Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. januára 2021, 7:25
Čas čítania 1:00
Viktor Kniš

Lučanský posielal z väzby súkromné listy. Nevie sa, komu a prečo

NEWS
Uložiť Uložené

Zo záhadných listov čítal na branno-bezpečnostnom výbore právny zástupca rodiny Milana Lučanského.

Milan Lučanský z väzby posielal počas decembra 2020 súkromné listy, ktorých adresáti ani obsah nie sú známe, informuje denník SME, ktorému informáciu o korešpondencii potvrdila šéfka komunikácie ZVJS Katarína Nováková. 

„Menovaný vo viacerých prípadoch odosielal súkromnú obyčajnú korešpondenciu počas jeho umiestnenia v ústavoch zboru, ale komu bola táto korešpondencia adresovaná nemajú ústavy povinnosť evidovať," povedala denníku Nováková.

Zbor väzenskej a justičnej stráže listy eviduje, ale zapisuje si len dátum jej prevzatia a orgán činný v trestnom konaní, ktorému sa korešpondencia zasiela na kontrolu.

Odporúčané
FOTO: Slováci ignorujú prísny lockdown, Lučanského si v Bratislave uctili davy ľudí FOTO: Slováci ignorujú prísny lockdown, Lučanského si v Bratislave uctili davy ľudí 8. januára 2021, 15:58

Milan Lučanský bol v kolúznej väzbe, aby neovplyvňoval svedkov a nemaril dôkazy, čo znamená, že každý jeho list musel prejsť kontrolou vyšetrovateľa. K adresátovi by sa v súkromnej korešpondencii nemohli dostať informácie o trestných činoch alebo dôkazoch.

Ministerstvo spravodlivosti o týchto listoch neinformovalo v dokumentoch, ktoré sprístupnilo verejnosti. Diskusia o nich však prebiehala na branno-bezpečnostnom výbore. Úryvok jedného z listov na zasadnutí prečítal právny zástupca rodiny Milana Lučanského.  Predseda výboru Juraj Krúpa novinárom ozrejmil, že obsah listov nevedeli a nie je jasné ani to, odkiaľ Radačovský túto korešpondenciu má. 

Branno-bezpečnostný výbor, ktorého sa zúčastnili aj opoziční poslanci, sa zhodol, že Milana Lučanského začiatkom decembra nezbili a zranenia si spôsobil sám. 

ZVJS potvrdil pre SME aj informáciu, že Lučanskému do väzby posielala listy jeho manželka. Keďže však rovnako museli prejsť kontrolou vyšetrovateľa, do ústavu na výkon väzby v Prešove sa dostali až deň po smrti bývalého policajného prezidenta. Toho pochovali 8. januára v rodnej Štrbe za účasti rodiny a niekoľkých stoviek ďalších ľudí vrátane Kaliňáka, Harabina a rodiny Žitných, ktorá o smrti Lučanského šíri konšpirácie. 

Domov
Zdieľať
Diskusia