Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. januára 2021, 18:38
Čas čítania 3:49
Tímea Krauszová

Recenzia: Fate: The Winx Saga

FILMY A SERIÁLY FATE: THE WINX SAGA
Uložiť Uložené

Pestrofarebnosť pôvodnej seriálovej rozprávky musela ustúpiť známej temnej téme Netflixu. Stojí novinka o vílach a kúzlach za to?

Bloom (Abigail Cowen) je víla, ktorú vychovali ľudskí rodičia. Keď kvôli tragédii, ktorú jej nekontrolované kúzla spôsobia, zistí, čo je zač, s pomocou starostlivej riaditeľky získa miesto na prestížnej škole plnej kúziel a víl.

Postupom času si vytvorí aj úzky okruh kamošiek, s ktorými si hovoria winxerky (ich skupina sa volá klub Winx). Medzi nimi sú Stella (Hannah van der Westhuysen), Aisha (Precious Mustapha), Musa (Elisha Applebaum) a Terra (Eliot Salt).

No vo svete kúziel nič nie je také jednoduché a Bloom sa čoskoro bude musieť vyrovnať s výzvou, na ktorú nie je pripravená. V snahe zistiť viac o svojom pôvode sa spriatelí s nesprávnymi ľuďmi, urobí množstvo chýb a nájde v sebe silu, o ktorej nikto vo svete víl už ani nesníval.

Takto nejako by sa dal zhrnúť vzrušujúci príbeh o vílach, je však netflixovské spracovanie naozaj také dobré, ako sľubuje námet?

Ide o hranú verziu populárnej detskej série The Winx Club (v slovenčine Klub Winx). Na Netflix sa seriál Fate: The Winx Saga dostal 22. januára a v priebehu niekoľkých dní sa na Slovensku stal najsledovanejším. Producentom bol Brian Young, ktorý v rokoch 2009 až 2016 produkoval aj Upírske denníky, námet však pochádza z pera talianskeho animátora Iginia Straffiho.

Straffi vytvoril aj prvé winxerky, ktoré sme mohli v minulosti sledovať aj na slovenských televíznych staniciach. Pôvodne taliansky seriál svojho času spôsobil ošiaľ a tešil sa veľkej popularite, patrí medzi klasiky spolu s Totally Spies! či Kim Possible. U nás ho vysielala Markíza.

The Winx Club
Zdroj: YouTube / Magic Adventure

Pestrofarebnosť pôvodnej rozprávky však v tomto prípade musela ustúpiť známej temnej téme Netflixu. Podobne, ako sme to už zažili pri Chilling Adventures of Sabrina alebo Riverdale, farebnosť komiksov či pôvodného seriálu, hravosť a najmä odľahčenosť a mierna detinskosť zo seriálov zmizli. Z veselej mladej víly vytvorili depresívnu tínedžerku, ktorá nedokáže ovládať svoje emócie.

Príbeh je zrazu plný narážok, vzťahov a množstva skutočne ťaživých tém, ktoré jednoducho v šiestich epizódach nebolo čas dôkladne spracovať. Niežeby tieto veci nezapadali do života tínedžerov, no naozaj sa už inak nedá príbeh o mladých ľuďoch vyrozprávať?

Fate: The Winx Saga
Zdroj: Netflix / Fate: The Winx Saga

To, že aj príbehy bez sexu a odkazov na popkultúru dokážu fungovať, si predsa už dekády overujeme na filmoch aj seriáloch, ako aj knihách práve z fantasy svetov. Nie je to samo o sebe krokom vedľa, je to akoby rukopis streamingovej platformy, no prevratnú novinku, ktorá ťa prilepí na gauč a budeš na ňu zízať s otvorenými ústami nečakaj.

Odporúčané
Outside the Wire je najsledovanejším filmom na Netflixe. Ako to dokáže taký zlý film, a prečo to škodí vkusu ľudí? (Komentár) Outside the Wire je najsledovanejším filmom na Netflixe. Ako to dokáže taký zlý film, a prečo to škodí vkusu ľudí? (Komentár) 22. januára 2021, 14:30

Fate: The Winx Saga má nádych ako veľká časť temných tínedžerských seriálov, ktoré sme v posledných rokoch na Netflixe videli. Takmer zo zásady majú černošskú postavu, plus-size postavu a vyhľadávajú LGBTI zápletky, seriál dokonca okrajovo spomenie aj problematické rodiny, návykové látky a v ideálnom prípade obsahuje aspoň jedného teen-vraha. Fate tieto kritériá splnil dokonale, otázkou však zostáva, či je to na škodu alebo na osoh.

