Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
5. júna 2021, 16:51
Čas čítania 0:58
Adam Novosad

Matovič vyzýva ministerstvo zdravotníctva, aby sa Sputnikom V mohli očkovať aj ľudia nad 60 rokov

NEWS SPUTNIK V
Uložiť Uložené

Minister financií chce, aby sa obyvatelia Slovenska mohli očkovať Sputnikom V bez obmedzenia veku.

Od začiatku júna sa môžu obyvatelia Slovenska registrovať na očkovanie vakcínou Sputnik V. Štát však rozhodol, že vakcína bude dostupná výlučne pre vekovú skupinu od 18 do 60 rokov, čo sa u niektorých ľudí stretlo s nespokojnosťou.

Vraj na Slovensku žije množstvo obyvateľov nad 60 rokov, ktorí sa chceli dať Sputnikom zaočkovať, ale teraz takúto šancu nemajú. Minister financií Igor Matovič preto v novom statuse na Facebooku argumentuje, že ministerstvo zdravotníctva by malo povoliť očkovanie Sputnikom V bez limitu veku. 

„Výrobca vakcíny Sputnik V Gamaleya vo štvrtok zaslal nášmu ministerstvu zdravotníctva oficiálny ,návod na lekárske použitie lieku‘, ktorý bol aktualizovaný ešte 18. januára 2021,“ informuje Matovič na sociálnej sieti. V tomto návode je uvedené, že vakcínu je možné používať u ľudí vo všetkých vekových kategóriách nad 18 rokov, a tak by sa k nej mohli dostať aj seniori nad 60 rokov.

Odporúčané
Ako čašníčka som na Slovensku zarobila viac ako mama doktorka v Minsku. Liza ako 17-ročná odišla z Bieloruska pred Lukašenkom Ako čašníčka som na Slovensku zarobila viac ako mama doktorka v Minsku. Liza ako 17-ročná odišla z Bieloruska pred Lukašenkom 4. júna 2021, 9:30

„Po jeho doručení neexistuje žiadna legitímna prekážka, aby sa vakcínou Sputnik V mohli očkovať aj ľudia nad 60 rokov, presne tak ako vo všetkých 60 krajinách, kde sa Sputnikom očkuje,“ zamýšľa sa bývalý predseda vlády. 

Matovič sa obáva, aby údajní zlomyseľní ľudia bojujúci proti vakcíne Sputnik V podľa neho len pre primitívnu geopolitickú nenávisť nedostali možnosť očkovanie všetkých vekových kategórií zastaviť. Ministerstvo zdravotníctva však zatiaľ neoznámilo prípadné zmeny v očkovacej stratégii Sputnikom V.

Domov
Zdieľať
Diskusia