Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
2. marca 2021, 16:41
Čas čítania 5:49
Jakub Paulík

Mladý zdravý vojak zomrel za čudných okolností v karanténnom centre na covid-19. Podľa úradov si za smrť môže sám, povedala vdova

Mladý zdravý vojak zomrel za čudných okolností v karanténnom centre na covid-19. Podľa úradov si za smrť môže sám, povedala vdova
Zdroj: FB Vojenská podporná nadácia
ZAUJÍMAVOSTI KORONAVÍRUS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Rotný Kemláge zanechal po sebe dve deti a manželku.

Rotný Juraj Kemláge slúžil v Ozbrojených silách Slovenskej republiky 15 rokov a bol vojakom Ženijného práporu v Seredi. Deň pred 36. narodeninami, 29. decembra, zomrel v karanténnom centre v Lešti. Po jeho smrti zostala zronená rodina a viaceré nezodpovedané otázky.

Vdova po Jurajovi, 34-ročná Dana Kemláge, sa teraz musí postarať o 3-ročného chlapca Lukáša a takmer polročného Filipa bez svojho manžela Juraja, ktorý nečakane v decembri minulého roku podľahol ochoreniu COVID-19.

V tomto článku si prečítaš:
  • Kedy na vojenskom cvičení zistili, že sa medzi nimi nachádza infikovaný vojak
  • Prečo chcel Juraj Kemláge zostať v karanténnom centre
  • Čím ho liečili
  • Čo sa dozvedela vdova zosnulého Juraja Kemlágeho od jeho doktorky
  • Z akého dôvodu ho nakoniec 24. decembra nepreviezli do nemocnice
Juraj Kemláge
Juraj Kemláge Zdroj: FB/Juraj Kemláge

Nakazený vojak na školení

Podľa Dany Kemláge sa jej manžel v polovici decembra 2020 zúčastnil v Martine na školení, ktoré bolo prípravou na misiu v Bosne a Hercegovine. Priamo na školení však 16. decembra testami odhalili, že medzi účastníkmi sa nachádza osoba pozitívna na COVID-19. Infikovaného človeka poslali preč, ale školenie neprerušili, s tým, že ostatných ľudí otestovali až 18. decembra.

Odporúčané
Odborník na epidemiológiu: Keď sa nenakazíš na Pohode, nakazíš sa na druhý deň v električke. Na lockdowny nevidím dôvod (Rozhovor) Odborník na epidemiológiu: Keď sa nenakazíš na Pohode, nakazíš sa na druhý deň v električke. Na lockdowny nevidím dôvod (Rozhovor) 9. júla 2022, 14:30

Nedozvedela som sa, prečo školenie nebolo zrušené hneď 16. decembra 2020, keď sa u jedného zúčastneného vojaka potvrdil covid. Snažím sa to zistiť, pretože je to trestné. Naďalej nechali šíriť nákazlivú ľudskú chorobu. Nikoho neposlali do preventívnej karantény a školenie pokračovalo až do 18. decembra 2020. V tento deň testovali ostatných vojakov a môj manžel vyšiel ako pozitívny,“ hovorí Dana Kemláge pre REFRESHER.

Ministerstvo obrany na výhrady vdovy reaguje s tým, že postupovali v súlade s predpismi.„Vzhľadom na nasadenie príslušníkov OS SR na plnenie zákonom stanovených úloh, ako aj na boj s pandémiou nerušíme cvičenia pri identifikácii jednotlivých infikovaných účastníkov,“ uviedol León Zázrivý z tlačového oddelenia MO SR. Odkazoval pritom na opatrenia vyplývajúce z vyhlášky hlavného hygienika SR, ako aj z nadväzujúcich nariadení Vojenského úradu hygieny a epidemiológie.

Školenie teda prebiehalo ďalej a nákaza sa tam mohla šíriť. Keď sa 18. decembra Juraj Kemláge dozvedel, že koronavírusom sa nakazil aj on, rozhodol sa zostať v karanténnom centre v Lešti, aby neohrozil svoju rodinu.

S tou sa už však nestretol. Podľa jeho manželky necítil v ten deň na sebe ešte žiadne príznaky. Deň nato sa jej už však v telefóne sťažoval na vysoké teploty, bolesti hlavy a svalstva. Podľa jej slov manžela liečili Ibalginom, Paralenom, vitamínmi C a D a zinkom. Vysoké teploty od 38,6 do 39,5 stupňa Celzia u pacienta však stále neklesali.

Odporúčané
Rozhovor: Slovenská mafia na juhu zavraždila 150 až 200 ľudí. Gangstri sa zdravili s políciou a znásilňovali ženy Rozhovor: Slovenská mafia na juhu zavraždila 150 až 200 ľudí. Gangstri sa zdravili s políciou a znásilňovali ženy 1. februára 2021, 15:30

Doktorka infikovaného vojaka nevidela

V lekárskej správe z 23. decembra mala jeho doktorka uviesť, že mu nemôže predpísať antibiotiká, lebo nemá e-recept. Pacientovi odporučila studenú sprchu a studené zábaly. „Len neviem, ako si to mal robiť, keď bol nevládny a nevládal prejsť ani na toaletu,“ konštatuje Dana Kemláge.