Pôvodný detský seriál mal dve postavy inej farby pleti v prvej sérii (neskôr pribudla Aisha, ktorá na Netflixe figuruje od začiatku). Boli to Musa (inšpirovaná Lucy Liu) a Flora (inšpirovaná Jennifer Lopez, ktorú z neznámeho dôvodu nahradili plnoštíhlou Terrou).

Z pohľadu diverzity tieto rozhodnutia nedávajú zmysel, pretože tak či onak majú väčšinovo belošské obsadenie. A keďže filmová Bloom sa tej rozprávkovej navlas podobá, nevieme si to vysvetliť. Krokom vpred je zmiešanie chlapčenskej a dievčenskej školy, pričom vílou môže byť aj chlapec a špecialistkou aj dievča (v tomto bola talianska rozprávka o čosi stereotypickejšia). Neprekáža ani spojenie troch záporáčok do jednej: tri čarodejnice v novom seriáli stvárňuje Sadie Soverall v postave Beatrix.

Fate: The Winx Saga
Zdroj: Netflix / Fate: The Winx Saga

Posuňme sa od castingu k miestu, kde sa príbeh odohráva. Keď sa povie internátna škola plná kúziel, málokto nepomyslí na Rokfort. Rowlingová a Warner Bros. nám určili akýsi základný stupienok, kam sa všetky internátne školy pre zvláštne nadané deti (zvyčajne neúspešne) snažia prepracovať. Alfea je síce čarovná, no o krajine, v ktorej sa príbeh odohráva, sa dozvieme veľmi málo.

Pri sledovaní mi tak chýbala akákoľvek väzba k danému miestu, miesto som nevnímala ako bezpečný domov a oveľa menej ma rozrušilo, keď ho začali ohrozovať príšery, ktoré stvorilo pradávne kúzlo. Škola je však nádherný zámok a ukážková írska architektúra (ide o Kilruddery House & Gardens). Mágia a technológie v tomto svete idú ruka v ruke a príbeh nie je zďaleka zlý. Je pútavý a chcela som vedieť, čo sa stane ďalej.

Fate: The Winx Saga
Zdroj: Netflix / Fate: The Winx Saga

Mám však čo vytýkať scenáristom. Bloom svojou prchkosťou a talentom na otrasné rozhodnutia konkuruje aj Harrymu Potterovi a keby si tvorcovia dali námahu a vytvorili dostatočne pevné zázemie, aby si ju divák obľúbil, tak by som sa pri nej pravidelne chytala za hlavu alebo si hrýzla nechty od nervov. Takto mi bol jej osud takmer ukradnutý.

Rovnaký problém vnímam aj pri postavách samotných: tvorcovia investovali tak málo energie do vybudovania vzťahov, že ich doťahovanie sa nezdá byť priateľské a ich správanie je nanajvýš čudné. Sú k sebe kruté, robia si naprieky a pôsobí to skôr ako bitka naštvaných pubertiačok než príbeh o silnom priateľstve, vďaka ktorému Bloom hľadá odpovede na otázky o svojom pôvode bezpečne a s istotou, že v tom nebude sama. Herci robili, čo mohli, no z priemerného scenáru veľa nevykúzliš.

Fate: The Winx Saga
Zdroj: Netflix / Fate: The Winx Saga

Prevažne alternatívny soundtrack (s občasnými vypaľovačkami ako Physical od Dua Lipa) seriál príjemne dopĺňa.

Nejde o najkvalitnejšiu young adult tvorbu posledných rokov, Fate: The Winx Saga je skôr oddychovka pre milovníkov fantasy a dospelákov, ktorí sa nehanbia priznať, že majú radi aj víly.

Po zhliadnutí sa diváci zrejme rozdelia do dvoch táborov. Na tých, ktorí videli pôvodný seriál a nepáči sa im spracovanie Netflixu (nečudujem sa vám), a na tých, ktorí pôvodné winxerky nepoznajú a nová verzia v ich mysli zapadne čoskoro medzi ostatné, zhruba priemerné seriály od streamovacej služby. A ani vám sa nebudem čudovať.

Odo mňa získal hodnotenie 6/10, bod navyše dostal v momente, keď som uvidela prvú premenu. Vzhľadom na logo na začiatku každej epizódy predpokladám, že v druhej sérii získa krídla niekoľko ďalších víl.

Ak si seriál už videl, ohodnoť ho v našej databáze tu.

Domov
Zdieľať
Diskusia