Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
13. decembra 2020, 14:38
Čas čítania 10:49
Adam Novosad

Slovenka Petrana zarába šepkaním, ktoré mnohí vnímajú ako sexuálne. Jej ASMR videá majú milióny videní (Rozhovor)

REFRESHER SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Petrana Gala sa primárne venuje anglicky hovoriacim divákom, ale keď hľadáš ASMR videá po slovensky, natrafíš aj na jej kanál. Natáča aj personalizované videá na objednávku a občas musí pred mikrofón postaviť svojho kocúra. Prezradila nám tiež, koľko jej

Sexuálne šepkanie, v ktorom sa vyžívajú úchyláci. Takto nejak si možno donedávna väčšina ľudí predstavovala ASMR (Samostatná zmyslovo-meridiánová reakcia – pozn. red.) videá, ktorých primárnym cieľom je však vyvolať v človeku relaxáciu, pocity príjemného mravčenia v hlave alebo pomôcť so zaspávaním.  

Odporúčané
Slaytiiina: Všetci v slovenskom šoubiznise fetujú a množstvo známych mužov tají svoju sexuálnu orientáciu (Rozhovor) Slaytiiina: Všetci v slovenskom šoubiznise fetujú a množstvo známych mužov tají svoju sexuálnu orientáciu (Rozhovor) 6. decembra 2020, 14:21

Mladá Slovenka, ktorá na YouTube aj Instagrame vystupuje ako Petrana Gala si uvedomila potenciál ASMR na svetovom trhu, a tak sa pustila do práce. Dnes má na konte viacero videí, ktoré prekročili hranicu miliónových pozretí, natáča personalizované videá podľa želaní svojich klientov, a svojím šepkaním si dokáže privyrobiť popri štúdiu vysokej školy.

V tomto článku si prečítaš:
  • Čo mladú Slovenku inšpirovalo k tomu, aby začala šepkať do mikrofónu
  • Prečo začala rovno natáčať po anglicky a nepriznávala sa k slovenčine
  • Kedy sa rozhodla vo videách ukázať celú svoju tvár
  • Koľko by ťa stálo personalizované video, ktoré by Petrana nahrala na želanie
  • Čo si myslí o sexuálnom ASMR, ktoré je preplnené erotikou
  • Ako reaguje na žiadosti o erotické personalizované video
  • Či si vie predstaviť, že sa bude živiť šepkaním v ASMR aj v štyridsiatke

Zvodné a relaxačné ASMR mladej Slovenky pozerajú milióny. Sexuálne šepkanie chápe, ale erotické objednávky odmieta (Rozhovor)
Zdroj: Instagram

O ASMR sa prvýkrát začalo rozprávať v roku 2007, ale skutočným hitom internetu sa pomaly stávalo až okolo roku 2014. Kedy si na takéto prvé ASMR video narazila ty?

Ja si presne myslím, že to bolo okolo roku 2014, keď ASMR začalo byť trendy v Amerike. Na Slovensko sa dostalo až oveľa neskôr a ja som naň narazila tak, že som dlhodobo sledovala jednu youtuberku, ktorá natáčala videá ako mejkap tutoriály. Raz však pridala ASMR video, ale ja som ani nevedela, čo skratka ASMR znamená, pričom po nej nasledoval normálny názov. 

Ona vo videu ani nešepkala, len jemne rozprávala a ja som nechápala, prečo ho natočila také dlhé. Bolo pre mňa relaxačné, avšak nevedela som, čím to je a rovnako zmätení boli aj ľudia v komentároch. Stále som sa k nemu vracala, a tak som pojem ASMR sama vyhľadala a začala som tieto videá pozerať skoro každý večer.

Zistila si takto, že ASMR funguje aj tebe?

