky „bez ohľadu na pohlavie, rasu, farbu pleti, jazyk, vek, vieru a náboženstvo, politické či iné zmýšľanie, národný alebo sociálny pôvod, príslušnosť k národnosti alebo etnickej skupine, majetok, rod alebo iné postavenie tak, aby tieto programy odrážali rozmanitosť názorov, politických, náboženských, filozofických a umeleckých smerov a aby podporovali rozvoj vedomostnej spoločnosti“.

Odporúčané
Nikto nie je dokonalý. TOP 10 vtipných hlášok z priamych prenosov Nikto nie je dokonalý. TOP 10 vtipných hlášok z priamych prenosov 29. februára 2024, 12:30

Iveta Malachovská mala v zmysle štatútu zakročiť, keď lekár rasisticky zaútočil na černochov. „Moderátor alebo iný prezentátor programu si musí vždy udržať nadhľad nad situáciou a byť pripravený vecne a fakticky presne reagovať na nečakané skutočnosti,“ píše sa v bode 3.4 tohto dokumentu.  

O vyjadrenie sme požiadali aj tlačové oddelenie RTVS. Pýtali sme sa, ako bude verejnoprávna televízia situáciu riešiť a ako vníma porušenie štatútu. Dostali sme len všeobecnú odpoveď, v rámci ktorej televízia tvrdí, že vzhľadom na rasistické označenie Iveta Malachovská automaticky ukončila rozhovor. To však zo záznamu priamo nevyplýva. 

„RTVS odsudzuje akékoľvek náznaky a prejavy rasistického charakteru. Bohužiaľ, v tomto prípade išlo o živé vysielanie, ktoré je charakteristické svojou špecifickou dynamikou. Moderátorka po spornom vyjadrení respondenta automaticky ukončila rozhovor. Ďalšie okolnosti vzniknutej situácie preverujeme,“ napísala Refresheru hovorkyňa RTVS. 

Domov
Zdieľať
Diskusia