Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. novembra 2020, 9:14
Čas čítania 2:16
Viktor Kniš

Matovič kritizoval slovenského vedca, ktorý mu daroval 250-tisíc PCR testov. Naznačil, že chce zarobiť, preto kritizuje antigénové

NEWS IGOR MATOVIČ PAVOL ČEKAN
Uložiť Uložené

Premiér Igor Matovič v TV Joj nešetril slovenského výrobcu PCR testov Pavla Čekana, ktorý daroval Slovensku 200-tisíc kusov týchto kvalitných testov.

Premiér Igor Matovič v nedeľu večer vystúpil v TV Joj, kde verejne kritizoval vedca Pavla Čekana, ktorý vo svojom statuse na sociálnej sieti verejnosti vysvetlil, akým spôsobom bude plošne testovať mesto Liverpool.

Spôsob, akým na to ide Británia, je podľa Pavla Čekana efektívnejší a Liverpool bude mať aj cenné dáta. Premiér Igor Matovič napriek tomu verejnosti opakovane tvrdí, že budú v britskom meste testovať presne tak ako na Slovensku. 

Odporúčané
Prehľad zmien: Kam nemôžeš cestovať so svojím certifikátom, pre koho platí zákaz vychádzania a za čo hrozí pokuta 1659 eur? Prehľad zmien: Kam nemôžeš cestovať so svojím certifikátom, pre koho platí zákaz vychádzania a za čo hrozí pokuta 1659 eur? 9. novembra 2020, 6:05

V skutočnosti budú v Liverpoole testovať antigénovými, PCR aj tzv. LAMP testami (zo slín). „Igor Matovič v telefóne tvrdil, že v Liverpoole to idú urobiť presne tak ako my na Slovensku. Nie je to tak. A ak by sme to my šli urobiť ako v Liverpoole, tak bez ďalších problémov v logistike či povolení etickej komisie sme to mohli na Orave a v Bardejove urobiť takto:

1. každému desiatemu človeku v rade by bol spravený výter, resp odber pre PCR test – tak by sme zistili senzitivitu Ag testov; 2. všetci pozitívni z Ag testov by boli pretestovaní PCR testom – tak by sme zistili špecificitu Ag testov, resp. koľko falošne pozitívnych výsledkov môžeme očakávať,“ vysvetľuje na Facebooku Pavol Čekan.

Matovič: On je výrobca, treba to tak brať

Premier následne v TV Joj naznačil, že zhľadom na to, že je Čekan výrobcom PCR testov, je v jeho záujme, aby sa predávalo viac týchto testov. „On je výrobca PCR testov, treba to aj takto brať,“ povedal s tým, že antigénové testovanie je „konkurentom“ PCR. „Výrobcovia PCR si budú silou-mocou to svoje dieťa hájiť,“ povedal tiež premiér v TV Joj. 

Slovenskí vedci darovali 100.000 kusov PCR testov na ochorenie COVID-19 vo vedeckom parku Univerzity Komenského v Bratislave 9. októbra 2020. Na snímke vpravo premiér SR Igor Matovič a vľavo biochemik Pavol Čekan.
Slovenskí vedci darovali 100.000 kusov PCR testov na ochorenie COVID-19 vo vedeckom parku Univerzity Komenského v Bratislave 9. októbra 2020. Na snímke vpravo premiér SR Igor Matovič a vľavo biochemik Pavol Čekan. Zdroj: TASR - Martin Baumann

Spoločnosť MultiplexDX International, ktorej zakladateľom je Pavol Čekan, darovala Slovensku už 200-tisíc PCR testov – prvýkrát v máji a druhýkrát v októbri tohto roka. „A to ešte mnohí neviete, že ďalších 50-tisíc testov sme darovali nad rámec, čo vie štát, pretože desiatky tisíc testov šli BMC SAV, vo štvrtok šli PCR testy na RÚVZ BB, lebo proste už nemali,“ uviedol Pavol Čekan na sociálnej sieti pod statusom koaličnej poslankyne Janky Bittó Cigánikovej. Prezradil tiež, že v rámci humanitárnej pomoci venovali 50-tisíc kusov aj Keni. 

Odporúčané
Bödörova schéma: Ako vraj konali v prospech Smeru a SNS, ako si mali deliť 400-tisícový úplatok a kto to celé dopodrobna opísal? Bödörova schéma: Ako vraj konali v prospech Smeru a SNS, ako si mali deliť 400-tisícový úplatok a kto to celé dopodrobna opísal? 8. novembra 2020, 16:53

Čekana sa zastali

Aj napriek večernej hodine sa krátko po odvysielaní kritických slov Igora Matoviča vedca zastala napríklad koaličná poslankyňa Janka Bittó Cigániková. Tá sa majiteľovi spoločnosti Pavlovi Čenakovi poďakovala. „Ďakujem vedcovi Palovi Čekanovi za jeho prínos a nasadenie v tejto ťažkej dobe. Špeciálne ďakujem za to, že Slovensku daroval PCR testy, keď sme ich tak potrebovali. Zaslúži si pochvalu, nie podpásovky,“ reagovala poslankyňa parlamentu za SaS. 

Pavla Čekana sa zastala aj šéfka Nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková: „Dnešné vyjadrenie premiéra Matoviča, že mu ide o biznis s jeho PCR testami, keď volá po zdravom rozume ohľadom testovania, je neférové. Doteraz z toho, že vyvinul slovenské testy na diagnostiku COVID-19 nič nemal. Akurát ich daroval Slovensku, keď chýbali,“ uviedla Petková. 

Igor Matovič ešte včera zdieľal v statuse aj časť správy britskej armády. Tvrdil, že „ľudia opakovane šíria klamstvo, že v Liverpoole, ktorý sa rozhodol tiež celoplošne testovať, to robia "super vedecky", lebo jedného človeka naraz otestujú troma testami.“

„Tu je preložená správa priamo od príslušníka Britskej armády, ktorá pomáha testovanie organizovať: "Antigénové testy používame pri asymptomatických ľuďoch. RT-PCR testy používame pri symptomatických ľuďoch a LAMP len pri zdravotníkoch." Neviem, či je správne používať antigén práve pri asymptomatických ľuďoch, kde je najmenej citlivý, ale rozhodli sa takto a nebudem to spochybňovať. Každopádne z toho vyplýva, že idú de facto našou cestou, len oni okrem antigému a PCR používajú LAMP, ktorý zatiaľ v rozumnej kvalite k dispozícii nemáme,“ napísal premiér vo večernom statuse. 

Domov
Zdieľať
Diskusia