Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. júla 2020, 14:30
Čas čítania 6:26
Jakub Paulík

Sériového vraha s malým penisom vysmiala celá súdna sieň. Znásilnil približne 50 žien a usmrtil 13 ľudí

Sériového vraha s malým penisom vysmiala celá súdna sieň. Znásilnil približne 50 žien a usmrtil 13 ľudí
Zdroj: Federal Bureau of Investigation (FBI)
ZAUJÍMAVOSTI SÉRIOVÍ VRAHOVIA
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Cez deň chytal zločincov a vychovával dcéry, v noci znásilňoval a vraždil.

Vraždil a znásilňoval od polovice 70. rokov až do roku 1986. Potom si dal jednoducho pauzu. Teda až na telefonáty, ktorými sa ženám pripomínal so zvrátenými otázkami, či si spomínajú na to, „ako sa hrali“.

Skúsenosti policajta nevyužíval na boj proti zlu, ale naopak na jeho páchanie. Sériového vraha Josepha DeAngela polícia zatkla v 72 rokoch pred domom, v ktorom žil so svojou dcérou a vnučkou. Obraz starého deduška zrazu spadol ako domček z kariet.

Odporúčané
Expert na sériových a masových vrahov: Seriál Dexter inšpiroval množstvo vrahov, zabíjali rovnakým spôsobom (Rozhovor) Expert na sériových a masových vrahov: Seriál Dexter inšpiroval množstvo vrahov, zabíjali rovnakým spôsobom (Rozhovor) 8. júla 2020, 10:18
V tomto článku si prečítaš:
  • Na čo mu pri znásilneniach slúžil kuchynský riad
  • Prečo ho vyhodili z policajného zboru
  • Čo vravel obetiam a polícii vo svojich desivých telefonátoch
  • Kto mal byť Jerry, ktorý ho vraj nútil k vraždám
  • Ako si na Golden State Killera spomínajú jeho obete

Identikit páchateľa (pre obdobie rokov 1976-1986) s prezývkou Golden State Killer či East Area Rapist
Identikit páchateľa (pre obdobie rokov 1976-1986) s prezývkou Golden State Killer či East Area Rapist Zdroj: TASR/AP/FBI

Manžel, otec 3 dcér a neľútostný zabijak

Na konte mal vlúpania, krádeže, únosy, znásilnenia a vraždy. Josephovi Jamesovi DeAngelovi Jr. počas jeho vražednej éry hovorili East Bay/Area Rapist (Znásilňovač z East Bay/Area, ktorý sexuálne zneužil zhruba 50 žien), Visalia Ransacker (Lupič z Visalie, ktorý vykradol asi 100 domov), Original Night Stalker  (Pôvodný nočný stopár) či the Diamond Knot Killer (Vrah s diamantovými uzlami, ktorý podľa svojho priznania zabil 13 ľudí).

Všetky tieto prezývky spájali jednu jedinú osobu. Polícia si však dlho nevedela spojiť, že všetky skutky spáchal ten istý človek. Jeho azda najznámejšou prezývkou, ktorá zhrnula všetky menované činy, je Golden State Killer (Zabijak zo zlatého štátu). Jej autorstvo sa viaže k spisovateľke Michelle McNamarra, ktorá pri love na vraha napísala knihu s názvom I'll Be Gone in the Dark: One Woman's Obsessive Search for the Golden State Killer. Na podklade knihy natočilo HBO rovnomenný seriál.

Odporúčané
18-ročné dievča sexuálne vzrušovali zločinci. Nadchlo ju, že jej chlapec dobodal človeka 18-ročné dievča sexuálne vzrušovali zločinci. Nadchlo ju, že jej chlapec dobodal človeka 24. marca 2020, 8:18

Joseph James DeAngelo sa narodil v roku 1945 v New Yorku, väčšinu života však strávil v Kalifornii, ktorú prezývajú aj Golden State – z čoho vznikla jeho prezývka. V polovici 60. rokov sa pridal k námorníctvu a slúžil počas Vietnamskej vojny. Od roku 1973 pracoval pre políciu. 

V rovnakom roku si vzal za manželku advokátku Sharon Marie Huddle, s ktorou splodili 3 dcéry. DeAngelo žil so ženou od roku 1991 oddelene, ale až v roku 2018, kedy DeAngela zatkla polícia, požiadala Sharon formálne o rozvod. Dovtedy zrejme nemala ani potuchy, že dlhé roky zdieľala postel s vražednou beštiou.

Joseph James DeAngelo na súde 29. júna 2020
Joseph James DeAngelo na súde 29. júna 2020 Zdroj: TASR/AP/Rich Pedroncelli

Otec ochránil dcéru pred znásilnením, doplatil však na to životom

V roku 1975, kedy už DeAngelo 2 roky pracoval v polícii, zabil prvého človeka. Jeho obeťou sa mala podľa ABC stať 16-ročná Beth Snelling. Do cesty sa ale mužovi postavil jej otec, 45-ročný Claude, a tak ho páchateľ zastrelil. DeAngelo vtedy prekročil pomyselnú hranicu medzi lúpežami, znásilneniami a vraždou. Už nebolo cesty späť. V najbližších rokoch polícia neúspešne pátrala po násilníkovi, lupičovi a vrahovi. Nevedeli, že týchto troch zločincov zosobňuje ich kolega zo zboru.

Odporúčané
Miliardár si vzal svoju dcéru za ženu. Vibrátor, ktorý používali, bol proti nemu použitý na súde Miliardár si vzal svoju dcéru za ženu. Vibrátor, ktorý používali, bol proti nemu použitý na súde 15. apríla 2020, 14:30

Podľa novinového výtlačku The Times Standard z roku 1977 (pozri nižšie) vyšetrovatelia zo Sacramenta tvrdili, že znásilnenia spáchal East Are Rapist. Premýšľali však, či iba jeho brutálne činy niekto nenapodobňuje. Odborne sa tomuto fenomému hovorí „copycat effect“. Český expert na sériových a masových vrahov Andrej Drbohlav nám v rozhovore prezradil, že napodobňovanie je špecifické skôr pre druhú menovanú skupinu – masových vrahov.

The Times Standard (1977)
The Times Standard (1977) Zdroj: The Times Standard, Eureka, CA 3/25/1977

U sériových vrahov býva copycat effect výrazne menší. Sériový vrah má predsa len inú systematickosť, väčšiu vývojovú prípravu a má odlišné motívy. Pri copycat effecte sa v tomto prípade z ľudí nestanú sérioví vrahovia, ale môžu napodobňovať jednotlivé vraždy,“ vysvetlil.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 86412 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo podľa svojho tvrdenia prestal vraždiť
  • Z akého dôvodu  ho nemohla polícia desiatky rokov dolapiť
  • Čo o starom dôchodcovi a vrahovi povedali jeho susedia
  • Ako sa zachoval po vypočutí rozsudku
  • Prečo je prirovnávaný k Hannibalovi Lecterovi
Domov
Zdieľať
Diskusia