Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. augusta 2020, 8:23
Čas čítania 0:50
Adam Novosad

Deti si už čipsy, sladkosti ani malinovky nekúpia. Mexický štát zakázal predaj nezdravého jedla a sladených nápojov maloletým

NEWS MEXIKO
Uložiť Uložené

V Mexiku sa k stúpajúcej miere nadváhy a obezity postavili radikálne.

Mexiko musí zabojovať proti obezite. Od roku 1996 sa miera obéznych obyvateľov zvýšila hneď niekoľkonásobne, a tak dnes úrady evidujú, že nadváhou trpí až 73 percent všetkých ľudí. Populácii neprospieva ani fakt, že Mexičania v prepočte na obyvateľa vypijú najviac sladených sýtených nápojov na svete, informuje BBC.

Škrt cez rozpočet sa obezite rozhodol urobiť mexický štát Oaxaca. V tomto štáte majú najvyššiu mieru detskej obezity spomedzi všetkých mexických oblastí, pričom miera obezity medzi dospelými sa v rebríčku umiestnila ako druhá najvyššia.

Z týchto dôvodov sa Oaxaca odhodlala ku kompletnému zákazu predaja nezdravého jedla, ako čipsy či sladkosti, a sladených nápojov deťom mladším ako 18 rokov.

Nový zákon pritom nielenže zakazuje predaj takýchto produktov deťom, ale rovnako zakazuje aj distribúciu a dokonca propagáciu nezdravého jedla maloletým obyvateľom. Výnimky nebudú platiť ani v automatoch na školách, čo rozhorčilo vlastníkov obchodov a pouličných predajcov.

Odporúčané
Najbohatší muži sveta Bill Gates a Warren Buffett si vyskúšali prácu vo fastfoode Najbohatší muži sveta Bill Gates a Warren Buffett si vyskúšali prácu vo fastfoode 8. júna 2019, 12:31

Poslankyňa Magaly López Domínguez stojaca za návrhom zákona však situáciu nevidí tak tragicky. Majiteľom obchodov odkázala, že nezdravé jedlo a sladené nápoje môžu pokojne predávať aj naďalej, len tieto produkty nebudú môcť predať priamo deťom.

Domov
Zdieľať
Diskusia