Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. novembra 2020, 20:01
Čas čítania 2:14
Tímea Krauszová

Beloch, ktorý chce byť braný ako černoch či Turkyňa, ktorá sa považuje za Kórejčanku: Títo ľudia sú vraj transrasoví

NEWS
Uložiť Uložené

Dokonca majú aj svoju vlastnú podpornú skupinu na Facebooku.

Beloch, ktorý chce byť považovaný za černocha či Turkyňa, ktorá sa vníma ako Kórejčanka. Aj takíto ľudia na svete existujú a hovoria si „transrasoví“. Redaktorka magazínu VICE sa s niektorými členmi facebookovej skupiny určenej pre transrasových ľudí porozprávala. Ide o miesto, kde „si môžu vybrať rasu,“ v ktorej sa budú cítiť najpohodlnejšie.

Pôvodne však boli ako transrasoví ľudia označovaní tí, ktorých si adoptovali rodičia inej rasy či etnicity. Neslávne slávnym sa však termín stal po škandále s učiteľkou, ktorá sa celý život vydávala za černošku.

transrasoví
Zdroj: Facebook / skupina Transracial People

Odborníkom sa transrasovosť nepozdáva

Etnólog Claude Lévi-Strauss už v 50-tych rokoch povedal, že základom kultúrnej diverzity na kontinentoch sú historické, geografické a spoločenské okolnosti, nie rôzne fyziologické či biologické vlastnosti.

Ani podľa genetika Adama Rutherforda nenájdeme definíciu rasy v ľudskom DNA. O rase ako sociálnom konštrukte pripravila video aj Sandra z Dejepis inak, kde cituje práve týchto dvoch odborníkov.

S ich názormi sa do veľkej miery stotožňuje aj profesor Kehinde Andrews, ktorý sa na Birmingham City University venuje odboru Black Studies. „Vybrať si rasu nedáva žiadny zmysel, pretože je to celé vymyslené.“ 

Domov
Zdieľať
Diskusia