Mne to prináša najmä relaxáciu. To mravčenie, ktoré ľudia nazývajú tingles, dostávam len výnimočne. Takto to má väčšina divákov. Mne ASMR pomáha najmä pri spaní, pretože keď si ho občas pustím počas dňa, tak ma hneď uspáva, radšej ho preto pozerám len večer. 

Odporúčané
Jeden z najohavnejších experimentov, ktorý vyústil až do samovraždy. Identické trojčatá roky zneužívali, ale výsledok nepoznáme Jeden z najohavnejších experimentov, ktorý vyústil až do samovraždy. Identické trojčatá roky zneužívali, ale výsledok nepoznáme 5. novembra 2020, 9:29

Ak na fenomén ASMR narazí človek, ktorý sa s ním nikdy predtým nestretol, ako by si mu opísala, o čo ide a akým typom videí by mal začať?

ASMR sú zvuky a vizuály, ktoré vám v hlave alebo na hrudi vytvoria príjemné pocity. Viete to používať na úzkosť či nespavosť.

A aké videá zvoliť na začiatok? Zrejme také tie dlhšie, kde tvorca robí veľa rôznych vecí ako ťukanie, šepkanie, ústne zvuky či používa rôzne objekty. To si človek môže pozrieť a zistiť, aha, teraz mam relaxačné pocity z tohto zvuku, alebo tohto vizuálu, a potom si vie vyhľadať konkrétne video, ktoré je celé o tom obľúbenom zvuku. 

Kedy prišiel ten zlom, že si sa rozhodla začať natáčať ASMR aj ty? 

Zlom prišiel v roku 2017. Dovtedy som mala vlastný kanál o mejkape, ale ten veľmi nefungoval. Natočila som zopár mejkap tutoriálov, ale nemala som dobrú kameru, len iPhone a slúchadlá. Keď som si všimla, že množstvo ľudí natáča len na iPhone so slúchadlami, tak som si povedala, že aj ja natočím jedno také video.

Svoje úplne prvé video som už vymazala. Malo okolo 10-tisíc zhliadnutí, z čoho som bola prekvapená, ako je to možné. V ňom som mala na kamere odseknutú tvár, ale v nasledujúcich videách som už normálne natáčala s celou tvárou. Keď už prvé video získalo také dobré videnia, povedala som si, že v tom možno mám nejakú budúcnosť.

Zvodné a relaxačné ASMR mladej Slovenky pozerajú milióny. Sexuálne šepkanie chápe, ale erotické objednávky odmieta (Rozhovor)
Zdroj: Instagram

Množstvo ľudí začínalo točiť videá tak, že skrývali svoju tvár. Nebála si sa zverejniť svoju identitu?

Na začiatku som v prvých pár videách mala strašnú trému. Keď som začala natáčať, tak sa mi rovno triasli ruky, ale zistila som, že keď šepkám, tak mám menšiu trému. Už som si na to tak zvykla, že keď som potom natáčala videá pre môj bežný kanál, ak som nešepkala, prišlo mi to veľmi neprirodzené, pretože z toho mám stále tŕemu.

Hlavne v prvých videách, keď som sa rozhodla, že zverejním celú svoju tvár, som mala trému, ale nikdy som s tým nemala väčší problém. Ja nerada pozerám ľudí s useknutou tvárou, tak som nechcela byť ako oni.

Predtým som sa snažila zaujať na Instagrame pomocou mejkapu, takže to bolo mojím cieľom od začiatku a nejak som sa toho nebála. Najviac som sa bála negatívnych komentárov, ale ako som zistila, tie sa vždy dajú vymazať.

Hľadala si v začiatkoch, či už na Slovensku niekto ASMR venuje?

Veľmi som sa nepozerala na to, či sa ASMR niekto na Slovensku venuje. V Česku myslím bola jedna artistka, ale nedávno si vymazala celý kanál po šiestich či siedmich rokoch. Mňa nezaujímalo, čo sa robí na slovenskej scéne, pretože naše ASMR ani nepozerám, keďže sa mi viac páčia anglické videá. A ja som zo začiatku rovno natáčala po anglicky.

