Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. februára 2021, 18:19
Čas čítania 0:47
Jakub Paulík

Aplikáciu na karanténu zverili do rúk Richarda Sulíka. Je to jeho „darček“

NEWS RICHARD SULÍK
Uložiť Uložené

Ministerka Veronika Remišová objasnila, prečo zverili aplikáciu práve ministrovi hospodárstva.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí na tlačovej besede informoval, že po návrate na Slovensko zo zahraničia bude pre ľudí od pondelka platiť 14-dňová povinná karanténa. V tejto veci plánuje vláda sprístupniť aplikáciu na karanténu, ktorú dostal do rúk minister hospodárstva Richard Sulík „ako darček“, tvrdí ministerka Veronika Remišová. Danú tému mal totiž podľa jej slov otvoriť Sulík, a tak mu zodpovednosť za aplikáciu jednoducho prischla.

Rezort investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie, ktorý patrí pod ministerku Remišovú, je však pripravený ministrovi hospodárstva pomôcť. „Predtým malo e-karanténu na starosti Ministerstvo zdravotníctva, konkrétne Národné centrum zdravotníckych informácií. My veľmi radi pomôžeme s prípravou e-karantény,“ povedala Remišová.

Odporúčané
OFICIÁLNE: Po príchode zo zahraničia na Slovensko bude od pondelka povinná karanténa. Od marca možno ešte sprísnime OFICIÁLNE: Po príchode zo zahraničia na Slovensko bude od pondelka povinná karanténa. Od marca možno ešte sprísnime 10. februára 2021, 16:02

Pri aplikácii bude podľa nej potrebná súčinnosť Národného centra zdravotníckych informácií, ktoré bude disponovať informáciami o zdravotnom stave ľudí. „Nemôžeme byť vlastníkom, ani nemôžeme mať prístup k citlivým zdravotníckym údajom od občanov. Ten krok prepojenia medzi NCZI a technickou aplikáciou bude potrebný,“ nechala sa počuť.

Remišová tvrdí, že je k dispozícii aj aplikácia e-rúško, ktorá ľudom oznámi, ak sa v ich okolí nachádza niekto pozitívny. „Po technickej stránke je táto aplikácia k dispozícii, keď ministerstvo zdravotníctva povie, že táto aplikácia je v momentálnej epidemiologickej situácii potrebná. Čiže je pripravená, stačí ju spustiť do prevádzky,“ dodala k veci.

Domov
Zdieľať
Diskusia