Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. augusta 2020, 14:03
Čas čítania 8:02
Dominik Vetrák

Zachráni Netflix hollywoodske štúdiá? Ako sa zmení distribúcia filmov a uvidíme v kinách ešte niekedy menšie filmy?

FILMY A SERIÁLY HOLLYWOOD
Uložiť Uložené

Rok 2020 bude pre svetovú kinematografiu tragickým.

Posledné týždne začali hollywoodske štúdiá odkladať ďalšie svoje filmy. Kiná v USA aj naďalej ostávajú vo väčšine prípadov zatvorené. Koronavírus tam totiž spôsobuje veľké problémy. Bohužiaľ, najhoršie je na tom práve tá krajina, ktorá produkuje najviac multimediálnej zábavy, či už ide o seriály, filmy, hudbu alebo videohry. 

Odporúčané
Aké filmy pripravujú a natáčajú 10 najobľúbenejší a najlepší herci Hollywoodu? Aké filmy pripravujú a natáčajú 10 najobľúbenejší a najlepší herci Hollywoodu? 25. júla 2020, 10:15

Zatiaľ čo seriály, hudba a hry sa len oneskoria a spoločnosti ich aj naďalej môžu vydávať, filmy to majú oveľa náročnejšie. V prvom rade sa totiž spoliehali na kiná a tržby, ktoré z nich dostanú. Ak sú však kiná zatvorené, distribútori a hollywoodske štúdiá nemôžu ani len uvažovať o tom, že by to riskli s menším počtom divákov a nejako to finančne prežili. Aj preto sa pomaly každý týždeň dozvedáme o ďalšom odloženom filme.

Do konca roka máme v kinách uvidieť 23 väčších filmov, pričom sa toto číslo zmenšuje takmer každým dňom. Dá sa očakávať, že väčšina z týchto počinov sa ešte odsunie na ďalší rok. Štúdiá však ešte ostávajú v nádeji, že sa situácia zlepší. V podstate tak ide iba o hru s časom. 

Zachráni to všetko Tenet od Christophera Nolana? Uvidíme tento rok ešte nejaké blockbustery a ako z toho vyťažia streamingové platformy? Na to aj na mnohé ďalšie otázky nám odpovedal filmový kritik Peter Konečný, ktorého môžeš poznať aj z filmových relácií v rádiách FM, Rádiu Slovensko, z filmových prednášok či ako scenáristu a moderátora filmovej relácie Screener od SME.sk. 

Peter Konečný

Tiché Miesto 2 a väčšina ostatných blockbusterov sa odkladá na rok 2021. Zachráni kiná Tenet a dočkáme sa vôbec jeho premiéry?
Zdroj: Kinema.sk

Žiadne hollywoodske štúdio sa do kín extrémne neponáhľa. Nikto nechce byť prvý, no niekedy sa tie premiéry naštartovať musia. Nikto však netuší, kedy by sa tak mohlo stať. Bude to v septembri? Bude to koncom roka?

Alebo sa tento rok dočkáme len Tenetu, ostatní uvidia, že sa to neoplatí a rovno sa všetky filmy presunú o ďalších pár mesiacov? Premiéru Tenetu môžeme vnímať ako experiment, krst ohňom a štipku nádeje, že sa tento rok ešte vrátime do kín. Snímka má u nás do kín doraziť 26. augusta, pričom v USA bude premiérovať o týždeň neskôr.

Hollywood v posledných týždňoch ukazuje, že radšej počká niekoľko ďalších mesiacov a uvedú film v kinách, do ktorých bude môcť vstúpiť viac divákov. V nasledujúcich týždňoch a mesiacoch sa plánujú otvoriť aj ďalšie kiná v USA, no nepôjde o ideálnu situáciu. Potenciálne maximum tržieb z predaja vstupeniek bude až do konca roka značne znížené.

IndieWire hlási, že 3. septembra bude približne 80% populácie v USA môcť zájsť na Tenet do kina. Samozrejme, ide len o odhad, ktorý sa môže zmeniť akonáhle sa zhorší situácia s koronavírusom. Bohužiaľ pre Warner, zavreté ostávajú kiná v New Yorku a Los Angeles, ktoré sú jedny z najlepšie zarábajúcich v celej krajine.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 86969 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Kúpia streamingové spoločnosti od hollywoodskych štúdií aj veľké blockbustery?
  • Čo si Peter Konečný myslí o budúcnosti menších a stredne veľkých filmov v kinách?
  • Prečo Disney zatiaľ nemôže vydávať svoje blockbustery na Disney+?
  • Ako sa hollywoodske štúdiá podľa Petra Konečného dohodli na programe kín v roku 2020?
  • Uvidíme v Európe hollywoodske blockbustery a novinky skôr ako diváci v USA?
  • Ako koronavírus ovplyvnil dátumy premiér z rokov 2021 a 2022?
  • V ktorých oblastiach sa kinopriemysel mení priamo pred našimi očami.
  • Ako z toho všetkého ťažia streamingové platformy.
Späť
Zdieľať
Diskusia