Natáčať po anglicky si začala s vidinou toho, že oproti česko-slovenskému trhu budeš mať väčší potenciál na rast?

Presne tak. Myslela som si, že keď začnem natáčať len v slovenčine, tak to zasiahne hlavne slovenské a české publikum, ktoré je oproti tomu celosvetovému maličké. Rozmýšľala som nad tým už v časoch, keď som pozerala Goga a on po tom, čo získal 1 milión odberateľov, hovoril ako si nevie predstaviť, na čo sa teraz môže tešiť. 

Skonštatoval, že na hranicu 10 miliónov sa tešiť nemôže, pretože videá točí po slovensky, a tak mi napadlo, že ja rovno začnem natáčať v angličtine. Študovala som na strednej škole po anglicky, a tak to pre mňa bolo oveľa jednoduchšie.

Keď dnes hľadáš slovenské ASMR video, objavuješ sa na najvyšších priečkach. Trvalo ti dlho, kým si ťa začali všímať Slováci?

Teraz si ma už vedia nájsť, pretože som nejaký druhý výsledok, keď si do vyhľadávača na YouTube napíšeš „ASMR po slovensky“, ale predtým som sa svoju identitu snažila viac schovávať. Ani v prvých videách, kde som odpovedala na otázky, som nepriznala, že som zo Slovenska, len som spomenula, že pochádzam z Európy, to bolo tak všetko.

Nakoniec som spravila prvé video v slovenčine, ale nikomu som nepovedala, že je to slovenčina. Vo videu som povedala, že kto uhádne správny jazyk, tak mu lajknem komentár, a tak sa ukázalo, odkiaľ vlastne pochádzam. Neviem prečo, ale všetkých to z nejakého dôvodu strašne zaujímalo.

To video som potom premenovala na „ASMR po slovensky“, lebo ľudia samozrejme slovenčinu hneď uhádli. V minulosti som podľa Analytics mala len okolo 3 percentá divákov zo Slovenska a Česka, dnes to je okolo 20 až 30 percent.

Odporúčané
Uniesol ju ako 10-ročnú a roky znásilňoval len 15 km od Slovenska. Natascha však dnes vlastní dom, kde ju únosca zneužíval Uniesol ju ako 10-ročnú a roky znásilňoval len 15 km od Slovenska. Natascha však dnes vlastní dom, kde ju únosca zneužíval 2. novembra 2020, 9:30

 

Často pod videami reaguješ na komentáre. Dokázala si si už vytvoriť stálu komunitu divákov?

Áno, pretože som spoznala hlavne tých, ktorí si zapli upozornenia na nové video. Všímam si, že keď nejaké video pridám, tak hneď komentujú, lebo si pamätám mená tých najväčších fanúšikov.

Najviac si to všímam na Instagrame, lebo tam mám prevažne ľudí z YouTube a vždy, keď pridám fotku, nahrnie sa tam minimálne 5 ľudí, čo mi všetko stále komentujú. Niektorých, čo ma sledujú najdlhšie, dokonca sama followujem a občas sa s nimi rozprávam v súkromnom chate. 

Tvoje najpopulárnejšie videá majú milióny pozretí. Ako sa ti podarilo na internete preraziť do takejto miery?

 

Pred natočením videa si musím premyslieť scenár. Je veľmi ťažké vopred odhadnúť, ktoré video sa bude fanúšikom páčiť viac a ktoré menej. Stáva sa, že natočím video v slovenčine a dosiahne 100-tisíc videní a o mesiac zase nahrám slovenské video, ale už sa mu nedarí tak dobre.  

Konkrétny recept na úspešné video tak pravdepodobne nepoznáš. Zaujíma ma teda, či u teba momentálne fungujú viac roleplay videá alebo zvuky a klopkania?

