Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. októbra 2020, 9:11
Čas čítania 0:39
Daniel Mikolášik

Ak nepôjdeš na celoplošné testovanie, môžu ťa vyhodiť z práce

NEWS
Uložiť Uložené

Podľa slov ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka ide o prekážku na strane zamestnanca, nie zamestnávateľa.

Na Orave a v Bardejove sa cez víkend uskutočnila pilotná fáza celoplošného testovania na COVID-19. Tento víkend to čaká celé Slovensko. Bez negatívneho testu by ľudia nemali vychádzať z domu, tým pádom nemôžu ísť ani do práce. Niektorí zamestnávatelia v tom majú jasno a zamestnancom, ktorí sa nepôjdu otestovať, môžu dať výpoveď.

Ako informuje TV Markíza vo svojej reportáži, takýchto zamestnancov čaká buď neplatené voľno alebo dokonca vyhodenie zo zamestnania. Ak sa ich práca totiž nedá vykonávať z domu, 3 týždne sa nebudú môcť dostaviť na pracovisko. PN ani OČR na to od štátu nedostanú.

Odporúčané
Testovali sme sa na Orave: Ľudia mrzli v dlhých radoch aj 3 hodiny. Primátori takú účasť nečakali (Reportáž) Testovali sme sa na Orave: Ľudia mrzli v dlhých radoch aj 3 hodiny. Primátori takú účasť nečakali (Reportáž) 24. októbra 2020, 15:44

„Je to jeho (zamestnancove) slobodné rozhodnutie, či zostane doma, ale v takom prípade je to prekážka na strane zamestnanca, nie na strane zamestnávateľa alebo štátu,“ tvrdí minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.

Právnici síce pripúšťajú, že testovanie je dobrovoľné, no zamestnávatelia môžu kvôli absencii práce ukončiť pracovný pomer výpoveďou. Národný inšpektorát práce odporúča, aby zamestnávatelia nešli až na hranu, ale aby každý takýto jednotlivý prípad posudzovali individuálne. Z právneho hľadiska by však takáto výpoveď bola platná.

Ak nepôjdeš na celoplošné testovanie, môžu ťa vyhodiť z práce
Zdroj: REFRESHER/Daniel Mikolášik
Domov
Zdieľať
Diskusia