Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
17. januára 2021, 8:53
Čas čítania 0:45
Adam Novosad

Ľudia sa šli sánkovať po masových hroboch obetí nacistického tábora Buchenwald, lebo zimné stediská sú kvôli pandémii zatvorené

NEWS
Uložiť Uložené

Plné parkovisko, krik detí a stopy po sánkach na masových hroboch.

Na vrchu Ettersberg v Nemecku vybudovali krátko pred začiatkom druhej svetovej vojny nacisti koncentračný tábor Buchenwald. Medzi rokmi 1937 až 1945 tam väznili celkovo 280-tisíc osôb, z ktorých 56-tisíc bolo zavraždených alebo zomrelo.

Začiatkom tohto roka však museli správcovia múzea Buchenwaldu upozorniť obyvateľov z okolia, aby horu Ettersberg nepoužívali na sánkovanie, pretože svoje zimné radovánky často vykonávajú na masových hroboch tisícok ľudí, uvádza BBC. Koncentračný tábor sa rozprestieral nielen v samotnom areáli, ale jeho súčasti boli rozložené na viacerých miestach hory a okolia.

Na južnom svahu vrchu Ettersberg sa rozprestiera rozľahlý cintorín, ktorý však ľudia v posledných dňoch po napadnutí snehu zneucťovali sánkovaním, v minulosti za lepšieho počasia dokonca jazdením na koňoch či motorkách. „Minulý víkend vrch ľudia využívali, pretože na hroboch sme našli množstvo stôp po sánkach a parkovisko bolo plné,“ konštatoval historik Rikola-Gunnar Lüttgenau z Buchenwaldu.

Odporúčané
Antigénové testy v Harmanci ukázali 46 % pozitívnych prípadov, kontrolné PCR testy nula. Muselo ísť o anomáliu, hovoria odborníci Antigénové testy v Harmanci ukázali 46 % pozitívnych prípadov, kontrolné PCR testy nula. Muselo ísť o anomáliu, hovoria odborníci 16. januára 2021, 16:04

Ľudia zrejme začali horu vyhľadávať z dôvodu, že strediská zimných športov na okolí zostali kvôli pandémii pozatvárané. Niektorý bolo asi jedno, že sa pôjdu spúšťať po hroboch obetí nacistického koncentračného tábora, ďalší o tom nemuseli ani vedieť. Narušovanie pokojného odpočinku zosnulých je pritom v Nemecku priestupok, za ktorý môže byť človek pokutovaný.

Domov
Zdieľať
Diskusia