Všimla som si, že populárne sú videá, v ktorých veľa rozprávam. Niektorí tvorcovia videí majú najviac videní na videách, kde takmer nerozprávajú. Vo videách sa môj šepot a prízvuk v angličtine zdá sledovateľom relaxačný.

Zrejme preto dostávam veľa žiadostí o natočenie videí, v ktorých iba rozprávam. Snažím sa vytvárať scenáre na základe komentárov od mojich fanúšikov a pridávať také videá, ktoré sa ľuďom najviac páčia.    

Zvodné a relaxačné ASMR mladej Slovenky pozerajú milióny. Sexuálne šepkanie chápe, ale erotické objednávky odmieta (Rozhovor)
Zdroj: Instagram

Aký najzvláštnejší predmet si použila na nahrávanie?

Umelú rastlinu z IKEA. Bola to taká vysoká tráva, ktorou keď som hýbala okolo mikrofónu, tak to znelo ako dážď. A raz som použila môjho kocúra, ktorého som natočila, ako žerie zo svojej misky. 

A teraz klasická slovenská otázka. Dokážeš si na YouTube zo svojich videí zarobiť?

Určite sa na videách zarobiť dá. Záleží na tom, koľko času tomu človek venuje. Ja sa YouTubu venujem popri štúdiu na vysokej škole, takže pre mňa je to part-time job. Ale žeby to bola nejaká výplata, vďaka ktorej si môže človek každý deň kupovať luxusné kabelky, tak to určite nie. Mám prenajatý vlastný byt, takže na to mi zárobok z YouTube postačuje. 

A ako v každom biznise, v ktorom chcete byť úspešný, je potrebné zarobené peniaze investovať do nákupu kvalitného vybavenia. V mojom prípade do nákupu mikrofónov, kamery, a ďalšieho vybavenia potrebného pre natočenie dobrého videa.  

Neviem si predstaviť, že by som sa natáčaniu ASMR videí venovala na 100 percent aj po tom, čo dokončím štúdium. Nemyslím si, že to tak bude, ale zostane to len ako nejaký side job.

Sústredíš sa na globálny trh, natáčaš po anglicky. Všimol som si, že máš aj nejaké spolupráce. Bývajú prevažne zahraničné či slovenské?

Oslovujú ma predovšetkým zahraničné firmy. z česko-slovenskej scény som doteraz mala iba jedno české partnerstvo.  

Začínala si s bežným mikrofónom od Apple, postupne si prešla na lepšiu techniku. Koľko takýto ASMR mikrofón stojí?

Momentálne používam mikrofón Blue Yeti, ktorý stojí okolo 150 eur. Samozrejme, že existujú mikrofóny vo vyššej cenovej hladine, ja mám však ten aktuálny odskúšaný a dobre sa mi s ním pracuje.  

Všimol som si, že keď sa ti mikrofón pokazil, poprosila si divákov, či by sa ti nevyzbierali na nový.

Vtedy to bolo jediný raz, keď som spravila zbierku. Ja som si ten nový mikrofón chcela kúpiť hneď, pretože som sa nechcela vrátiť k starému Apple mikrofónu. Ak sa zbierka týka vecí na ASMR ako mikrofón alebo kamera, tak si myslím, že ľudia prispejú oveľa radšej, ako keby si človek pýtal peniaze len tak z ničoho nič.

Zbierku som spravila preto, že som v tej dobe pociťovala úzkosť, keďže som nemala s čím natáčať a začala som sa obávať, že keď nebudem pridávať nové videá, tak logicky stratím fanúšikov aj príjem. Bolo to jediný raz, čo som zorganizovala takúto zbierku.

Hovoríš, že si zažívala pocity úzkosti. Ak prestaneš natáčať, tak môžeš stratiť príjem, musíš sa preto občas do natáčania nútiť?