Keď sa manželka zosnulého vojaka skontaktovala s jeho doktorkou, mala jej povedať, že s pacientom nebola v osobnom kontakte a od 23. decembra Juraja Kemlágeho ošetroval už iný lekár. „Doktorka, ktorá slúžila od 19. decembra do 23. decembra 2020, mi povedala, že s ním v priamom kontakte nebola. Neviem však, či ho videli doktori, ktorí slúžili po nej,“ tvrdí.

Dana Kemláge uviedla, že nakoniec si jej manžel vybavil antibiotiká iným spôsobom. Nič mu totiž na vysoké teploty nezaberalo a jeho zdravotný stav sa nezlepšoval. „Môj manžel si musel sám vybaviť antibiotiká u svojej všeobecnej lekárky zo Serede, ktorá sa v karanténnom centre nenachádzala. Antibiotiká mu však nezaberali. Stále mal vysoké horúčky,“ vysvetlila nám.

Dana Kemláge a Juraj Kemláge
Dana Kemláge a Juraj Kemláge Zdroj: FB/Dana Kemláge

Do nemocnice ho nepreviezli

Na Vianoce 24. decembra Juraj Kemláge manželke v telefóne povedal, že ho majú odviezť do Univerzitnej nemocnice v Ružomberku. Vraj mu nič nezaberalo a cítil sa veľmi zle. Z prevozu do nemocnice však napokon nič nebolo. 

Odporúčané
Nakupujeme s hygieničkou počas pandémie: rozmysli si, kedy ideš nakúpiť, čo ideš nakúpiť, a na pitie z plechovky zabudni Nakupujeme s hygieničkou počas pandémie: rozmysli si, kedy ideš nakúpiť, čo ideš nakúpiť, a na pitie z plechovky zabudni 9. novembra 2021, 9:30

On mi písal o 10.30, že dnes ho odvezú do nemocnice, a o 14.00 už vedel, že zostáva. Povedal však, že nevie, prečo sa tak rozhodli. Úrad hlavného lekára v zastúpení Romana Jantoša napísal absurdnú odpoveď, že sanitka sa mu volala kvôli bolesti zuba, ale na večernej vizite môj manžel uviedol, že bolesť zuba mu už ustúpila, tak sanitku zrušili.

Ja sa pýtam, odkedy sa volá sanitka kvôli zubu? A keď už, tak prečo riešili bolesť zuba, ale z dôvodu, že má 10 dní 39,5-stupňové horúčky, mu sanitku nevolali? Navyše neviem o žiadnych večerných vizitách. Manžel nič také nespomínal,“ opisuje Dana Kemláge.

Informáciou o bolesti zuba a zrušenom prevoze disponuje aj MO SR. „Podľa nám prístupných záznamov sa zosnulý v uvedenom čase sťažoval na bolesť zubov, ktorá však následne pominula, z tohto dôvodu bola plánovaná a pripravená preprava na stomatologické ošetrenie v ÚVN Ružomberok zrušená,“ uviedol León Zázrivý z tlačového oddelenia rezortu obrany.

Manželka Juraja Kemlágeho však vraví, že do telefónu jej hovoril, že nevie, prečo ho do nemocnice nevzali, a nič so zubami nespomínal.

Odporúčané
Policajt Richard: Pri druhej vlne pandémie už ľudia nie sú tak zodpovední. Rúško si ale po našej výzve nasadia vždy (Rozhovor) Policajt Richard: Pri druhej vlne pandémie už ľudia nie sú tak zodpovední. Rúško si ale po našej výzve nasadia vždy (Rozhovor) 14. októbra 2020, 9:30

Vraj si za smrť môže sám

Dana Kemláge uvádza, že jej manželovi podávali jedlo pred dvere, a nevie o tom, že by bol s niekým v kontakte. Generál Daniel Zmeko z Generálneho štábu ORSR však Dane Kemláge v liste uviedol, že jej manžel bol v telefonickom kontakte s rotnou Žanetou Irsakovou a v osobnom i telefonickom kontakte s rotmajstrom Petrom Lojanom.

Hlavný lekár OS SR Roman Jantoš vdovu informoval o tom, že karanténne ubytovacie zariadenie „nemá charakter zdravotníckeho zariadenia, teda neposkytuje sa v ňom zdravotníctva starostlivosť“.

Zároveň však v dokumente napísal, že pacienta každý deň kontaktovali príslušníci zdravotnej služby OS SR s cieľom zistenia „subjektívnych ťažkostí, monitorovania priebehu ochorenia a následne odporučenia liečby“. Podotkol tiež, že pacient mal informovať svojho ošetrujúceho lekára o zhoršenom stave, čo však vraj neurobil.

