Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. januára 2021, 14:18
Čas čítania 0:42
Viktor Kniš

WHO žiada ešte prísnejší lockdown v celej Európe

NEWS WHO
Uložiť Uložené

Veľkú časť sveta momentálne trápi nový kmeň koronavírusu, ktorý je podstatne viac nákazlivý ako jeho predchádzajúce verzie. To je dôvod, prečo je potrebné sprísniť opatrenia, tvrdí WHO.

Podľa WHO by krajiny Európskej únie mali ešte aspoň na krátky čas sprísniť zavedené opatrenia, aby zamedzili šíreniu nového a oveľa agresívnejšieho kmeňa koronavírusu. Ten síce podľa vedcov nespôsobuje ťažší priebeh ochorenia, ľahšie sa však prenáša, čím zvyšuje reprodukčné číslo a v konečnom dôsledku aj nápor v nemocniciach. 

Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie pre Európu Hans Kluge na online tlačovej konferencii vyhlásil, že iba tak sa môže podariť vyrovnať strmú krivku prípadov nákazy v niektorých krajinách, informuje Independent.

Odporúčané
Nitra sa zmenila na nepoznanie, je úplne vyľudnená: Boli sme sa pozrieť, ako to vyzerá v najhoršie postihnutom okrese na Slovensku Nitra sa zmenila na nepoznanie, je úplne vyľudnená: Boli sme sa pozrieť, ako to vyzerá v najhoršie postihnutom okrese na Slovensku 6. januára 2021, 13:30

Otázkou je tiež stratégia vakcinácie. WHO navrhuje, aby si krajiny prispôsobili časové rozpätie medzi dvoma dávkami vakcín podľa svojich možností a schopností s cieľom čo najefektívnejšieho očkovania. Každá krajina dokáže využiť prísun dávok po svojom, niektoré majú úzke hrdlo v počte očkovacích staníc, iné v počte dodaných vakcín. Aj preto EÚ dávkovanie vakcín spoločností Pfizer a Moderna len odporúča. 

Krajiny sa majú podľa šéfa WHO pre Európu zamyslieť nad tým, ako by súčasné opatrenia týkajúce sa lockdownov, ale aj nosenia rúšok a umývania rúk ešte sprísnili. Týkať sa môžu napríklad vhodnejšieho systému testovania, rozšírenou karanténou alebo izoláciou. Zároveň Kluge vyzýva na dodržiavanie opatrení.  

Domov
Zdieľať
Diskusia