Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. novembra 2020, 9:45
Čas čítania 1:12
Viktor Kniš

Negatívny certifikát musíš mať v obchode aj v práci. Úrad vlády tvrdo naložil úradu na ochranu osobných údajov, ktorý tvrdil opak

NEWS IGOR MATOVIČ
Uložiť Uložené

Úrad vlády reagoval na pochybnosti úradu na ochranu osobných údajov, ktorý vidí problém v tom, aby sa Slováci preukazovali v obchode alebo u zamestnávateľa certifikátom s negatívnym výsledkom.

Úrad na ochranu osobných údajov zverejnil na svojich stránkach stanovisko, v ktorom naznačuje, že povinnosť preukázať sa certifikátom s negatívnym výsledkom z celoplošného testovania v práci alebo v obchode nemusí byť v poriadku. Odvoláva sa na nariadenie Európskeho parlamentu a Rady o ochrane fyzických osôb pri spracúvaní osobných údajov a o voľnom pohybe takýchto údajov.

Úrad vlády: Budete musieť znášať všetky negatívne konzekvencie

Netrvalo dlho a prišla aj odpoveď z Úradu vlády, ktorý je presvedčený o tom, že taká kontrola certifikátov je v poriadku. „Môžeme konštatovať, že Úrad na ochranu osobných údajov sa neorientuje ani v základnej legislatíve, ktorá upravuje jeho činnosť,“ dodávajú z Matovičovho úradu.

Zároveň z úradu vlády naznačujú, že situáciu budú ďalej riešiť prostriedkami, ktoré im umožňuje zákon. „Úrad na ochranu osobných údajov si zrejme neuvedomuje, že takouto činnosťou bude musieť znášať všetky negatívne konzekvencie spôsobené svojím prekročením právomoci,“ dodávajú z úradu premiéra Igora Matoviča. 

Domov
Zdieľať
Diskusia