Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. januára 2021, 21:42
Čas čítania 0:42
Adam Novosad

Na Slovensku už máme prvé prípady zmutovaného koronavírusu z Veľkej Británie, potvrdil minister Krajčí

NEWS MAREK KRAJČÍ SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Prvé prípady nového variantu koronavírusu sme už objavili vo vzorkách zo Slovenska.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí v pondelok 4. januára vo večerných hodinách, že sa už zmutovaný vírus šíriaci z južných oblastí Veľkej Británie objavil na Slovensku.

Odporúčané
Epidemiológ: Ak sa zmutovaný koronavírus začne rýchlo šíriť po Slovensku, tak je to game over. Nepomôže lockdown ani testovanie Epidemiológ: Ak sa zmutovaný koronavírus začne rýchlo šíriť po Slovensku, tak je to game over. Nepomôže lockdown ani testovanie 26. decembra 2020, 9:30

Intervenčné tímy Ministerstva zdravotníctva zisťovali, či sa u nás nový variant kmeňa koronavírusu vyskytuje už medzi sviatkami. Biomedicínske centrum SAV takto sekvenovalo viacero vzoriek na nový variant koronavírusu B.1.1.7 a závery znejú jasne. Už v prvých skúmaných vzorkách pochádzajúcich z okresu Michalovce prítomnosť nového variantu kmeňa zaznamenali.

Na identifikácii anglického kmeňa koronavírusu, ako ho nazval minister Krajčí, pracovalo viacero tímov od tímu Borisa Klempu, cez odborníkov z Prírodovedeckej fakulty aj Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského.  

 

NOVÝ VARIANT KMEŇA KORONAVÍRUSU ŠÍRIACI SA Z JUŽNÝCH OBLASTÍ ANGLICKA JE POTRVDENÝ UŽ AJ NA SLOVENSKU Ešte medzi...

Posted by Marek Krajčí on Monday, January 4, 2021

Marek Krajčí v statuse ozrejmil, že „uvedený kmeň o 70% vyššiu schopnosť šírenia, vyššie reprodukčné číslo Rt o približne 0,4 ako pôvodný vírus, u pacientov je potenciálne vyššia virálna nálož“.  

Toto šírenie je pritom častejšie medzi ľuďmi mladšími ako 60 rokov, a čo je horšie, intenzívne sa na základe doterajších poznatkov šíri medzi deťmi. Zatiaľ sa však nový variant kmeňa koronavírusu neodlišuje príznakmi ani smrtosťou.

Domov
Zdieľať
Diskusia