Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. februára 2020, 21:57
Čas čítania 1:20
Matej Krajčovič

Malý Quaden trpiaci dwarfizmom spustil vlnu hoaxov. Internet klame, že má 18 rokov a je instagramovou celebritou

ZAUJÍMAVOSTI AUSTRÁLIA
Uložiť Uložené

Za všetko môže jedna fotka z cudzej narodeninovej párty.

V piatok sme ťa informovali o pripade 9-ročného Quadena Baylea z Austrálie, ktorý trpí dwarfizmom. Ide o zriedkavé ochorenie, ktoré spôsobuje výrazné spomalenie a zastavenie rastu, deformáciu chrbtice a navonok trpasličí zjav postihnutého. 

Quadena pre chorobu často šikanujú spolužiaci. Mama sa preto po jednom z takýchto školských incidentov rozhodla nakrútiť plačúceho chlapca na video. Dieťa na ňom sedí v aute a narieka, že chce ukončiť svoj život

Zbierka, má chlapcovej matke pomôcť s tým, aby svojho syna mohla  zobrať do Disneylandu v USA, vyzbierala už takmer pol milióna dolárov. 

Na internete však okamžite začali pribúdať falošné profily, podvodné zbierky a iné hoaxy, ktoré sa na virálnom videu chceli priživiť či dokonca priamo zarobiť nejaké peniaze. Upozorňuje na ne napr. austrálsky web News.com.au.

Objavili sa dokonca aj fotografie, na ktorých má byť oveľa šťastnejší Quaden aj s tvrdením, že v skutočnosti ide o internetovú celebritu, ktorá už dávno dovŕšila 18 rokov. 

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Quaden Lad (@quadossss_official),

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Quaden (@quadosss_oficialnsw),

Podkladom pre tieto úvahy má byť najmä fotografia, kde chlapec pózuje na narodeninovej párty. Čo na tom, že na fotkách je napísané „Garlenove 18. narodeniny“ a chlapec sa v skutočnosti volá Quaden. Pravdepodobne teda išlo o párty úplne inej osoby, no internet a sociálne siete si už išli svoje. 

Chlapec má s najväčšou pravdepodobnosťou skutočne len 9 rokov a nejde teda o podvod.  

Ako dôkaz môže poslúžiť napríklad video z roku 2015, kde matka vtedy 4-ročného dieťaťa rozprávala o potrebe rozširovania povedomia o dwarfizme.   

Odporúčané
9-ročný chlapec si na videu pýta od mamy nôž, aby sa zabil. Trpí dwarfizmom a každý deň ho šikanujú 9-ročný chlapec si na videu pýta od mamy nôž, aby sa zabil. Trpí dwarfizmom a každý deň ho šikanujú 21. februára 2020, 18:28

Podporu chlapcovi vyjadrilo viacero celebrít, ako prvý napríklad herec Hugh Jackman alebo raperka Cardi B. Pozvali ho aj ako diváka All Stars zápasu rugbyovej ligy NRL.

Malý Quaden trpiaci dwarfizmom spustil vlnu hoaxov. Internet klame, že má v skutočnosti 18 a je instagramovou celebritou
Zdroj: Getty Images

Chlapcova matka sa vyjadrila tiež k celej finančnej zbierke. Vraj nikdy netvrdila, že je jej rodina chudobná a nemá peniaze. Zbierka je iniciatívou iných jednotlivcov a ona o ňu nikdy nikoho nežiadala. 

Domov
Zdieľať
Diskusia