Nemusím sa veľmi nútiť, ale keď nemám inšpiráciu a neviem, čo by som natočila, tak to video radšej ani nespravím. Aj preto nemám plán v kalendári, kde by som mala presne poznačené, že musím natočiť dve videá týždenne ako niektorí ostatní.

Ja svoje ASMR videá točím vtedy, keď na to mám inšpiráciu a správnu náladu. Na natáčanie sa teším, pretože si spravím nejaký pekný make-up look, poteším tým nielen samu seba, ale hlavne mojich fanúšikov. Najmä teraz, v čase pandémie koronavírusu.

Zrejme často hľadáš vhodnú inšpiráciu. Je ešte kam svoje videá posúvať? Zapájaš do nich mejkap aj imidž, ale existujú nejaké spôsoby, ako to celé ozvláštniť?

Tak jedným zo spôsobov, ako v kariére postúpiť, je kúpiť si super kameru, kúpiť si nejaký setup na pozadie, ale mne sa to až tak nepáči. Aj keď sama pozerám ASMR videá, tak hľadám také začiatočnícke videá, ktoré mi prídu príjemné preto, že si v nich len niekto sadne, zoberie mikrofón a natáča pokojne mobil, ako by ste sa rozprávali s kamarátom.

Preto preferujem prirodzené videá oproti takým, čo majú profesionálny setup za 5-tisíc eur, robia v nich všelijaké roleplay, ktoré vyzerajú ako z filmu. 

V jednom videu si hovorila, ako reagovalo tvoje okolie, keď sa o tvojej ASMR kariére dozvedelo. Vraj si s tebou chcela škola vážne pohovoriť.

Najskôr som o tom povedala svojej najlepšej kamarátke, ktorá ale nikdy nepozerala ASMR. Napriek tomu ma podporovala a povedala mi, že je to pre mňa dobré a myslí si, že som urobila dobre, keď som sa rozhodla začať natáčať.

Raz mi prišiel zo školy e-mail v znení, že niekto našiel obsah, ktorý tvorím na internete a vedenie ma žiada o stretnutie. Bála som sa, čo z toho bude. Našťastie mi na stretnutí iba povedali, aby som si dávala pozor, pretože internet vie byť nebezpečným miestom. A poradili mi, ako sa vysporiadať s negatívnymi komentármi. 

Spolužiaci si občas z mojich videí robili srandu. Keď som však vďaka videám získala sebavedomie, tak som sa nad prípadnými posmeškami len pousmiala. Najdôležitejšia je pre mňa aj tak podpora od najbližších a najviac ma teší, že medzi najväčšími fanúšikmi je moja mama.

Zvodné a relaxačné ASMR mladej Slovenky pozerajú milióny. Sexuálne šepkanie chápe, ale erotické objednávky odmieta (Rozhovor)
Zdroj: Instagram

Svojim divákom ponúkaš personalizované ASMR videá, ktoré natočíš výlučne pre nich a podľa ich predstáv. Ako takáto objednávka prebieha?

Veľmi záleží na tom, koľko takýchto žiadostí dostanem. Niekedy sa stane, že mesiac nedostanem žiadnu, ale potom zase prídu tri za jeden týždeň.

Zaujíma vás, či odo mňa ľudia chcú nejaký sexuálny obsah? Požiadavky na natočenie videa so sexuálnym obsahom nedostávam takmer vôbec, v poslednom polroku sa objavila možno jedna. Ja vtedy tomu človeku napíšem, že odmietam, ďakujem za žiadosť, a tým to končí. 

Väčšina žiadostí je úplne obyčajná. Ľudia chcú napríklad ťukanie nechtov a popritom šušťanie papiera, čo možno nie sú také populárne kombinácie. Takéto personalizované videá som začala robiť úplne od začiatku, možno od svojho tretieho videa, keď som videla, že to ponúkajú aj iní tvorcovia a uvedomila som si, že to môže byť celkom užitočná vec.

