Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. januára 2021, 19:17
Čas čítania 1:42
Tímea Krauszová

Video: Z budovy sa vyplazil štvornožky, nikto mu neuveril, že nevie chodiť. Nemocnica v Toronte ho odmietla ošetriť

NEWS NEMOCNICA
Uložiť Uložené

Video sa po troch rokoch dostalo na verejnosť.

V kanadskom meste Toronto muž zažil potupu a bolesť, aké si nezaslúžil. V nemocnici mu nepomohli, lekári neodhalili vzácnu chorobu (Guillainov-Barrého syndróm) a poslali ho preč. V bolestiach sa doslova vyplazil z budovy, televízii CBS sa po troch rokoch od incidentu podarilo získať kamerový záznam. Nemocnica sa musela ospravedlniť.

Z nemocnice sa vyplazil

„Tá bolesť bola neznesiteľná. Nedokázal som normálne chodiť,“ opisuje aj po rokoch s triaškou v hlase David Pontone. Dnes 45-ročný muž šiel v roku 2018 na pohotovosť s tým, že má nesmierne bolesti v nohách. Lekárom povedal, že si vzal lieky na bipolárnu poruchu (duševné ochorenie, ktoré spôsobuje závažné depresie a manické epizódy).

Jeho stav bol stabilizovaný už sedem rokov, lekári však jeho bolesť pripísali práve jeho poruche. Mysleli si, že ide len o epizódu a prejde to. „Nie sú slová, ktorými by som dokázal opísať, čím som si v tú noc musel prejsť.“ Pontoneho poslali domov, no trvalo mu dobrých 20 minút, než sa vôbec dostal von z nemocnice. Ochrankári mu zavolali taxík a pomohli mu nastúpiť, odviezť sa domov.

Odporúčané
Pri akých ochoreniach pomáha liečebná masáž? Pri akých ochoreniach pomáha liečebná masáž? 25. septembra 2023, 14:43

Znevažovanie či spochybňovanie zdravotných ťažkostí u ľudí s mentálnou diagnózou je častý problém, tvrdí popredná kanadská psychiatrička Vicky Stergiopoulos. Dokonca to môže mať za následok aj kratší život pacientov. „Do nemocnice idú so zlomenou nohou a pošlú ich na psychiatriu na kontrolu hlavy,“ hovorí pohoršená lekárka. Aj Pontone dúfa, že jeho príbeh pomôže ďalším ľuďom s duševnými chorobami, ktorých trápi aj niečo fyzické.

CSB po rokoch získala videozáznam, z ktorého je jasné, že Pontone v neznesiteľných bolestiach musel z nemocnice doslova vyliezť po štyroch. Nedokázal chodiť, cítil sa bezbranne, no zdravotnícky personál ho len povzbudzoval slovami, že je silný, veľký chlapec a že mu v skutočnosti nič nie je.

Jeho bolesti boli skutočné

O niekoľko dní neskôr jeho psychiater určil, že pôvod bolesti nebol mentálny a okamžite ho previezli na inú pohotovosť. Tam mu neurológ diagnostikoval Guillainov-Barrého syndróm.

Ide o akútne zápalové postihnutie periférnych nervov, vrátane miechových koreňov. Nie je to genetické, ale zápalové ochorenie a pacienti okrem rehabilitácie často končia na pľúcnej ventilácii pre zlyhanie dýchania.

Vedúca sestra Vanessa Burkoski sa už mužovi a jeho rodine ospravedlnila, po prezretí videa povedala, že bola rozrušená. Rodinu video absolútne znechutilo: „Nechali ho vonku ako psa. Nikto si nezaslúži také správanie,“ povedala Pontoneho matka.

Našťastie, po niekoľkých mesiacoch liečby sa mu znovu podarilo postaviť na nohy. David Pontone si najal aj právnika, ktorý ho zastupoval pri snahe vysúdiť kamerový záznam od nemocnice. Video sa po dvoch rokoch naťahovačiek dostalo na verejnosť, pričom okrem samotného pacienta sú tváre zamestnancov digitálne upravené. Zdravotnú sestru, ktorá aktívne „vyháňala“ pacienta, vyhodili už dávnejšie.

Domov
Zdieľať
Diskusia