Úrad hlavného lekára sa vyjadril, že za to, že môj manžel zomrel, si môže sám. Pretože on si mal sledovať svoj zdravotný stav. Čo viem, tak on si ten zdravotný stav sledoval, sťažoval sa im, že mu je stále zle, že mu lieky nezaberajú, že má stále vysoké horúčky. Vybavil si sám antibiotiká..."  hovorí vdova.

„Ja neviem, čo mal ešte spraviť? Mal si sám urobiť aj vyšetrenie? Mal si spraviť RTG, saturáciu krvi, odber krvi, odber moču, to všetko si mal spraviť sám? Mal si sám zájsť aj do lekárne a vybrať si lieky? A doktori tam boli načo?“ pýta sa Dana Kemláge. Dodáva, že podľa jej informácií boli doktori v zariadení denne prítomní od 7.00 do 17.00 h.

Odporúčané
Väzenský psychológ: Niektorí odsúdení sa boja, že citlivé informácie poskytnuté v skupine iní trestanci zneužijú (Rozhovor) Väzenský psychológ: Niektorí odsúdení sa boja, že citlivé informácie poskytnuté v skupine iní trestanci zneužijú (Rozhovor) 13. septembra 2020, 15:10

Kto pacienta vlastne liečil?

Dana Kemláge požadovala mená a telefónne čísla na ošetrujúcich lekárov v Lešti v čase od 18. decembra do 29. decembra 2020. Hlavný lekár OS SR Roman Jantoš jej napísal, že jej nevedia odpovedať.

Ošetrujúcim lekárom pacienta bol jeho všeobecný lekár, ktorý sa však v čase pobytu pacienta v centre nenachádzal, a teda údaje, ktoré požadujete sprístupniť, nie je možné sprístupniť, keďže nimi nedisponujeme,“ napísal. K priebehu liečby a podaným liekom jej hlavný lekár uviedol, že zdravotnú dokumentáciu pacienta, vrátane požadovanej lekárskej správy, môže žiadateľke zaslať výlučne lekár.

Ráno 29. decembra 2020 si Juraj Kemláge neprevzal raňajky spred dverí, a tak vošli do jeho izby, aby zistili, čo sa deje. O 7.45 ho našli mŕtveho. Podľa výpovede manželky zomrel na stoličke s telefónom v ruke. Pitva podľa manželky zosnulého preukázala, že mu pľúcna embólia roztrhla srdce.

Podľa hlavného lekára OS SR Romana Jantoša bol pritom Juraj Kemláge 24. decembra a 28. decembra vyšetrený. „Ja sa teda pýtam, čo je to riadne vyšetrený? Keď 28. decembra 2020 bol jeho posledný deň života? Takže klamú a v odpovediach sa nezhodujú. Keby ho boli riadne vyšetrili v tie dni, ako napísali, tak by zistili, že môj manžel má obojstranný zápal pľúc,“ povedala vdova.

Odporúčané
Aktualizované: Juhoafrický variant koronavírusu na Slovensku – v čom spočíva jeho nebezpečenstvo? Aktualizované: Juhoafrický variant koronavírusu na Slovensku – v čom spočíva jeho nebezpečenstvo? 8. marca 2021, 16:08

V uvedenom čase vykonala vizitáciu pacienta lekárka so skúsenosťou z práce na covid oddelení, ktorá však v zmysle platnej legislatívy nebola ošetrujúcim lekárom. Podľa jej vyjadrení pacient nevykazoval kritické známky. V súčasnosti sú verejne známe prípady náhleho skonu pacientov, ktorí nie sú v život ohrozujúcich stavoch, a v týchto prípadoch nie je postup lekárov verejne spochybňovaný,“ uviedol pre REFRESHER León Zázrivý z ministerstva obrany.

Mladý, zdravý, vojak, potápač

Kemláge bol okrem iného vojenský špecialista potápač, u ktorého môžeme predpokladať takmer výborný zdravotný stav, ktorý sa pravidelne kontroluje, najmä pri výbere vhodného adepta na misiu. Každý vojak musí podstúpiť kompletné testy, vrátane kontroly srdca.

Chronickými ochoreniami pritom trpieť nemohol, čo nám potvrdila aj jeho manželka. „Môj manžel mal perfektný zdravotný stav, musel ho preukazovať kvôli svojej práci, keďže bol aj vojenský potápač. Takže tam neexistovalo, aby mal nejaké zdravotné problémy,“ vyjadrila sa.

Na záver nám povedala, že podľa jej názoru pochybili doktori. „Ak nezvládali jeho zdravotný stav a nevedeli si s ním rady, mali ho buď poslať do nemocnice, alebo domov. Načo ho tam nechali? Však oni ho tam nechali utrápiť sa na smrť. Doktori majú na rukách krv môjho manžela. Kvôli nim zomrel,“ dodala vdova.

Otázky sme poslali aj Generálnemu štábu OS SR. Zatiaľ na ne neodpovedali.

Oficiálne dokumenty, ktoré citujeme a spomíname v článku, má redakcia REFRESHERU k dispozícii, avšak na žiadosť vdovy ich v plnom rozsahu nezverejňujeme.
Domov
Zdieľať
Diskusia