Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. septembra 2020, 21:12
Čas čítania 0:53
Adam Novosad

Vakcína na Covid-19 by k nám mohla doraziť už v decembri. Vírus sa šíri aj v kostoloch, hovorí člen pandemickej komisie

NEWS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Infektológ sa zúčastnil diskusie Denníka N v Rožňave.

Vakcína k nám možno dorazí už v decembri, ale nie je pravda, že ak pacient skončí na pľúcnej ventilácii, tak ho na Slovensku nedokážeme zachrániť. Aj tieto slová povedal infektológ Pavol Jarčuška na diskusii, ktorú v Rožňave organizoval Denník N.

Časť redakcie denníka sa presunula do Rožňavy, odkiaľ chcú prinášať ľuďom informácie priamo z regiónu Gemer, a v pondelok iniciatíva začala na diskusii, kde pozvanie prijal aj člen pandemickej komisie vlády Pavol Jarčuška.

Vakcína na Covid-19 by k nám mohla doraziť už v decembri. Vírus sa šíri aj v kostoloch, hovorí člen pandemickej komisie
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Ten reagoval na zmenu, podľa ktorej Slovensko zaradilo Česko medzi rizikové červené krajiny. Vraj si za stúpajúce čísla môžu Česi čiastočne sami, pretože predčasne oslavovali odchod koronavírusu hodovaním na Karlovom moste, otvorili diskotéky a Praha je populárnou turistickou destináciou.

Odporúčané
Matovič: Klusovi sme mali zobrať mobil ako malému decku a zamknúť ho niekde do skrinky, vyrobil veľký diplomatický problém Matovič: Klusovi sme mali zobrať mobil ako malému decku a zamknúť ho niekde do skrinky, vyrobil veľký diplomatický problém 14. septembra 2020, 18:26

Na Slovensku je však situácia rozdielna. V ideálnom prípade by sme sa podľa infektológa mohli dočkať vakcíny už v decembri, vďaka čomu by sme začali očkovať najmä zamestnancov v rizikových povolaniach a seniorov. Zdravotníci či záchranári by tak nemuseli končiť v karanténe, keby zasahovali u človeka s potvrdenou nákazou.

Aj keď sa o tom verejne veľmi nerozpráva, nákaza sa podľa Jarčušku šíri aj v kostoloch. Sám ošetroval minimálne troch pacientov, ktorí sa mali nakaziť práve v kostole, lenže dodržiavanie opatrení v kostoloch podľa infektológa štát príliš nekontroluje, pretože tieto zásahy ľudia vnímajú veľmi citlivo.

Odporúčané
Na kultúru aj šport bude môcť stále chodiť 500 ľudí vnútri a 1 000 ľudí vonku, Matovič presvedčil epidemiológov Na kultúru aj šport bude môcť stále chodiť 500 ľudí vnútri a 1 000 ľudí vonku, Matovič presvedčil epidemiológov 14. septembra 2020, 18:14

Zareagoval napokon aj na tvrdenie, podľa ktorého sa na Slovensku nepodarilo zachrániť nikoho, koho s koronavírusom napojili na pľúcnu ventiláciu. Samotný Jarčuška takto odpojil dve pacientky, ktorým sa polepšilo, a tak nechce, aby boli ľudia príliš vystrašení.

Domov
Zdieľať
Diskusia