Máš nejaké pravidlá, ktoré pri tvorbe personalizovaných videí dodržiavaš?

Ja ľuďom vždy napíšem, čo konkrétne odo mňa vyžadujú a aké dlhé by video malo byť. Video sa snažím natočiť podľa priania zákazníka, čo sa týka obsahu aj dĺžky, ako aj použitých predmetov a zvukov. Mám pravidlo, že nejdem pod 10 minút časovej hranice videa. 

Najdlhšie personalizované video malo myslím hodinu, takže tam nemám nejaký limit, že by to mohlo byť maximálne 30 minút. Jediné, čo nikdy neponúkam je sexuálny obsah. 

Koľko také personalizované video stojí?

Záleží podľa obsahu a dĺžky videa. Účtujem si približne 50 eur za jedno video s dĺžkou okolo 10 minút.

ASMR často býva sexualizované či dopĺňané erotickým podtónom. Hovoríš, že takéto objednávky odmietaš, ale aký máš názor na ľudí, ktorí si dodnes myslia, že ASMR pozerajú nejakí zvláštni úchyláci?Na jednej strane tomu rozumiem, pretože keď ľudia počujú šepkanie, z nejakého dôvodu im to príde sexuálne, aj keď je to úplne normálna vec. Na strane druhej však ASMR nevzniklo vôbec ako niečo spojené so sexom. Je to druh relaxačných videí, ktoré napomáhajú určitému typu ľudí lepšie zaspávať či psychicky sa zrelaxovať. Ale potom si ľudia povedali, že keď naozaj spoja šepkanie s tým sexuálnym podtónom, tak na tom môžu zarobiť.

Ja s tým vôbec nemám problém, ak by tento typ ASMR bol na správnej platforme. Sexuálne ASMR podľa môjho názoru na YouTube nepatrí, lebo ak potom ľudia chcú začať pozerať ASMR a zistiť, o čo vlastne ide, tak môžu naraziť na nejaké extrémne sexuálne video a samozrejme si potom urobia vlastnú predstavu. 

Väčšina ľudí zrejme sleduje ženské ASMR videá, ale čoraz viac sa natáčaniu venujú aj muži. Ty si rada vypočuješ ženské či mužské video?

Nemám vôbec preferenciu. Obidve pohlavia sú rovnako dobré a zaslúžia si rovnakú pozornosť.

Momentálne máš cez 100-tisíc odberateľov na YouTube, ale na Instagrame iba okolo 15-tisíc followerov. Aký máš cieľ do budúcnosti? Chcela by si viac preraziť na slovenskej scéne?

Nejaký špecifický cieľ ani nemám. Vnímam to skôr ako zábavu, takže keď to pôjde, tak to pôjde, ale ak to nepôjde, tak to nepôjde. Ja rada mixujem angličtinu a slovenčinu a som hlavne zameraná na globálny trh, keďže na svojom kanáli mám najviac ľudí z USA a Spojeného kráľovstva.

Ak by som teraz začala natáčať čisto po slovensky, neviem, či by sa to mojim odberateľom páčilo, ale keby som už nikdy nenatočila video po slovensky, to by sa zase nepáčilo mojim česko-slovenským divákom. 

Keď dokončíš vysokú školu, vieš si predstaviť, že by si sa ASMR živila? Hovorila si, že berieš ASMR len ako vedľajšiu prácu, ale čo keby si mala 40 alebo 50 rokov a stále by to išlo?

Musím sa priznať, že toto som si ešte nepredstavovala, ale je to reálne. Ak ma to stále bude baviť, budem mať nové nápady a ľudia budú mať záujem, tak určite. Niektoré moje obľúbené videá sú od ľudí, ktorí majú nad 40 rokov a sú veľmi relaxačné. Myslím si, že starší ľudia majú taký iný hlas než mladí ľudia, takže na ASMR scéne je miesto pre všetky vekové kategórie.

Domov
Zdieľať
Diskusia