Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. marca 2021, 16:05
Čas čítania 5:27
Adam Novosad

Vlhovú v lockdowne povzbudzuje fanklub, nechápali fanúšikovia Shiffrinovej. Svetový pohár v Jasnej sa koná v tvrdom lockdowne

ZAUJÍMAVOSTI LYŽOVANIE PETRA VLHOVÁ
Uložiť Uložené

Svetový pohár v Jasnej privítal ženskú lyžiarsku elitu naspäť v Nízkych Tatrách po piatich rokoch. Organizácia bola na výbornej úrovni, ale situácia bola tentoraz iná. Podujatie sa konalo uprostred tvrdého lockdownu.

Svetový pohár v Jasnej sa koná uprostred dosiaľ jedného z najprísnejších lockdownov, aké Slovensko počas pandémie zažilo. Napriek koronavírusu sa organizátorom podarilo vytvoriť bublinu, do ktorej možno vstupovať len s čerstvým negatívnym PCR testom, dodatočným antigénovým otestovaním priamo na mieste podujatia a povinným nosením respirátorov FFP2.

Petra Vlhová napokon na domácom Svetovom pohári v Jasnej splnila sny a očakávania všetkých slovenských fanúšikov. V nedeľnom obrovskom slalome zvíťazila a nechala za sebou americkú konkurentku Mikaelu Shiffrinovú, rovnako ako aktuálne vedúcu lyžiarku priebežného poradia Laru Gutovú-Behramiovú.

Na miesto sa podľa organizátorov mohol dostať len limitovaný počet najvyšších predstaviteľov FIS, odbornej športovej verejnosti a zástupcov najdôležitejších partnerov. Bežná verejnosť do Demänovskej doliny a lyžiarskeho strediska Jasná prístup nemala.

Svetový pohár Jasná
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Verejnosti zákaz vstupu Už pred začiatkom obce organizátori postavili kontrolné body, kde dobrovoľníci preverovali povolenia na vstup. Ak by si sa do Jasnej chcel vydať, lebo Svetový pohár znie ako skvelý spôsob strávenia slnečnej nedele, tak by sa ti k zjazdovke ani nepodarilo priblížiť. Zákaz vstupu spôsobil, že do Demänovskej doliny sa nedokáže dostať autom nikto nepovolaný.

Po okraji zjazdovky síce stáli hŕstky fanúšikov so slovenskými vlajkami, ale nepohybovali sa po rovnakých miestach, odkiaľ povzbudzoval oficiálny fanklub Petry Vlhovej. Ak by človek na kopec vyšliapal po vlastných a chcel si lyžovanie vychutnať zobďaleč, zrejme by mu v tom nikto nemohol zabrániť. Do prírody sa predsa len vo vlastnom okrese chodiť môže.

Odporúčané
Do mája sa vrátime k bežnému životu, tvrdil Krčméry v marci 2020. Pozri si top citáty Matoviča, Sulíka či Pellegriniho o covide Do mája sa vrátime k bežnému životu, tvrdil Krčméry v marci 2020. Pozri si top citáty Matoviča, Sulíka či Pellegriniho o covide 5. marca 2021, 20:59

Odhliadnuc od pandémie, šport si naďalej udržiava natoľko obrovskú popularitu, že aj keď organizátorov stoja hygienické opatrenia množstvo peňazí navyše, kolotoč Svetového pohára po piatich rokoch opäť zavítal do Jasnej.

Svetový pohár Jasná
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Výborné počasie a podľa Shiffrinovej takmer dokonalý povrch

Organizátori mohli byť spokojní, pretože napriek tomu, že marec sa začal počasím pripomínajúcim skôr obdobie jari, počas víkendu sa teploty väčšinou pohybovali tesne pod nulou a vykuklo slnko.

Najmä v nedeľu sa z oblohy vytratila prevažná časť oblačnosti, a tak Jasná nesklamala. Lyžiarky chválili aj povrch zjazdovky, o ktorý mali mnohí ľudia obavy. Shiffrinová ho označila za takmer dokonalý. V nedeľu zostal povrch podľa Shiffrinovej na veľmi dobrej úrovni, ale pred koncom zjazdovky bolo na trati viac ľadu ako vo vyšších polohách svahu.

Podujatie sa nepochybne vydarilo. Bubliny fungovali, na miesto sa do veľkej miery dostavili najmä členovia organizačného tímu Svetového pohára, členovia samotných tímov pretekárok, dobrovoľníci či médiá. Nebol tu nikto, kto by sa chcel napriek zákazu vstupu do Jasnej dobýjať. Organizácia, shuttle busy z hotela až k zjazdovke či usmernenie zástupcov médií a partnerov fungovali bez problémov.

Odporúčané
Slovenka v Izraeli: Otvárame reštaurácie, do posilňovne sa dá ísť len s očkovacím pasom. Takto vyzerá koniec pandémie Slovenka v Izraeli: Otvárame reštaurácie, do posilňovne sa dá ísť len s očkovacím pasom. Takto vyzerá koniec pandémie 5. marca 2021, 9:30

Na verejnosti však nerezonovala skvele vyriešená logistika a pripravenosť organizátorov, ale skôr zábery, ktoré sa im v obývačkách zjavovali na televíznych obrazovkách. V najtvrdšom lockdowne sa popri trati a za cieľovou zónou objavili desiatky fanúšikov, čo si nevšimli len slovenskí diváci, ale aj zahraničné médiá a ľudia na sociálnych sieťach.

„Fanúšikovia povolení? A čo sociálny odstup? Slovensko by malo byť v lockdowne.“

Tvrdý lockdown, ale desiatky fanúšikov aj tak na svahu?Napriek zákazu cestovania sa na lyžovanie v Jasnej prišli pozrieť aj politici. Igor Matovič síce sedel doma, ale minister dopravy Andrej Doležal dorazil ako oficiálny predstaviteľ štátu.

„Pán minister Doležal išiel do Jasnej ako najvyšší zástupca ministerstva, keďže my podporujeme oficiálne Svetový pohár v Jasnej v rámci toho, že máme cestovný ruch pod sebou,“ vysvetľoval ministrovu cestu na športové podujatie hovorca rezortu. Skontrolovať Jasnú a horských záchranárov pripravených v prípade potreby zasiahnuť bol krátko pred víkendovým začiatkom aj minister vnútra Roman Mikulec.

Rodina FIS, partneri aj Pil C v hľadisku počas lockdownu

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 95641 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako je možné, že sa na svahu objavilo toľko podporovateľov a fanúšikov Vlhovej
  • Čo znamenalo, keď sa človek dostal na Svetový pohár ako člen Rodiny FIS
  • Prečo hlasité povzbudzovanie prekvapilo aj samotné lyžiarky
  • Ako fanúšikovia Shiffrinovej neveriacky krútili hlavami nad fanklubom
  • Ako Američanov na Instagrame zaujímalo, prečo nefunguje slovenský lockdown
  • Prečo má Demänovská dolina kvôli developerom odvrátenú tvár
  • Ako petíciu proti výstavbe luxusných hotelov a apartmánov podporila Čaputová
Domov
Zdieľať
Diskusia