Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. októbra 2020, 20:35
Čas čítania 0:48
Tímea Krauszová

NASA zverejnila prevratný objav. Na slnečnej strane Mesiaca našli vodu

NEWS NASA
Uložiť Uložené

Objav spochybňuje všetko o tom, čo dnes o vode vieme.

Observatórium SOFIA Národného úradu pre letectvo a vesmír našlo vodu na Mesiaci. Znamenie života našli na Slnkom osvetlenej strane a ide o historicky prvýkrát, čo NASA mohla prítomnosť vody potvrdiť.

Odporúčané
Sexizmus, otrokárske kontrakty, vyhorenie, depresie a samovraždy. Veselý a nablýskaný svet K-popu má aj svoju temnú stránku Sexizmus, otrokárske kontrakty, vyhorenie, depresie a samovraždy. Veselý a nablýskaný svet K-popu má aj svoju temnú stránku 26. októbra 2020, 14:30

Aj na Sahare je viac vody ako na Mesiaci

Molekuly H2O našli v kráteri Clavius, najväčšom kráteri na Mesiaci, ktorý je vidieť aj zo Zeme. Tento objav naznačuje, že voda sa nachádza aj na osvetlených častiach Mesiaca, nielen v tmavých a studených priehlbinách odvrátenej strany.

Vedci sú z neho nadšení a NASA v tlačovej správe tvrdí, že majú dôvod prehodnotiť svoj postoj k slnkom osvetleným povrchom a vznáša niekoľko zaujímavých otázok o skúmaní vesmíru.

Pre porovnanie, na saharskej púšti je stokrát viac vody ako sa observatóriu SOFIA podarilo detekovať na povrchu Mesiaca. Napriek množstvu však nejde o zanedbateľný objav, pretože spochybňuje všetko o tom, čo o vode vieme. Vedcov bude teraz zaujímať, ako voda vzniká a ako sa jej darí „prežiť“ v náročných podmienkach vo vesmírnom vákuu.

NASA by chcela vedieť o vode na Mesiaci viac do roku 2024, kedy naň poletí na misiu prvá žena a ďalší muž. Do konca tohto desaťročia by chceli na Mesiaci vytvoriť udržateľné prostredie pre človeka.

Práve nájdenie vody môže byť dôležitou súčasťou výstavby trvalej ľudskej základne na Mesiaci. 

Domov
Zdieľať
Diskusia