Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. marca 2013, 0:48
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Lamborghini Urus: SUV s býkom na kapote asi naozaj príde!

TECH
Uložiť Uložené

Automobilka Lamborghini si dala patentovať design SUV-čka Urus. Chystá sa sériová verzia?

Lamborghini Urus: SUV s býkom na kapote asi naozaj príde!

O zaujímavom SUV-čku od talianskej automobilky, ktorá vyrába športové skvosty, ste už určite počuli. Model Urus bol predstavený ako koncept na minuloročnom autosalóne v Číne. Zároveň s prvými informáciami, prišli správy, že nie len vďaka pretrvávajúcej svetovej kríze, ostane Urus len v rovine konceptu. Ale pozor. Nedávno svetom preleteli fotografie tohto modelu z patentového úradu. Neskôr aj samotné čínske úrady potvrdili, že dostali žiadosť o ochranu priemyselného dizajnu modelu Lamborghini Urus. Žeby bol na čínskom autosalóne veľký seriózny záujem o toto terénne Lambo?

Automobily kategórie SUV nielen v Európe ukázali, ako dokážu zachrániť predajné úspechy nejednej automobilky. Pre luxusné značky ani nehovoriac. Samotné Porsche sa netají tým, že ich model Cayenne tvorí vačšinový podiel na predajných číslach a nebyť tohto modelu, klasické 911-ky by športovú značku už neutiahli. Exkluzívnym výrobcom, však takýto model v portfóliu väčšinou chýba. Avšak medzi automobilkami Maserati, Ferrari či Bentley sa o pripravovaných modeloch čoraz viac šepká.

Najhorúcejšie informácie sa však očakávajú od Lamborghini, ktoré kvôli konceptu Urus, stoplo aj projekt luxusného sedanu Estoque. Automobilky využívajú patentové úrady už v momente, keď vedia, že daný názov alebo design, bude čoskoro sériovo použitý. Jedná sa teda o dobré znamenie a je teda viac než jasné, že Urus neostane pravdepodobne len štúdiou. Jediným znepokojujúcim faktorom je fakt, že patentové nákresy sa úplne zhodujú s pôvodným konceptom, vrátane drsných otvorov na nárazníkoch či malých spätných zrkadlách, ktoré pracujú na základe kamier. Bude teda Urus pôsobiť naozaj tak agresívne a bude preplnený multimediálnymi vychytávkami? Alebo sa len automobilka obáva, že zhodný dizajn by mohla niesť nejaká čínska kópia?

Zatiaľ sa skôr hovorí, že Urus naozaj príde v produkčnej verzii. Podľa informácii samotnej automobilky, cieľom bude dosiahnutie výkonu minimálne 440 kW / 600 k. Veľmi pravdepodobné je, že príde aj hybridná verzia po vzore Cayenne. Tá ma predovšetkým pomôcť redukovať emisie škodlivých plynov. 

Lamborghini Urus: SUV s býkom na kapote asi naozaj príde!

Lamborghini Urus: SUV s býkom na kapote asi naozaj príde!

Myslíte si, že Urus naozaj príde v sériovej podobe? Ak áno, mal by úspech?

Foto: Lamborghini 

Domov
Zdieľať
Diskusia